rinită
fot.pixabay.com

Nasul care curge, sau rinita, ne afectează foarte des. Este unul dintre simptomele unei răceli. Majoritatea oamenilor tratează rinita ca pe o boală minoră și o neglijează. Foarte des nu efectuăm un tratament pentru rinită, așteptând să treacă de la sine. Între timp, medicii spun că rinita ar trebui tratată. În caz contrar, infecția se va răspândi și poate afecta sinusurile, urechile și bronhiile. Periculoasă este, în special, rinita groasă, galbenă, precum și secreții erbacee și galben-verzi, însoțite de dureri sinusale. Astfel de simptome atestă rinita sinusală. Aceasta necesită tratament cu antibiotice. Vezi cum să tratezi rinita sinusală cu atenție.

Deși rinita este o afecțiune minoră, poate face viața mult mai dificilă. De obicei, este însoțită de zgârieturi în gât, arsură în nas, dureri de cap și chiar creșterea temperaturii corpului. Prima rinită, care apare, este, de obicei, asemănătoare apei. Majoritatea oamenilor așteaptă până când rinita trece de la sine și nu o supun unui tratament. Și, de fapt, rinita trece în multe cazuri de una singură, când organismul depășește infecția. Cu toate acestea, nu este întotdeauna atât de ușor cu un nas curgător.

De unde apare rinita?

Rinita este o inflamație a mucoasei nazale. Cel mai adesea este cauzată de viruși, dar poate fi cauzată de bacterii sau reacții alergice. Infecția cu microbii are loc pe calea picăturilor din aer. Putem prinde rinita atunci când suntem în aceeași cameră cu o persoană bolnavă. Simptomele infecției apar foarte repede, până la 48 de ore de la contactul cu germenii.

Rinita sinusală, adică cea groasă și galbenă este cauzată de bacterii și este asociată cu sinuzita. Rinita acută, care provoacă obstrucția gurii sinusului, poate duce la îmbolnăvire. Aceasta duce la înmulțirea bacteriilor. În cazul rinitei sinusale, tratamentul simptomatic nu are succes. În cele mai multe cazuri, tratamentul cu antibiotice este necesar.

Simptomele rinitei sinusale

Rinita sinusală de rinita obișnuită diferă, în primul rând, în secreții. Rinita de câmpie se caracterizează printr-o descărcare de apă, care se îngroașă în timp (sub influența leucocitelor). În cazul rinitei sinusale, descărcarea este groasă și poate varia de la galben la verde sau maro. Rinita sinusală durează, de obicei, mult mai mult decât cea obișnuită. Rinita sinusală apare, de obicei, atunci când durează peste 10 zile. Pe lângă descărcarea caracteristică, rinita sinusală este însoțită și de dureri de cap resimțite în jurul frunții sau la baza nasului, care crește la aplecare și la trezire. Adesea există o descărcare de secreții de-a lungul spatelui gâtului, care poate provoca greață și vărsături. Rinita sinusală poate provoca, de asemenea, o slăbire a simțului mirosului și a gustului. Alte simptome caracteristice ale rinitei sinusale sunt un sentiment de descompunere, febrilitate sau febră și slăbiciune.

Rinita sinusală – cum să tratezi?

mucoasa nazală
fot. pixabay.com

Rinita sinusală însoțește, de obicei, sinuzita. Această condiție este una, care nu trebuie subestimată. Netratată, poate duce la complicații grave. Complicațiile rinitei sinusale sunt tulburări olfactive persistente, inflamație orbitală și meningită.

Cum să tratezi rinita sinusală?

Primul pas în tratarea rinitei sinusale este eliminarea secrețiilor din nas. În acest scop, se recomandă utilizarea clătirilor de sinus, pastile și spray-uri pentru a reduce producția și a subția secrețiile. Dacă rinita sinusală a fost cauzată de bacterii, este necesar să iei antibiotice.

Remedii casnice pentru rinita sinusală

Tratamentul convențional al rinitei sinusale poate fi susținut la domiciliu. Cele mai recomandate sunt inhalațiile. Acestea permit curățarea și hidratarea corectă a sinusurilor, ceea ce permite scăparea de secreții din ele. Inhalațiile pentru rinita sinusală sunt preparate cu un inhalator special, pe care îl poți cumpăra la farmacie sau ți-l poți face acasă. Inhalațiile la domiciliu pentru rinita sinusală sunt făcute din apă caldă cu uleiuri esențiale, săruri fiziologice sau sare groasă. Acest remediu la domiciliu pentru rinită sinusală poate fi folosit atât de copii, cât și de adulți și vârstnici.

În timpul tratamentului rinitei sinusale, merită să ai grijă și de mucoasa nazală. Nu trebuie să fie prea uscată și supraîncărcată. De exemplu, suflarea frecventă a nasului poate fi dăunătoare pentru mucoasă. Pentru a avea grijă de mucoasă la rinita sinusală, poți utiliza preparate cu sare de mare. Acestea calmează iritațiile și hidratează.

Un alt remediu la domiciliu pentru sinuzită sunt compresele din săruri de iod-brom. Pentru a face o astfel de compresă, trebuie să încălzești câteva cristale de sare într-o tigaie și să pui tifon, apoi pune-ți-o pe frunte. Această acțiune accelerează semnificativ procesul de curățare a sinusurilor și aduce ameliorarea durerii. Poți utiliza, de asemenea, un unguent de încălzire aplicat pe temple și rădăcini nazale. Scopul lor este să deschidă căile respiratorii. În tratamentul rinitei sinusale, preparatele pe bază de plante nu trebuie uitate nici ele. Cu toate acestea, trebuie avut grijă ca acestea să nu provoace alergii și să nu conducă la și mai multe secreții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here