vitamina B12
fot. pixabay.com

Anemie Addison-Biermer se numește anemie pernicioasă. Boala constă în anemie cauzată de deficit de vitamina B12. Cel mai adesea de anemie malignă suferă persoanele între 40 și 60 de ani cu grupa sanguină A. Anemia pernicioasă se manifestă prin slăbiciune, durere și amețeli, paloare a pielii și mucoaselor. Vezi ce este asociat cu anemia Addison-Biermer, care sunt cauzele, simptomele și opțiunile de tratament.

Anemia Addison-Biermer este o boală autoimună. Simptomul său principal este anemia cauzată de deficiența, care apare ca urmare a malabsorbției vitaminei B12 în organism. Deficitul său poate provoca modificări ireversibile în sistemul nervos central.

Cauzele anemiei maligne

Principala cauză a anemiei pernicioase este o deficiență de cobalamină sau vitamina B12. Cu toate acestea, trebuie amintit că această deficiență nu se datorează lipsei sale în dietă, ci afectării absorbției sale în intestinul subțire. Această afectare este asociată cu o tulburare a sistemului imunitar, care produce anticorpi nocivi. Ele lucrează împotriva celulelor sănătoase ale mucoasei gastrice.

Sistemul imunitar deteriorat trimite anticorpi, care afectează factorul Castle. Acesta afectează la rândul său transportul vitaminei B12 prin peretele intestinal în sânge. În acest fel, organismul nu are suficientă vitamina B12, apar tulburări metabolice și sinteza acizilor nucleici. Ca urmare a anemiei pernicioase, există un deficit de globule roșii în sistemul circulator.

Alte cauze ale anemiei pernicioase includ boala Leśniowski-Crohn, alcoolismul, veganismul strict, lipsa unei diete adecvate, convalescența după gastrectomie sau rezecția intestinului subțire, anorexia și deficiențele congenitale ale factorului intern.

Simptomele anemiei Addison-Biermer

Simptomele anemiei megaloblastice: slăbiciune, dureri de cap cu amețeală, paloare a pielii, paloare a mucoasei, ritm cardiac crescut. Foarte des există simptome gastrointestinale, care includ: diaree frecventă, care alternează cu constipație, pierdere în greutate, pierderea simțului gustului, pierderea poftei de mâncare, inflamația limbii cu usturime severă. Simptomele neurologice apar și la anemia pernicioasă. Persoanele, care suferă de anemia Addison-Biermer au mers instabil, atrofie optică, tulburări senzoriale, tulburări de memorie, amorțeală frecventă a membrelor și slăbiciune în rezistența membrelor locale.

Anemia pernicioasă ca boală autodistructivă poate provoca, de asemenea, gastrită, mărirea ficatului și splinei și poate provoca alte boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip I, tiroidita și hipoadrenocorticismul.

anemia
fot. pixabay.com

Tulburări psihice la anemia malignă

Anemia pernicioasă se poate manifesta prin tulburări psihice. Cel mai adesea, anemia pernicioasă provoacă apatie, iritabilitate, tulburări de comportament, tulburări ale conștiinței, stări depresive, sindroame delirante, simptome de schizofrenie, demență, halucinații.

anemia
fot. pixabay.com

Anemia Addison-Biermer – cum să o diagnostichezi?

Pentru a diagnostica anemia Addison-Biermer, trebuie să te adresezi unui medic. Trebuie făcută o programare, dacă se observă unul sau mai multe dintre simptomele anemiei pernicioase menționate mai sus. Baza diagnosticului este un interviu, pe baza căruia primești o sesizare pentru examinare. Testele, care diagnostichează anemia pernicioasă sunt hemoleucograma, precum și biopsia măduvei osoase. Anemia pernicioasă se recunoaște atunci când rezultatele testelor arată o hemoglobină redusă, un hematocrit crescut și un număr redus de eritrocite. Diagnosticul se poate face și pe baza nivelului seric de cobalamină. Normele privind vitamina B12 sunt de 200-1000 ng/l, iar anemia Addison-Biermer este recunoscută atunci când nivelul cobalaminei scade sub 130 pg/ml. Pentru a confirma concentrația de vitamina B12 în sânge, sunt efectuate teste imunologice, testarea anticorpilor împotriva celulelor mucoase gastrice, precum și nivelul acidului metilmalonic din sânge și urină.

Cum să tratezi anemia malignă?

Tratamentul anemiei pernicioase presupune consumul vitaminei B12 sub formă de complexe vitaminice sau injecții intramusculare. În unele situații, preparatele trebuie administrate zilnic timp de 14 zile, iar apoi până la sfârșitul vieții – lunar. În tratamentul anemiei pernicioase, este de asemenea necesară optimizarea dietei și oprirea consumului de alcool.

Anemia pernicioasă tratată nu îngreunează viața, iar boala este reversibilă datorită suplimentării cu vitamina B12. Cu toate acestea, merită să știi că lipsa tratamentului poate duce chiar la moarte. Pe vremuri, când vitamina B12 nu era încă cunoscută, această boală era fatală și, prin urmare, a fost descrisă ca fiind dăunătoare. Astăzi acest nume este tratat ca valoare istorică. Un efect secundar al anemiei pernicioase poate fi afectarea măduvei spinării, care este ireversibilă.

Anemia malignă: profilaxie

Anemia pernicioasă nu este o boală, care nu poate fi prevenită. Dacă observi simptome ale anemiei Addison-Biermer, trebuie să soliciți asistență medicală cât mai curând posibil, să începi diagnosticul și în final tratamentul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here