pancreas
fot. pixabay.com

Cancerul pancreatic este un cancer foarte greu de tratat și diagnosticat. Inițial, cancerul pancreatic nu are simptome, iar atunci când apar, boala este într-un stadiu avansat. Acest lucru face ca tratamentul cancerului pancreatic să nu fie ușor. Acest cancer se caracterizează prin creștere rapidă și apariția timpurie a metastazelor. Din păcate, medicina modernă nu cunoaște metode eficiente pentru acest cancer. Vezi care sunt cauzele, simptomele și metodele de tratare a cancerului pancreatic.

Cancerul pancreatic nu este doar cancer, ci și aderența celulare maligne, care sunt secretate de hormonii pancreatici. Tumorile neuroendocrine, insulinoamele și gastrinoamele sunt menționate drept creșteri maligne. Aceste tumori dau simptome precum scăderea glicemiei, apariția ulcerului stomacului și a duodenului. În schimb, cancerul pancreatic provine din partea exocrină, adică celulele canalelor pancreatice, care sunt responsabile de producerea enzimelor digestive. Cancerul pancreatic apare la fel de frecvent atât la femei, cât și la bărbați.

Cancerul pancreatic: factori de risc

Medicina indică o legătură între cancerul pancreatic și fumat. Este indicat că până la 25% din cazurile de cancer sunt legate de fumat. În plus, persoanele care au fost diagnosticate cu obezitate, diabet sau pancreatită cronică riscă să dezvolte acest cancer. Alcoolul este indicat ca fiind cauza pancreatitei cronice. De asemenea, este indicat faptul că, cancerul pancreatic este dependent de gene, apare adesea în familie. Cel mai des, apare la purtătorii genei BRCA2, care este, de asemenea, responsabilă pentru apariția cancerului de sân și ovarian. Factorii de risc includ, de asemenea, sindromul Lynch, sindromul Peutz și Jeghers cu polipoză colorectală familială sau gena APC.

Simptomele cancerului pancreatic

Cancerul pancreatic în prima fază nu dă, de obicei, simptome. Prin urmare, tratamentul nu poate fi început, ceea ce împiedică semnificativ lupta împotriva cancerului. Primele simptome ale cancerului pancreatic apar cel mai adesea atunci când boala se află într-un stadiu semnificativ de dezvoltare și depinde de mărimea și locația cancerului. Este indicat că în primele etape ale dezvoltării, cancerul pancreatic poate da simptome ușoare și nespecifice, precum disconfort abdominal, flatulență, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate, diaree și greață. Cancerul pancreatic oferă la început simptome asemănătoare cu intoxicații alimentare.

Dacă cancerul afectează capul pancreasului, simptomele acestuia pot apărea mai devreme și pot duce la icter fără colici. Acest simptom permite diagnosticarea bolii relativ rapid și începerea tratamentului.

Când cancerul pancreatic trece în stadiul avansat, simptomele vizibile ale bolii încep să apară. Iterice preexistente, decolorarea scaunului și întunecarea urinei, mâncărimi ale pielii, dureri de spate cauzate de presiunea pe trunchiurile nervoase sau pancreatită, dureri abdominale, scăderea poftei de mâncare, sațietate rapidă. Există, de asemenea, greață, vărsături, aritmie, sângerare gastrointestinală, intoleranță la glucoză, diabet zaharat, pancreatită acută, tromboză venoasă, tromboflebite călătoare, ascită.

Cum se diagnostichează cancerul pancreatic?

chirurgie
fot. pixabay/com

Diagnosticarea cancerului pancreatic nu este ușoară. Inițial, rezultatele de laborator sunt normale. Ulterior, pot apărea cantități crescute de bilirubină, fotostat alcalin și FGGT. De asemenea, rezultatele pot indica anemie și hipotiroidie. Markerul CA 19-9 nu este, de asemenea, util în depistarea cancerului pancreatic. Creșterea sa se remarcă doar atunci când cancerul este foarte avansat. Prin urmare, acest marker este utilizat pentru a monitoriza boala, mai degrabă decât pentru a o detecta. Medicii ce diagnostică boala, se folosesc mai des de markerii ecografiei, care dezvăluie pancreasul, ganglionii limfatici, canalele biliare, ficatul. În plus, diagnosticianul efectuează o tomografie computerizată a abdomenului cu contrast, imagistică prin rezonanță magnetică EUS, EPU, biopsii. Cancerul pancreatic este unul dintre puținele tipuri de cancer, ale căror diagnostic poate fi bazat pe teste imagistice fără confirmare histopatologică. Acest lucru este posibil în etapele sale avansate, când operația nu mai poate fi efectuată. Dacă acest lucru este posibil, este necesară confirmarea tumorii prin biopsie.

Tratamentul cancerului pancreatic

Cancerul pancreatic este o tumoră malignă, care crește rapid, se infiltrează rapid în organele vecine și se metastazează. Primele apar în peritoneu, ganglioni și ficat, apoi cancerul se răspândește în organele îndepărtate. Tratamentul depinde de stadiul bolii. Ori de câte ori este posibil, se efectuează îndepărtarea chirurgicală a tumorii. Din păcate, acest lucru este foarte rar posibil, ceea ce reduce semnificativ prognosticul. Tratamentul pentru cancerul pancreatic poate fi radical sau paliativ. Primul obiectiv este vindecarea completă a cancerului și se bazează pe o intervenție chirurgicală. Tratamentul radical este însă cu risc ridicat și poate duce la numeroase complicații, care rezultă din localizarea pancreasului în apropierea aortei, venei cave inferioară, arterei mezenterice și duodenului. Chirurgia cancerului pancreatic se efectuează folosind metoda Kausch și Whipple. Ea presupune îndepărtarea unei părți a pancreasului, vezicii biliare duodenale și a unei părți a stomacului.

Tratamentul paliativ al cancerului pancreatic este doar pentru a prelungi viața pacientului și a reduce durerea. Acest tip de tratament este utilizat atunci când cancerul este foarte avansat și nu poate fi îndepărtat. Tratamentul paliativ include chimioterapia, administrarea de analgezice, tratamentul icterului, insuficiența pancreatică, profilaxia trombozei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here