ginecologie, chist ovarian
fot. pixabay.com

Un chist ovarian provoacă frică și teroare. Majoritatea femeilor aud că au un chist ovarian ca diagnostic de cancer. Această boală este asociată și cu infertilitatea. Între timp, un chist ovarian reprezintă o problemă comună a multor femei, care nu întotdeauna trebuie rezolvată chirurgical. Cu toate acestea, chisturile nu pot fi subestimate. Vezi care sunt simptomele tipice ale chisturilor ovariene.

Un chist ovarian poate fi benign, de exemplu, un folicul graafian persistent. Cel mai adesea, astfel de chisturi sunt detectate. Cu toate acestea, trebuie amintit că, în unele cazuri, chisturile ovariene sunt periculoase și reprezintă stări de boală gravă. Chisturile ovariene pot indica, printre altele, cancerul ovarian, endometrioza sau sindromul ovarului polichistic. Datorită acestui fapt, detecția lor precoce, determinarea caracterului și determinarea prognosticului sunt atât de importante.

 

Cum arată chisturile pe ovare?

Chistul ovarian are forma unui folicul plin de lichide. Chisturile pot apărea individual sau în grup. Pot apărea pe unul sau două ovare. Chisturile pot avea dimensiuni diferite – chisturile individuale pot fi până la câțiva centimetri. Multe femei se luptă cu chisturi. Acestea nu sunt vizibile cu ochiul liber, iar singura metodă de detectare sunt ultrasunetele. La ecografie, chisturile sunt vizibile ca o zonă neagră. Chisturile pot avea o natură diferită. Unii dintre ei se absorb spontan, altele cresc mai mari și își schimbă caracteristicile în timp, luând o formă neobișnuită.

 

Tipuri de chisturi ovariene

Un chist ovarian poate lua mai multe forme. Tratamentul și prognosticul depind de natura lor. Cele mai frecvente chisturi includ:

  • Chisturi foliculare / funcționale / prostatice – aceasta este o leziune neuniformă care atinge aproximativ 4 cm și este absorbită de la sine în câteva luni; timpul de absorbție este de la 2 la 4 luni; în unele cazuri, se folosește terapia hormonală prescrisă de un medic;
  • Chistul hemoragic – este un chist inofensiv, care este umplut cu sânge. De obicei, are dimensiuni mici și este absorbit de corp spontan în cursul lunii,
  • chistul endometrial – numit și chist de ciocolată, se formează la femeile care suferă de endometrioză și este umplut cu sânge gros și întunecat. O ruptură poate provoca peritonită, motiv pentru care acest tip de chist este îndepărtat chirurgical,
  • chist dermoid – apare dintr-un făt nedezvoltat și conține celulele sale; se recomandă eliminarea chirurgicală,
  • chistul cancerigen – periculos, cu foarte mult sânge, cu țesuturi ce cresc spre interior. Nu dispare spontan, trebuie să fie supună tratamentului, împreună cu verificarea markerilor tumorali și efectuarea de teste diagnostice ale sângelui,
  • chisturi complexe – acesta este numele care descrie întregul spectru de chisturi, de obicei maligne, motiv pentru care sunt supuse unui examen histopatologic pentru a confirma diagnosticul.

Cauzele chisturilor ovariene

chist ovarian, tratament
fot. pixabay.com

Chisturile ovariene se formează atunci când foliculul Graff nu se dezvoltă în timpul ovulației. Acesta crește și este numit chist. Foliculul nu izbucnește în timpul ovulației, de exemplu, din cauza tulburărilor hormonale (niveluri hormonale prea mici). Cu toate acestea, este important să ne amintim, că există mult mai multe cauze ale chisturilor ovariene. Cele mai frecvente sunt cancerul, endometrioza și PCOS.

 

Simptomele tipice ale chisturilor ovariene

În majoritatea cazurilor, chisturile ovariene nu provoacă disconfort. Asta înseamnă că sunt foarte dificil de detectat și sunt observate doar în timpul examenului ginecologic de rutină. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca chisturile să provoace un anumit set de simptome.

Simptomele comune ale chisturilor ovariene sunt:

  • dureri ovariene
  • durere și disconfort în timpul actului sexual,
  • durere la urinare, nevoie de urinare deasă,
  • tulburări menstruale, sângerare anormală, pete,
  • greață,
  • migrenă,
  • balonare,
  • umflături și dureri de spate,
  • creștere bruscă în greutate,
  • sentimentul de stres.

Cum să despistezi chistul pe ovar?

Datorită faptului că chisturile de pe ovare nu dau nici un simptom vizibil, singura modalitate de detectare a acestora este prin vizitele regulate la medic și efectuarea unor controale de bază. Pentru a detecta un chist, este suficientă o simplă examinare ginecologică. Diagnosticul este confirmat prin ecografie intravaginală. Aceasta îți permite să determi dimensiunea, locația și tipul de chist. Pe această bază, calea tratamentului este stabilită. Terapia trebuie adaptată tipului de chist. Majoritatea oamenilor sunt diagnosticați cu chisturi simple, care trebuie să fie doar observate – vor dispărea singure. La chisturi simple, medicul tău îți poate prescrie medicamente hormonale care vor accelera absorbția chistului.

În unele cazuri, când chisturile ovariene sunt maligne, este necesară intervenția chirurgicală. Indicația pentru aceasta este apariția chisturilor care pot crăpa sau se pot transforma, de exemplu, în cancer. Leziunile mai mici și mai ușoare sunt îndepărtate laparoscopic, cele mai mari chirurgical. Dacă chisturile dintr-un ovar sunt numeroase, poate fi necesară îndepărtarea întregului organ. Dacă cel de-al doilea ovar este sănătos, femeia poate rămâne însărcinată și poate naște un copil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here