durere, infecție
fot. pixabay.com

Apendicita acută este o boală bruscă care se manifestă prin dureri severe. Poate apărea la orice vârstă, dar cel mai adesea apare între 5 și 40 de ani. Este dificil de prezis când va începe, dar nu poate fi subestimat. Principalul simptom al apendicitei este durerea abdominală persistentă. Dacă observi semnele tipice de inflamație, sună o ambulanță sau mergi imediat la un spital. Vezi, care sunt simptomele apendicitei.

Apendicita este o boală din cauza căreia cecumul poate fi infectat și se poate forma o piatră fecală. În schimb, ele se formează ca urmare a depozitării conținutului intestinal în jurul resturilor de fibre vegetale și drenarea masei formate. Apendicita este o boală frecventă. Se estimează că la fiecare 100.000 de persoane afectează aproximativ 10 persoane pe an. Poate apărea la orice vârstă, dar este mai puțin frecventă la sugari și vârstnici. Ceea ce este cel mai rău, este că simptomele apendicitei apar brusc, este imposibil să le prezici și să le previi. Inflamația netratată poate duce la boli și afecțiuni grave care pot pune viața în pericol.

 

Cauzele inflamării apendicelui

ruperea apendicelui
fot. pixabay.com

Există multe ipoteze cu privire la cauzele apendicitei. Potrivit unor medici, inflamația apare la persoanele care mănâncă prea puține fibre. Infecțiile gastro-intestinale virale și bacteriene, ulcerația apendicelui, prezența paraziților, viermi, înfundarea apendicelui cu conținut intestinal sau stoarcerea exterioară prin benzi tisulare sunt, de asemenea, date ca factori de risc. Cu toate acestea, medicina nu poate recunoaște cauza a mai mult de jumătate de cazuri de apendicită.

 

Care sunt simptomele unei apendicite?

Simptomele apendicitei apar întotdeauna brusc. Pot începe la școală, la serviciu, în timp ce călătorești. Este imposibil să prezici apariția simptomelor. De obicei, apendicita începe cu dureri abdominale. Sunt localizate în jurul buricului. Sunt însoțite de greață și vărsături. Durerile abdominale la apendicită persistă foarte mult și își schimbă locația în timp – trec în regiunea iliacă dreaptă. În timp, boala este, de asemenea, mai intensă, mai accentuată– se înrăutățește. Tratamentul cu picioarele ondulate sau pe partea dreaptă aduce o oarecare ușurare. Simptomele apendicitei sunt și febră, ritm cardiac accelerat.

Trebuie amintit că simptomele apendicitei sunt extrem de individuale. Uneori sunt complet diferite de cele menționate mai sus. Nu toate simptomele pot apărea și ele.

 

Când durerea de burtă este cauzată de apendice?

Apendicita necesită îngrijiri medicale. Dacă durerile de burtă durează mai mult de 4 ore și nu se atenuează, este un semn că trebuie să apelezi o ambulanță sau să mergi la spital. Cel mai bine este să nu iei medicamente pe cont propriu, deoarece acest lucru poate duce la ruperea apendicelui sau la întunecarea simptomelor bolii. Până la emiterea diagnosticului, nu mânca și nu bea apă. Diagnosticul apendicitei se efectuează în spital. Medicul comprimă în jurul fosei iliace drepte și verifică dacă există durere. Pentru a confirma diagnosticul, medicul poate efectua, de asemenea, ecografie abdominală și pelvină și/sau tomografie computerizată.

În diagnosticul apendicitei, trebuie de asemenea excluse alte boli cu manifestări clinice similare. Inflamarea apendicelui poate fi confundată cu afecțiuni precum: endometrioză, limfadenită mezenterică acută, ruptură de sarcină ectopică, torsiune a chistului ovarian, pielonefrită, colecistită acută, ruptură de folicul Graafian, pancreatită acută, boala Crohn, inflamație acută gastrointestinală, colecistită acută, infecție de rinichi, obstrucție intestinală, perforarea ulcerului peptic, boală inflamatorie pelvină.

 

Tratarea apendicitei

Singura metodă de tratament pentru apendicită este îndepărtarea imediată a acesteia. De obicei este selectată apendicectomia laparoscopică. Este mai puțin invaziv decât chirurgia tradițională, ceea ce înseamnă că perioada de recuperare este mai rapidă și mai blândă. După laparoscopie, pacientul este externat mai repede. După îndepărtarea apendicelui, de obicei trebuie să iei mai multe doze de antibiotice. Numărul de doze este selectat individual – uneori o doză este suficientă, alteori pacientul trebuie să ia medicamente timp de 5 zile sau mai mult.

Recuperarea după îndepărtarea apendicitei nu este prea complicată. În cele mai multe cazuri, nu există cerințe speciale. Pacientul trebuie să monitorizeze doar durerea abdominală severă și, dacă există, să o raporteze la medic. De asemenea, trebuie să-ți informezi medicul de intervenția avută înainte de alte proceduri medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here