profilaxie, ceai verde
fot. pixabay.com

Cafeaua verde a câștigat popularitate în ultimii ani. Este folosită în primul rând de persoanele cărora le pasă de greutatea lor. Cafeaua verde este făcută din boabe care nu au fost prăjite. Conține numeroase fitochimicale. Acestea nu se descompun în procesul de tratare termică. Cel mai valoros ingredient în cafeaua verde este acidul clorogenic un antioxidant care te ajută, de asemenea, să slăbești. Vezi cum funcționează acidul clorogenic aflat în extractul de cafea verde.

Cafeaua verde, la fel ca și alte soiuri ale acestei băuturi iubite, provine de la copaci verzi și copaci de cafea. Crește într-un climat tropical și produce fructe care amintesc de cireși. Fiecare fruct conține două semințe semicirculare în care există cofeină, adică un alcaloid cu proprietăți stimulante. Din ei se face cafeaua. Popularitatea sa a determinat ca, cafeaua să fie supusă multor teste. Acestea au arătat că semințele de cacao conțin o serie de substanțe care acționează pozitiv asupra corpului uman. Acestea trebuie, de exemplu, să îmbunătățească procesele metabolice. Din păcate, studiile au arătat că mulți compuși valoroși se descompun atunci când prăjiți cafeaua. Pentru a profita totuși de proprietățile cafelei, s-a început folosirea cafelei verde crude. Aceasta este bogată în toate acele ingrediente care îi lipsesc cafelei neagre tradiționale.

 

Proprietățile cafelei verzi

Cafeaua crudă, verde este cea supusă întregului proces tradițional de prelucrare, excluzând arderea la 200-300 de grade Celsius. Lipsa de prăjire înseamnă că, cafeaua își păstrează culoarea verde naturală. Nu numai culoarea, dar și gustul și aroma cafelei se schimbă. Cafeaua verde este mai delicată și nu este mai expresivă, dar este mai hrănitoare. Cele mai valoroase proprietăți ale cafelei verzi sunt polifenolii. Acestea includ, printre altele acid clorogenic, cafeic și salicilic.

Cafeaua verde are, de asemenea, depozite mari de cofeină, vitamine B, potasiu și magneziu, taninuri și uleiuri esențiale. Merită să știi că 100 g boabe neprăjite conțin 11 g proteine, 30 g carbohidrați (majoritatea sunt fibre) și 13 g grăsimi.

 

Acțiunea cafelei verzi

acid clorogenic
fot. pixabay.com

Cercetările indică faptul că, cafeaua verde are un efect extrem de pozitiv asupra organismului uman. Compușii conținuți în aceasta, prezintă efecte pro-sănătate și preventive. Ceea ce este important este că, cafeaua verde nu numai că ajută la slăbit, merită să o consumi și din cauza altor proprietăți. Acid clorogenic conținut în cafeaua verde:

  • combate activitatea dăunătoare a radicalilor liberi – întârzie procesul de îmbătrânire a organismului, are un efect pozitiv asupra aspectului pielii, previne dezvoltarea bolilor cardiovasculare, neurodegenerative, cancerului,
  • Scade nivelul de colesterol și trigliceride, prevenind astfel ateroscleroza, care este o cauză comună a bolilor coronariene, atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale, scade tensiunea arterială (acidul clorogenic determină o creștere a sintezei de oxid nitric care reglează tonul vaselor de sânge),
  • Acționează coleretic, susținând astfel activitatea sistemului digestiv,
  • are efecte antiinflamatorii și antiseptice – protejează organismul împotriva agenților patogeni, întăresc sistemul imunitar.

În plus, acțiunea cafelei verzi este stimularea, creșterea energiei, creșterea concentrării și îmbunătățirea abilităților mentale.

 

Cafeaua verde ajută la slăbit?

Popularitatea cafelei verzi a început după descoperirea proprietăților sale de slăbire. Cu toate acestea, trebuie amintit că studiile nu au confirmat că prezintă astfel de efecte. Prin urmare, nu există certitudinea că, consumul obișnuit de cafea verde previne apariția excesului de greutate, obezitate sau celulită. Știm, însă, că substanțele conținute în cafeaua verde reduc pofta de mâncare și accelerează metabolismul. Procesul de slăbire este susținut și de acidul clorogenic, care limitează absorbția glucozei din alimente în sânge. Datorită acestui fapt, organismul trebuie să utilizeze resursele energetice acumulate sub formă de țesut adipos.

Toate acestea înseamnă că, cafeaua verde combinată cu o dietă adecvată și activitate fizică, poate ajuta de fapt la reducerea greutății. Cu toate acestea, trebuie precizat clar, că consumul de cafea verde singur nu aduce astfel de efecte.

 

Cum se bea cafeaua verde?

Popularitatea cafelei verzi a făcut-o disponibilă în multe soiuri. O vom găsi în sol, versiunea granulară, solubilă, precum și ca supliment alimentar. Cea mai mare concentrație de acid clorogenic se găsește în boabele de cafea și cafea măcinată. Conținutul de substanțe biologic active din boabele de cafea nu este constant, deoarece depinde de condițiile de creștere. De regulă, însă, sunt mai bogate în speciile care – în cazul cafelei prăjite – sunt considerate mai puțin nobile. Când vine vorba de cafeaua verde, cel mai bine este să folosiți la boabele.

Cafeaua verde se prepară în același mod ca și cea tradițională, neagră. Boabele mărunțite se toarnă cu aproximativ 200-250 ml apă fierbinte (2 lingurițe de boabe sunt suficiente). Pentru a face cafeaua plină cu nutrienți, nu poți turna apă clocotită peste ea – temperatura dorită a apei este de 80-90 grade Celsius. Cafeaua verde poate fi servită cu mirodenii – scorțișoară, cardamom, vanilie. Poate fi îndulcită, deși atunci nu vom folosi proprietățile sale de slăbire. Este recomandat să bei zilnic 2 căni de cafea verde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here