uter
fot. pixabay.com

Polipii uterini sunt o afecțiune obișnuită, care de obicei ia o formă ușoară. Aceasta nu înseamnă totuși că polipii uterini ar trebui subestimați. Ele pot provoca multe complicații. În tractul genital al femeii se pot dezvolta două tipuri de polipi. În colul uterin pot apărea polipi cervicali și polipi endometriali. Cel mai adesea sunt trata’i cu tratament hormonal, dar în unele cazuri, chiuretajul sau histeroscopia pot fi necesare.

Polipii uterini sunt fragmente mici dintr-o mucoasă crescută. Medicii indică faptul că cel mai adesea, avem de-a face cu polipi pedunculari, care seamănă cu noduli de pe picior. Un polip fără peduncul este o creștere abundentă care se află pe suprafața mucoasei, dar ambele tipuri de polipi se pot dezvolta oriunde în corp.

Polipii în uter – de ce apar?

Polipii din uter sunt adesea confundați cu mioame. Cu toate acestea, trebuie precizat clar că nu este același lucru. Polipii sunt, de obicei, singuri și cu dimensiuni de cireș. Formarea lor este favorizată de tulburările hormonale și excesul de estrogen. Cu toate acestea, este important să ne amintim, că nu se cunosc cauzele exacte ale polipilor uterini. Este indicat faptul că femeile de la 30 la 50 de ani suferă de ele cel mai adesea. Tratamentul lor depinde de locul, în care se află polipii.

Polipii uterului tipuri

În tractul genital al femeii pot apărea două tipuri de polipi. Așa numiții polipi cervicali. Sunt localizați în colul uterin și pot fi detectați în timpul unui examen ginecologic standard. Al doilea tip de polipi din uter sunt endometriul. Se dezvoltă în interiorul uterului. Cel mai adesea apare la femei în timpul menopauzei, iar detectarea lor nu este ușoară. Polipii endometriali sunt detectați numai în timpul ecografiei transvaginale.

Care sunt simptomele polipilor uterului?

Polipii uterini, în majoritatea cazurilor, nu dau disconfort în stadiile incipiente. Simptomele lor pot fi resimțite doar atunci când s-au răspândit. Printre simptomele polipilor uterin se numără apariția și sângerarea progresivă, sângerarea după actul sexual și perioade prelungite. Polipii uterini pot fi, de asemenea, indicați prin dureri abdominale mai mici în timpul actului sexual, dureri abdominale inferioare cauzate de contracții ale uterului, cantități mari de mucus produse de organele genitale, inflamații frecvente ale organelor genitale. Polipii uterini sunt, de asemenea, indicați ca fiind cauzele greșelilor și dificultăților de a rămâne însărcinată.

Tratamentul polipilor în uter

Polipii plani și pediculați sunt, de obicei, tratați hormonal. Tratamentul durează câteva luni și are succes în multe cazuri. Polipii uterini dispar după tratamentul hormonal. Uneori, însă, medicamentele utilizate nu funcționează. În astfel de situații este necesar un tratament intervențional. Modul de realizare depinde de locația și tipul polipilor uterini. Polipii cervicali sunt îndepărtați prin întărirea uterului. Aceasta este o procedură standard care include, de asemenea, examinarea histopatologică a materialului.

Tratamentul polipilor cervicali pedunculați presupune îndepărtarea polipului. Procedura se efectuează în regim ambulatoriu. În timpul procedurii este folosit speculul pentru a lărgi colul uterin, iar apoi polipul este răsucit. Următorul pas este chiuretajul cavității uterine, iar materialul colectat este transferat pentru examen histopatologic. În acest fel, se evaluează dacă polipii endometriali au vreo leziune malignă.

În unele cazuri, polipii uterini necesită o histerectomie. Ea presupune introducerea unei camere foto prin tractul genital, permițându-ți să vezi țesuturile la o mărire foarte mare. Apoi, uterul este umplut cu lichid, astfel încât pot fi observate chiar mici modificări. Instrumente pentru îndepărtarea polipilor uterini în timpul examinării sunt, de asemenea, introduse în tractul genital. În timpul histeroscopiei de îndepărtare a polipilor, se execută chiuretaj, iar țesuturile colectate sunt examinate pentru prezența tumorilor maligne.

Polipii uterini: complicații

polip cervical
fot. pixabay.com

Tratamentul polipilor uterini duce uneori la reacții adverse. Printre cele mai frecvente complicații se numără leziunile endometriale, care pot apărea în timpul chiuretajului. Aceasta poate duce la sângerare vaginală prelungită. În cazul în care sângerarea durează peste 7 zile, trebuie să te adresezi unui medic. Ca o complicație a polipilor uterini, se indică formează de adeziuni, adică. sindromul Asherman. Apare ca urmare a chiuretajului prea profund al uterului.

Pentru a evita complicațiile după polipii uterini, băile calde și actul sexual trebuie evitate imediat după procedură. Aceste activități trebuie amânate până când sângerarea se oprește, de preferință până la sfârșitul primei menstruații. De asemenea, este necesar să se aibă grijă de igiena locurilor intime. După procedură, endometrul se regenerează aproximativ 5 zile și are nevoie de 3 luni pentru a se reconstrui complet. Prin urmare, nu trebuie să încerci să rămâi însărcinată timp de 3 luni după ce a fost îndepărtat polipul.

Polipii uterini sunt o schimbare, care apare la multe femei. Poate apărea din diverse motive. Deși polipii uterini sunt de obicei benigni, nu pot fi neglijați. Polipii uterini netratați se pot transforma în tumori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here