metode de gatit sanatos
fot.pixabay.com

Gătitul sănătos devine din ce în ce mai popular. Suntem din ce în ce mai dispuși să optăm pentru mâncăruri sănătoase și sărace în calorii. Măncărurile sănătoase sunt alese nu numai de oamenii care urmează o dietă de slăbire, ci și de cei care doresc să trăiască sănătos. O modalitate de a găti sănătos este de a elimina grăsimile din măncăruri. Și deși mulți oameni consideră că gătitul fără grăsime nu este posibil, bucătăria modernă susține că nimic nu este imposibil. Gătitul fără grăsime sau cu o cantitate mică de grăsime, poate fi practicat în orice bucătărie, chiar și în cele fără echipament avansat. Vezi cum să gătești fără grăsime.

 

mancare sanatoasa
fot.pixabay.com

Grăsimile din dieta omului

Grăsimile sunt unul dintre cei mai importanti nutrienti. Sunt necesare vieții și constituie un element important al multor procese care au loc în interiorul corpului. Existența lor este necesară, printre altele pentru că asigură absorbția și dizolvarea corespunzătoare a vitaminelor precum A, D, E și K.; fără ele corpul nostru nu ar putea funcționa corect. Sarcina grăsimilor este, de asemenea, menținerea structurii corespunzătoare a membranelor celulare, protejarea organelor de deteriorare, furnizarea de energie și sintetizarea hormonilor țesuturilor care fac parte din fluidele corpului. Pentru ca toate aceste procese să aibă loc în mod corespunzător, 86 g de grăsime trebuie furnizate zilnic organismului (norma pentru un adult). Problema este că dieta modernă a multor oameni oferă prea multe grăsimi și nu neapărat sănătoase.

 

Prea multă grăsime

Prea multe grăsimi din organism duc la consecințe negative asupra sănătății. Excesul de grăsime poate provoca diabet, boli cardiovasculare, problema la rinichi, ficat, inimă și alte organe interne. Excesul de grăsime este, de fapt, nivelul redus de trombocite, probleme de fertilitate și greutate excesivă. Prin urmare, atât nutriționiștii, cât și medicii vă recomandă să reduceți aportul de grăsime. Puteți face acest lucru optând pentru gătitul fără grăsimi.

 

Gătitul fără grăsime – despre ce este vorba?

Gătitul fără grăsimi și debutul unui stil de viață sănătos a devenit extrem de popular. Cu toate acestea, trebuie să vă amintiți că nu exclude toate grăsimile din dieta dvs. În produsele alimentare putem găsi mai multe tipuri de grăsimi: saturate, vegetale și cele provenite din pește, grăsimi animale nesaturate și grăsimi trans procesate. Gătitul sănătos spune să folosim doar grăsimi nesaturate, adică cele conținute în legume, semințe și pește.

 

Merită să gătești fără grăsime?

Gătitul fără grăsime este indicat în primul rând pentru a asigura sănătatea. Limitarea acestei componente, grăsimii, înseamnă că nu veți avea probleme de greutate și că va reduce riscul de numeroase boli. Gătirea sănătoasă înseamnă, de asemenea, reducerea conținutului de calorii și eliminarea excesului de substanțe nocive care sunt produse la prăjirea produselor cu grăsime la temperaturi ridicate. Aceasta provoacă formarea cancerigenelor, pe care le consumăm apoi împreună cu mâncărurile preparate.

 

Înlocuitorii grăsimii

Demisia totală din grăsimi este nesănătoasă, așa că atunci când vă decideți să gătiți fără grăsime, merită să cunoșteți înlocuitorii acesteia. Atunci când alegeți un stil de viață sănătos, ar trebui să adăugați uleiuri sănătoase în mâncăruri. Acestea includ nuca de cocos, avocado, semințe de struguri, floarea soarelui și ulei de măsline.

 

Gătit cu abur, adică gătit fără grăsime

Una dintre cele mai bune metode de a găti fără grăsime este pregătirea alimentelor la aburi. Un astfel de gătit este ușor, sănătos și rapid. Cu ajutorul unui dispozitiv cu aburi puteți prepara orice produs alimentar, de la carne animală, la pește și la legume. În magazine puteți cumpăra electrocasnice speciale care permit gătitul pe aburi. Sunt multi-nivel și vă permit să pregătiți întreaga cină în același timp. Popularitatea acestei forme de gătit fără grăsime înseamnă că producătorii de echipamente de bucătărie pregătesc accesorii din ce în ce mai noi pentru pregătirea meniurilor pe aburi. Trebuie însă să vă amintiți că, chiar și fără aceste electrocasnice, este posibilă gătirea fără grăsime. Pentru a pregăti un meniu, trebuie doar să turnați puțină apă în oală, puneți o strecurătoare deasupra și așezați produsele selectate pe sită, după care o acoperiți. Fierbeți până când produsele sunt moi. Acest mod de a găti fără grăsime vă permite să pregătiți mâncăruri gustoase, sănătoase și sărace în calorii.

 

Gătit fără grăsime, adică la grătar

De asemenea, puteți găti fără grăsime cu ajutorul grătarului. Astfel poți prepara carne, pește, legume. Puteți găti mâncare pe grătar folosind o tigaie sau un cuptor special cu funcția de grătar. Datorită acestui lucru, nu este necesar să utilizați nicio grăsime și, în același timp, nu pierdeți gustul natural al mâncării.

gateste la gratar
fot.pixabay.com

 

Cum să gătești fără grăsime?

Contrar aparențelor, gătitul fără grăsime nu este dificil. Acest lucru se poate face în mai multe moduri. În loc să prăjiți legume sau carnea, le puteți înnăbuși, coaceți într-o folie în cuptor sau prăji în hârtie într-o tigaie obișnuită. Deci, după cum vedeți, puteți găti fără grăsime în orice bucătărie. Nu aveți nevoie de echipament special pentru a mânca sănătos. Gătitul fără grăsime este rapid, ușor și ieftin. Pentru a profita de beneficiile sale, trebuie doar să renunți la obiceiurile alimentare nesănătoase și să descoperi gustul noilor mâncăruri bazate pe grăsimi sănătoase și hrănitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here