somn
fot. pixabay.com

Transpirațiile de noapte pot apărea atât la femei, cât și la bărbați. Cauzele lor variază foarte mult. Transpirația de noapte la bărbați poate însemna andropauză, în timp ce la femei menopauză, sarcină sau debutul menstruației. Acest lucru nu înseamnă însă că transpirațiile de noapte au întotdeauna o cauză atât de banală, uneori este mult mai gravă. Nevroza, infecțiile și chiar cancerul sunt, de asemenea, menționate ca fiind cauza acestei boli. Vezi ce simptome însoțesc transpirației nocturne.

Foarte des și pentru mulți oameni, transpirația nocturnă este rezultatul unei culturi de somn inadecvate. Prin urmare, dacă te lupți cu transpirațiile de noapte, în primul rând, trebuie să îți asiguri confortul dormitului. Nivelul de umiditate și temperatura din dormitor, lenjeria de pat și grosimea pijamalelor sunt importante. În cazul în care transpirațiile de noapte nu dispar după ce ai făcut modificări în dormitor, consultă un medic.

Care sunt cauzele transpirațiilor de noapte?

Cauzele transpirației nocturne sunt:

  • menopauza;
  • andropauza;
  • infecții: tuberculoză, endocardită, osteomielită, abcese, SIDA, boala Lyme;
  • cancerul, în principal limfom și leucemie;
  • unele medicamente, în special antidepresive și produse farmaceutice utilizate în tratamentul psihiatric, medicamente pentru diabet;
  • hipoglicemie;
  • tulburări hormonale, care pot fi rezultatul feocromocitomului, carcinoidului sau hipertiroidismului;
  • tulburări neurologice;
  • tulburari ale somnului;
  • stres;
  • sindromul de apnee de somn și alte probleme respiratorii;
  • hiperhidroza sau transpirație excesivă înnăscută, care nu apare dintr-un motiv anume.

Transpirații nocturne la nevroză

Transpirațiile de noapte apar, de asemenea, la nevroză și duc la atacuri de anxietate. Atacurile de anxietate sunt atacuri de frică bruște, intense, care nu se datorează niciunei cauze particulare. Simptomele, care le însoțesc, sunt transpirațiile nocturne, precum și palpitații, frisoane, leșin și amețeli, simptome somatice, de exemplu, apăsare în stomac, dureri în piept, amorțeală a membrelor, respirație, dureri de cap și tulburări digestive.

Odată cu nevroza, transpirațiile de noapte pot apărea și la un medicament generic, care este luat tot timpul. Frica generalizată este o stare de anxietate, îngrijorare, frică de dificultăți răspândite și anticipare constantă a pericolului. Transpirația excesivă însoțește adesea această afecțiune și este asociată cu durerile de cap, durerile de spate, mușchii picioarelor, probleme de concentrare, diaree și tulburări de somn.

Transpirații nocturne la boli ale tiroidei

atac
fot. pixabay.com

Transpirațiile de noapte sunt unul dintre simptomele cele mai importante ale hipertiroidismului. Alături de acestea, se observă mâini tremurânde, palpitații, nervozitate și pierdere în greutate. Pentru a confirma starea, este necesar să se determine nivelul de TSH, T3 și T4 și să se efectueze teste tiroidiene.

Transpirații nocturne la bărbați

Transpirația de noapte apare atât la bărbați, cât și la femei. La bărbați, de obicei, cauza apariției lor este testosteronul prea scăzut. Nivelul său începe să scadă după vârsta de 40 de ani și este unul dintre simptomele menopauzei masculine, adică a andropauzei. Testosteronul joacă rolul, printre altele, la reglarea temperaturii corpului. Dezechilibrul hormonal și, în același timp, temperatura corpului duc la bufeuri de căldură bruște. Efectul acestui lucru este apariția transpirațiilor de noapte.

Transpirațiile nocturne la femei

Transpirația de noapte la femei apare cel mai adesea în timpul menopauzei și este cauzată de bufeuri de căldură bruște. Cel mai adesea, femeile le simt în jumătatea superioară a corpului și sunt însoțite de roșeața feței și frisoane. Undele de căldură sunt scurte și pot apărea la diferite frecvențe. Transpirațiile de noapte provocate de menopauză trec atunci când organismul se obișnuiește cu nivelul modificat al hormonilor individuali. Acest lucru se întâmplă, de obicei, în jurul vârstei de 60 de ani. Pentru a reduce transpirația nocturnă în timpul menopauzei, ar trebui să limitezi consumul de alimente picante, consumul băuturilor calde, a cafelei și a alcool. Consumul de vitamina E, consumul de soia și consumul de ceaiuri de salvie din plante pot fi de asemenea utile.

Femeile se luptă cu transpirația nocturnă și în timpul sarcinii și înainte de menstruație. Transpirațiile de noapte în timpul sarcinii rezultă dintr-un metabolism accelerat și de un echilibru hormonal perturbat. Toate acestea provoacă o creștere a temperaturii corpului, iar transpirația nocturnă este să răcească organismul.

Pot apărea și transpirații de noapte înainte de menstruație. De asemenea, rezultă din fluctuații hormonale. La câteva zile după ovulație, se observă o scădere a nivelului de progesteron, care provoacă valuri de căldură și transpirații nocturne.

Transpirații nocturne la copii

Transpirațiile de noapte la un copil pot apărea din aceleași motive ca și la adulți. Cel mai adesea, se indică faptul că transpirația nocturnă este cauzată de așternuturi sau pijamale prea groase, coșmaruri, pregătire inadecvată pentru a dormi într-o cameră, stres sau un nas îndesat sau o tuse.

Transpirații nocturne – miros

Mirosul poate spune dacă transpirațiile de noapte sunt un simptom al unei boli grave. Transpirația, care miroase a urină, indică insuficiența renală, mirosul de ficat proaspăt atestă insuficiența hepatică. Dacă mirosul de transpirație noaptea seamănă cu bere proaspătă, poate însemna tuberculoză, mirosul pâinii proaspete sugerează febră tifoidă și mirosul fructelor putrezite – diabet.

În timp ce transpirațiile de noapte nu dispar cu caracterul distinctiv al unei culturi adormite, nu ar trebui subestimate. Nu pot fi subestimate, deoarece pot sugera boli grave. Cu cât raportezi mai repede această problemă unui medic, cu atât mai repede poți începe tratamentul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here