alergie
fot. pixabay.com

Pentru tratarea simptomelor alergiei se folosesc mai multe tipuri de medicamente. Medicamentele pentru alergii sunt disponibile sub formă de pastile, loțiuni, inhalatoare, spray-uri nazale, picături pentru ochi, creme de piele și injecții. Unele sunt disponibile fără rețetă, altele sunt disponibile numai pe bază de rețetă. Cum să tratezi o alergie fără efecte secundare adverse?

Antihistaminice

Antihistaminicele blochează histamina, o substanță care provoacă simptomele  de alergie. Aceasta este eliberată de sistemul imunitar în timpul unei reacții alergice. Antihistaminicele administrate oral sunt împărțite în generații: prima (care include de exemplu dimetindenul, hidroxizina, prometazina) și a doua (cetirizina, desloratadina, loratadina și altele).

 

Pastile și lichide

antihistaminice, spray-uri
fot. pixabay.com

Antihistaminicele orale, disponibile fără prescripție medicală, ameliorează nasul curgător, mâncărimile sau secrețiile ochilor, urticariile, umflarea și alte simptome de alergie. Deoarece unele dintre aceste medicamente pot provoca somnolență și oboseală, acestea trebuie utilizate cu precauție atunci când intenționezi să conduci o mașină mai târziu sau vei efectua alte activități care necesită vigilența.

Spray-uri pentru nas

Sprayurile nazale antihistaminice ajută la ameliorarea strănutului, a mâncărimii sau a simptomelor unui nas curgător și a congestiei sinusurilor. Efectele secundare ale sprayurilor nazale antihistaminice pot include: gust amar neplăcut, somnolență sau oboseală. Antihistaminicele pe bază de rețetă includ:

  • azelastină
  • olopatadină

Picături pentru ochi

Picăturile pentru ochi cu acțiune antihistaminică, disponibile la tejghea sau pe bază de rețetă, pot ameliora mâncărimea, roșeața și umflarea ochilor. Picăturile concepute pentru a combate simptomele alergiei pot fi o combinație de antihistaminice și alte substanțe.

Decongestionantele

Decongestionantele sunt utilizate pentru a atenua rapid și temporar congestia nazală și congestia sinusală. Pot provoca insomnie, dureri de cap, creșterea tensiunii arteriale și iritabilitate. Nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau persoanelor care sferă de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, glaucom sau hipertiroidism.

 

Pastile și lichide

Decongestionanții orali ameliorează congestia nazală și congestia sinusală cauzată de rinită alergică. Multe decongestionante, cum ar fi pseudoefedrina (Afrinol, Sudafed, altele) sunt disponibile fără prescripție medicală.

Multe medicamente antialergice orale conțin vasoconstrictor și antihistaminic.

Decongestionantele și spray-urile nazale reduc congestia nazală și congestia sinusală dacă sunt folosite doar pentru o perioadă scurtă de timp. Utilizarea repetată a acestor medicamente mai mult de trei zile consecutive poate provoca un ciclu de congestie repetitivă sau înrăutățire.

  • Corticosteroizi

Corticosteroizii ameliorează simptomele prin suprimarea inflamației provocate de alergii.

  • Sprayuri pentru nas

Spray-urile cu corticosteroizi previn și ameliorează dispneea, strănutul și secrețiile nasului. Efectele secundare pot include un miros sau gust neplăcut, iritații nazale și sângerări nazale.

  • Inhalatoare

Corticosteroizii inhalatori sunt adesea folosiți pentru a trata astmul cauzat de reacțiile la declanșatorii alergici (alergeni). Reacțiile adverse sunt în general minore și pot include iritarea gurii și gâtului și infecția cu drojdie.

  • Picături pentru ochi

Picăturile pentru ochi cu corticosteroizi sunt utilizate pentru a ameliora mâncărimea persistentă, ochii roșii sau apoase atunci când alte intervenții nu sunt eficiente. De obicei, un oftalmolog monitorizează utilizarea acestor picături datorită riscului de deficiență vizuală, cataractă, glaucom și infecție.

  • Pastile și lichide

Corticosteroizii orali sunt folosiți pentru a trata simptomele severe cauzate de toate tipurile de reacții alergice. Utilizarea pe termen lung poate provoca cataractă, osteoporoză, slăbiciune musculară, ulcerații la stomac, creșterea glicemiei (glucoză) și întârzierea creșterii la copii. Corticosteroizii orali pot agrava, de asemenea, hipertensiunea.

  • Cremele pentru piele

Cremele cu corticosteroizi ameliorează reacțiile alergice ale pielii, cum ar fi mâncărimile, roșeață, psoriazisul sau alte iritări. Unele creme cu corticosteroizi cu rezistență scăzută sunt disponibile fără prescripție medicală, dar discută cu medicul tău înainte de a utiliza aceste medicamente mai mult de câteva săptămâni.

Efectele secundare pot include decolorarea și iritarea pielii. Utilizarea prelungită, în special a corticosteroizilor mai puternici, poate provoca subțierea pielii și afectarea nivelului normal de hormoni.

Imunoterapie cu alergeni

Imunoterapia este planificată cu atenție, iar expunerea la alergeni crește treptat, în special cele dificil de evitat, cum ar fi polenul, acarienii și mucegaiurile. Scopul este de a antrena sistemul imunitar al organismului, astfel încât acesta să nu răspundă la acești alergeni.

Imunoterapia poate fi utilizată atunci când alte tratamente nu sunt eficiente sau tolerate. La unii oameni, poate ajuta la prevenirea astmului.

Injecții

Imunoterapia poate fi administrată ca o serie de injecții, de obicei de una sau de două ori pe săptămână, timp de trei până la șase luni. Aceasta este urmată de o serie de ture de întreținere mai rare, care durează de obicei între trei și cinci ani.

Efectele secundare pot include iritarea la locul injecției și simptome de alergie, cum ar fi strănutul, hiperemia sau urticaria. Rar, reacțiile alergice pot provoca anafilaxie, o reacție bruscă care poate pune viața în pericol, care provoacă umflarea gâtului, dificultăți de respirație și alte semne și simptome.

Imunoterapie sublinguală (SLIT)

Pentru acest tip de imunoterapie, comprimatul pe bază de alergeni trebuie așezat sub limbă (sublingual) și lăsat să fie absorbit. Acest tratament zilnic s-a dovedit că reduce nasul curgător, congestia, iritarea ochilor și alte simptome legate de rinita alergică. De asemenea, îmbunătățește simptomele de astm și poate preveni dezvoltarea astmului.

Tabletele SLIT conțin extracte de polen din diferite tipuri de ierburi.

Injecții cu epinefrină

Injecțiile cu epinefrină sunt utilizate pentru a trata anafilaxia, o reacție bruscă care poate pune viața în pericol. Se administrează folosind o seringă auto-injectabilă și un ac (stilou automat).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here