infecție
fot. pixabay.com

Pneumococii sunt bacterii, cu care te poți infecta pe calea picăturilor. Infecția are ca rezultat numeroase boli. Cel mai adesea infecția pneumococică apare la copii. În general, aceste bacterii sunt localizate în interiorul nazofaringelui și nu provoacă simptome ale bolii la copiii sănătoși. În astfel de situații, vorbim despre statutul de transportator. Pentru a evita infecția cu bacteriile, este necesară vaccinarea împotriva pneumococilor. În jurul datei de 1 ianuarie 2017, acest vaccin se află pe lista celor obligatorii.

Pneumococii sunt una dintre cele mai agresive bacterii. Acestea provoacă boli grave, care includ: meningită, inflamație cerebrală și a canalelor vertebrale (care pot duce la comă, moarte, orbire sau paralizie), pneumonie, otită medie, sepsis. Cea mai severă formă de infecție cu pneumococ este așa-numita IChP, sau boala pneumococică invazivă. Această boală se manifestă prin meningită, sepsis și pneumonie.

Vaccin împotriva pneumococilor – când să-l efectuezi?

Pneumococii afectează cel mai adesea nou-născuții. Acest lucru se datorează faptului că sistemul lor imunitar nu este încă suficient de dezvoltat. Prin urmare, pneumococii preiau cu ușurință bariera de protecție a organismului și provoacă boli, cu care un corp mic nu este în măsură să lupte eficient. Foarte des aceste boli provoacă moartea nou-născuților. Prin urmare, vaccinarea împotriva pneumococilor este obligatorie. Aceasta este singura metodă de prevenire a infecțiilor cu pneumococ. Vaccinarea împotriva pneumococilor poate fi efectuată atât copiilor, cât și adulților.

Vaccinul împotriva pneumococilor – în ce constă?

Vaccinul pneumococ conține un fragment mic dintr-o celulă bacteriană. Două tipuri de vaccinuri sunt disponibile în România. Primul este 10-valent, al doilea este 13-valent. Prima versiune a vaccinului este administrată copiilor sub 5 ani, a doua versiune poate fi administrată copiilor și adulților. Vaccinul pneumococic stimulează sistemul imunitar pentru a obține o rezistență de durată la acest tip de infecție bacteriană.

Vaccinul împotriva pneumococilor la copii

Din 2017 în calendarul de vaccinare pentru copiii născuți după 31 decembrie 2016, vaccinarea pneumococică este obligatorie. Celor mai tineri li se administrează un vaccin cu 10 valenți. Copiii născuți în 2017 sunt vaccinați gratuit, cei născuți mai devreme sunt vaccinați gratuit doar dacă aparțin grupului de risc. Copiii, care nu sunt acoperiți de vaccinul pneumococic gratuity, trebuie să fie încă vaccinați înainte de vârsta de cinci ani. Costul vaccinării este de aproximativ 250 lei. Cel mai bine este să începi vaccinarea la vârsta de 2 luni. Vaccinul este introdus prin injecție intramusculară. Poate fi aplicat cu alte vaccinuri, dar fiecare trebuie administrat într-o zonă diferită a corpului. Medicul se califică pentru vaccinare. Vaccinarea pneumococică se administrează copiilor în program 2+1. Arată astfel: prima se administrează la vârsta de 2 luni, a doua doză la vârsta de 4 luni și ultima la vârsta de 13 luni.

Pneumococii – să vaccinezi sau nu?

efecte secundare
fot. pixabay.com

Pneumococii cauzează multe boli periculoase, printre care sunt menționate otita, pneumonia sau meningita. Toate aceste boli au un impact semnificativ asupra dezvoltării intelectuale a copilului, deoarece în urma infecțiilor se dezvoltă hidrocefalia și țesutul nervos este deteriorat, care nu se va recupera niciodată. Este dificil să te ferești de pneumococi, deoarece trăiesc la fiecare al treilea copil sănătos și se transmit prin tuse sau strănut. În cazul în care observă un corp mai slab, pătrund imediat și mai adânc. Medicii subliniază că părinții responsabili nu ar trebui să se întrebe dacă să vaccineze un copil împotriva pneumococilor, ci doar să o facă. Ajutorul și recomandarea unui medic sunt importante aici. Pentru ca un copil să fie vaccinat, el trebuie să fie sănătos.

Reacții adverse după vaccin

Disputa despre vaccinarea copiilor sau nu, se întâmplă de câțiva ani. Opozanții vaccinării susțin, că vaccinarea pneumococică și nu numai, poate provoca complicații grave. Medicii confirmă că orice vaccin poate avea reacții adverse, dar riscul nu este mare. Efectele secundare ale vaccinului pneumococic sunt neglijabile. Cel mai adesea te poți confrunta cu o reacție alergică, ușoară durere și umflare a locului de puncție. Unii copii pot avea febră. De asemenea, prospectul indică faptul că vaccinul pneumococic poate provoca: somnolență sau insomnie, reacții alergice, urticarie, apnee, angioedem, febră și convulsii cerebrale, colaps cardiovascular, șoc anafilactic. Cele mai grave complicații sunt extrem de rare.

Vaccinul pneumococic este baza pentru prevenirea infecției pneumococice. În afară de vaccinare, nu există nici o altă metodă eficientă de protecție împotriva lor. Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea și subliniază că 7% din decesele la copiii mici din întreaga lume sunt cauzate de sepsis, care este o generație după infecția pneumococică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here