limbă
fot. pixabay.com

Usturimea limbii este o afecțiune medicală, care poate fi provocată de multe afecțiuni. Usturimea limbii este indicată ca un simptom al micozei orale, a bolilor sistemului digestiv sau a cariilor. Usturimea limbii este adesea însoțită de durere, gură uscată și acoperire albă. Boala dispare foarte rar de la sine, pentru a scăpa de ea, trebuie să vizitezi un medic, care va determina cauza acestui simptom și va prescrie terapia adecvată. Cel mai adesea, durerea și arsura limbii sunt tratate cu antibiotice. Vezi, ce poate însemna această afecțiune.

Usturimea limbii poate apărea după ce ai mâncat produse picante sau ceva fructe, de exemplu ananas. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca această boală să aibă o bază mai gravă. Usturimea arzătoare a limbii poate indica multe boli grave, de exemplu, diabet sau hipotiroidism. Cu toate acestea, trebuie amintit că durerea și usturimea limbii sunt foarte greu de determinat.

Usturimea limbii – în ce constă această afecțiune?

Durerea și usturimea limbii pot afecta întreaga limbă sau doar o parte din ea, de exemplu, marginile sau capătul. Boala poate apărea cu severitate variabilă și poate provoca disfagie, adică împiedică trecerea alimentelor din gură prin esofag la stomac. Durerea limbii poate apărea doar la mișcările ei sau o poate însoți tot timpul. Alături de usturime pot apărea și simptome însoțitoare, cum ar fi usturimea buzelor, cerului gurii, gâtului, esofagului și stomacului, tulburări ale gustului sau gură uscată. Uneori, usturimea limbii este asociată cu apariția unor leziuni la nivelul limbii și gurii, de exemplu, ulcerații sau pete albe.

Usturimea limbii la nevroză

Usturimea limbii poate sugera o stare de boală a corpului, dar poate rezulta și din condiții psihice nefavorabile, de exemplu, depresie sau nevroză. În acest caz această boală este văzută ca un simptom somatic al condiției psihice.

Usturimea limbii – infecții

Cele mai frecvente cauze a usturimii limbii sunt infecțiile cauzate de ciuperci virale sau bacteriene. Infecțiile fungice ale cavității bucale poartă denumirea de candidoză și se caracterizează prin acoperire albă pe limbă și cerul gurii, numeroase ulcere, fisuri în colțurile gurii, dureri orale și umplere romboidă a limbii. Gluxita virală provoacă usturimea sa, printre altele la persoanele infectate cu HIV, HSV, herpes zoster, virus Epstein-Barr, CMV sau adenovirus. Un exemplu de infecție bacteriană, care provoacă usturimea limbii, este sifilisul sau tuberculoza.

Usturimea limbii cauzată de leziuni

gură
fot. pixabay.com

Usturimea limbii poate rezulta din leziuni la nivelul gurii, care poate apărea ca urmare a purtării unei proteze prost realizate/montate, care va irita limba și mucoasa obrajilor și limbii. Piercingul limbii, convulsii epileptice și usturimile sunt, de asemenea, indicate ca leziuni ale limbii, care provoacă durere și arsură.

Cariile și usturimea limbii

Cauzele durerii la nivelul limbii poate fi boli dentare, cum ar fi cariile, inflamația pulpei dentare, inflamația periapicală, parodontopatiile, alveolita uscată. În astfel de cazuri, usturimea limbii trece după întărirea dinților.

Usturimea limbii cauzată de alergie

Usturimea limbii indică derivatele alergiilor de contact, în special la materialele și medicamentele dentare. Persoanele alergice la nichel, amalgam sau polimetil metacrilat se vor confrunta adesea cu usturimi ale limbii. Unii medici subliniază, de asemenea, alergiile alimentare ca fiind cauzele usturimii limbii, de exemplu conservanții conținuți în produsele alimentare. În plus, usturimea poate apărea după consumul unor fructe sau alimente picante. Această afecțiune poate fi cauzată de consumul de ananas, kiwi, ciocolată, cafea, cartofi, brânză, nuci sau smochine. Aceste produse conțin acizi din fructe și capsaicină, care sunt iritante pentru mucoasele limbii și ale gurii și activează receptorii durerii din gură.

Hipersensibilitatea la gluten și usturimea limbii

Se subliniază, că persoanele hipersensibile la gluten se confruntă adesea cu usturimi ale limbii. Usturimea limbii apare împreună cu greața, vărsăturile și senzația de revărsare în intestine.

Usturimea limbii și stilul de viață

Usturimea limbii este adesea cauzată de gudron, tutun și monoxid de carbon, adică substanțe conținute în țigări. Persoanele, care fumează țigări, resimt adesea o gură excesiv de uscată, dureri de limbă și respirație neplăcută a gurii combinate cu senzație de gust redusă. Usturimea limbii poate apărea și după consumul de alcool, care, la fel ca și condimentele picante, irită mucoasa.

Usturimea limbii – ce boli poate indica?

Usturimea limbii poate indica și o boală. Este indicat că afecțiunea poate fi rezultatul:

  • bolii de reflux gastroesofagian;
  • ulcerului stomacal și duodenal;
  • avitaminozei, adică o deficiență de vitamine, în special cele din grupa B, niveluri scăzute de acid folic, precum și fier și zinc;
  • anemie pernicioasă;
  • deficiență de fier;
  • boli ale pielii, cum ar fi eritemul multiform, planul lichen, pemfigul;
  • diabet, în special de tip 2;
  • hipotiroidismul;
  • tulburări hormonale;
  • probleme psihice;
  • tulburări neurologice;
  • menopauza;
  • complicații după chimioterapie și antibioterapie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here