oboseală
fot. pixabay.com

Durerea de ochi este o afecțiune obișnuită care apare atunci când ochii obosesc, de exemplu atunci când conduci mașina pe distanțe lungi sau privești fix ecranul calculatorului și alte dispozitive digitale.

Utilizarea constantă a calculatoarelor și a altor dispozitive digitale este una dintre cele mai frecvente cauze ale încordării ochilor. Asociația Americană Optometrică numește această afecțiune sindrom de vedere al calculatorului sau oboseala ochilor.

Persoanele care se uită la ecranele smartphone-urilor, calculatoarelor sau a televizoarelor, două sau mai multe ore la rând în fiecare zi, sunt cel mai expuși riscului. În unele cazuri, semnele și simptomele oboselii oculare pot indica o afecțiune a ochilor care necesită tratament profesional.

Cum să faci față durerii oculare cauzate de statul în fața unui calculator?

Durerea de ochi la locul de muncă în fața calculatorului – o boală a zilelor noastre

Calculatoarele ne pot face mai productivi, dar vestea proastă este că dacă stăm prea mult timp în fața ecranului, acest lucru poate duce și la ceea ce numim CVS. Statisticile arată că CVS afectează aproximativ 64% până la 90% dintre angajații de birou.

Această afecțiune probabil nu provoacă leziuni permanente ale ochilor, dar poate afecta confortul utilizatorilor calculatorului. Cele mai frecvente simptome ale CVS sunt oboseala ochilor, roșeață, iritație sau uscăciune, senzație de arsură la ochi, vedere încețoșată sau dublă după utilizarea calculatorului, dureri de cap, gât și umeri.

Există mai mulți factori care cresc probabilitatea de CVS, inclusiv probleme de vedere, ochi uscați, iluminare slabă, ședere greșită și chiar unghi de monitorizare greșit.

 

Sindromul vederii computerizate

oboseală oculară, computer
fot. pixabay.com

Sindromul vederii computerizate, numit și Digital Eye Strain, descrie un grup de probleme ale ochilor care rezultă din utilizarea prelungită a unui calculator, a tabletei sau a unui telefon mobil. Multe persoane se confruntă cu disconfort ocular și probleme de vedere atunci când se uită la ecranele digitale pe perioade îndelungate. Nivelul de disconfort pare să crească odată cu perioada de utilizare a ecranului digital.

Cele mai frecvente simptome asociate cu Computer Vision Syndrome (CVS) sau Sindromul Vederii Computerizate (Digital Eye Strain) sunt:

  • oboseala ochilor
  • dureri de cap
  • imagine încețoșată
  • ochi uscați
  • dureri de gât și umeri

Aceste simptome pot fi cauzate de:

  • iluminare slabă
  • strălucire pe un ecran digital (de exemplu, lumina soarelui)
  • distanță incorectă de monitor în timp ce lucrezi la computer
  • poziție incorectă de ședere (de exemplu, gârbovită)
  • probleme de vedere necorectate
  • combinarea acestor factori

Durere și ochi uscați atunci când lucrați în fața unui computer aveți grijă de vederea dvs.

Gradul, în care oamenii experimentează simptome vizuale depinde adesea de nivelul abilităților lor vizuale și de timpul petrecut în fața unui ecran digital. Problemele de vedere necorectate, cum ar fi astigmatismul, focalizarea insuficientă a ochilor sau abilitățile de coordonare vizuală și modificări datorate îmbătrânirii ochilor, cum ar fi prezbiția, pot contribui la dezvoltarea simptomelor vizuale atunci când utilizați un computer sau un dispozitiv cu ecran digital.

Multe simptome vizuale experimentate de utilizatori sunt doar temporare și vor dispărea atunci când încetați să stați în fața calculatorului. Cu toate acestea, unele persoane pot avea o capacitate vizuală redusă, cum ar fi vederea încețoșată la distanță, chiar și atunci când încetează să lucreze la computer. Dacă nu se face nimic pentru a rezolva cauza problemei, simptomele vor reapărea și se pot agrava data viitoare când veți sta în fața calculatorului.

Cum să facem față durerii oculare provocate de ecranele digitale?

Dacă munca în fața ecranului calculatorului îți provoacă dureri oculare, iată câteva sfaturi care te vor ajuta la ușurarea simptomelor:

  1. Verificați-vă ochii în mod regulat.
  2. Schimbăți poziția monitorului. Ecranul trebuie să fie la îndemână și direct în fața ta, nu pe o parte. Poziționează monitorul astfel încât centrul său să fie ușor sub ochi, permițându-i gâtului să se relaxeze în timp ce citești și scrii.
  3. Urmează instrucțiunile OHS pentru o postură bună. Acest lucru va reduce sarcina pe spate, gât și umeri.
  4. Asigură-ți o iluminare adecvată atunci când lucrezi în fața unui calculator. Nu așeza ecranul orientat spre fereastră, astfel încât să nu reflecte lumina soarelui.
  5. Setează luminozitatea corespunzătoare pe monitor.
  6. Clipește des. Clipirile împiedică ochii să se usuce. Poți utiliza, de asemenea, picături speciale de hidratare a ochilor. De asemenea, asigură-te că ventilația sau aerul condiționat nu are orificii de aerisire direcționate direct asupra ochilor, deoarece acestea le pot usca și ele. Dacă camera în care lucrezi are aer uscat, ia-ți un umidificator.
  7. Fă pauze regulate la calculator. Ridică-te, întinde-te sau doar privește în zare la fiecare 15 minute pentru a-ți odihni ochii.
  8. Curăță regulat monitorul. Praful poate reduce claritatea ecranului, făcând ochii să lucreze mai greu.
  9. Încearcă ochelarii pentru munca în fața unui calculator. Spre deosebire de ochelarii de zi cu zi, acestea sunt concepuți special pentru a-ți proteja ochii atunci când lucrezi în fața ecranului.

Ia în considerare terapia optometrică. Unii utilizatori de calculator au probleme de focalizare sau de coordonare care nu sunt corectate de ochelari sau contacte. Terapia vizuală constă în activități recomandate de oftalmolog pentru a îmbunătăți funcționarea vederii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here