legume
fot. pixabay.com

Țelina este un element obligatoriu al dietelor de slăbire și curățare. Această legumă este extrem de populară în bucătăria românească și se adaugă în sosuri, piureuri, supe sau salate. Țelina nu doar că subliniază gustul mâncărurilor, dar oferă organismului numeroase substanțe nutritive, vitamine și minerale. Datorită acestui lucru, țelina și sucul din aceasta întăresc sănătatea. Descoperă proprietățile țelinei.

Țelina este o legumă cunoscută încă din antichitate. Gusturile și proprietățile sale de sănătate au făcut, că cultivarea țelinei a supraviețuit până în zilele noastre. Leguma există în multe soiuri. Cel mai popular este tuberculul de țelină, care este ușor utilizat în bucătăria tradițională românească. Varietatea verde de țelină este tot mai folosită în bucătărie. Are o tulpină lungă crocantă și un gust picant. Tulpina sa este finisată cu frunze mici, ceea ce o face ușor de recunoscut.

Țelina – de unde a apărut?

Țelina a venit în România din regiunile de frontieră din Europa și Asia. În condiții naturale, a crescut în regiunile de coastă. În prezent, leguma este cultivată într-o zonă cu climă temperată. Apare în culturile naturale și cu efect de seră.

Țelina – proprietăți nutritive

Țelina este o legumă plină de vitamine și minerale. Sunt conținute atât în ​​tulpină, cât și în frunze. În țelină vom avea depozite mari de vitamine E și vitamine B. Tulpina verde acumulează și antioxidanți, care sunt responsabili de combaterea radicalilor liberi. Tulpina de țelină are, de asemenea, vitamine A, C și cantități mici de acid folic. Tuberculul de țelină și frunzele sale sunt o sursă de beta-caroten, calciu, potasiu, zinc și fosfat, precum și magneziu și fier.

Țelina – proprietăți de tratament

Țelina este cunoscută pentru mulți drept un remediu natural pentru multe boli. Medicina populară o folosește de mult timp ca medicament pentru:

  • calmant – proprietățile sale calmante sunt influențate de potasiu, magneziu și calciu conținute în legume; aceste elemente susțin lupta împotriva stresului și îmbunătățesc funcționarea sistemului nervos;
  • creșterea libidoului la bărbați;
  • curățarea organismului – o dietă de țelină permite curățarea organismului de toxinele consumate cu alimente; stimulează metabolismul, în același timp elimină subprodusele dăunătoare, de exemplu acidul uric;
  • mușchi dureroși – potasiul și sodiu conținute în țelină ajută la reglarea gestionării apei organismului; consumul regulat de țelină sau sucul său favorizează eliminarea excesului de apă din organism; telina este, prin urmare, recomandată pentru durerile articulare, deoarece previne inflamația și reduce riscul de umflare;
  • osteoporoză – dezvoltarea bolii este prevenită de calciu conținut în țelină;
  • susținerea producției biliare și eliminarea stagnării în sac – este indicat faptul că această proprietate a țelinei minimizează formarea de pietre;
  • facilitarea digestiei;
  • eliminarea constipației;
  • hipertensiunea arterială – ca o sursă bună de potasiu, reduce riscul de hipertensiune și pietre la rinichi.

Țelina la slăbit

suc
fot. pixabay.com

Țelina este excelentă la o dietă de slăbire. Consumul său obișnuit ajută la arderea grăsimilor. Acest lucru se datorează faptului că leguma conține cantități foarte mici de calorii. Se precizează că 100 g conțin aproximativ 5-7 calorii. Proprietățile de slăbire ale țelinei sunt în continuare susținute de faptul că leguma curăță și stimulează sistemul digestiv. Prin prevenirea constipației, promovează conținutul de fibre dietetice. Țelina la o dietă de slăbire trebuie consumată crudă, astfel încât să nu piardă vitamine inutile. Deci, o poți adăuga în salate și să storci sucul din ea. Consumul țelinei crude este, de asemenea, recomandat, deoarece nu are un indice glicemic ridicat.

Sucul din țelină – merită băut?

Nu doar că se adaugă țelina în bucate, ci și sucul din țelină este foarte popular. Sucul de țelină combinat cu măr este considerat a fi elixirul tinereții. Un pahar pe zi cu o astfel de băutură consumată pe stomacul gol curăță corpul, elimină umflarea, hidratează pielea, întărește părul și conferă pielii o netezime catifelată. Acest lucru este posibil datorită faptului că sucul de țelină este o sursă valoroasă de vitamine C și E, adică antioxidanți, care protejează organismul împotriva radicalilor liberi.

Țelina și vitamina C

Multe articole spun, că țelina este o sursă valoroasă de vitamina C. Cu toate acestea, potrivit Institutului pentru Alimente și Nutriție, doar 100 mg de vitamina C se găsesc în 100 g de legume. Prin urmare, țelina nu este o legumă, care oferă cantități mari de vitamina C organismului. Putem găsi mult mai multe, de exemplu, în pătrunjel. Cu toate acestea, acest lucru nu diminuează rolul său în protejarea organismului împotriva radicalilor liberi.

Contraindicații în consumul țelinei

Țelina poate provoca reacții alergice la unele persoane. Consumul acestei legume în cantități mari nu este recomandată femeilor însărcinate, deoarece poate provoca avort. Țelina nu ar trebui să ocupe un loc important în dieta persoanelor cu probleme renale și a celor, care iau medicamente tiroidiene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here