RINITĂ ALERGICĂ

0
1006

Curgerea nasului poate fi semnul unei alergii. Rinita alergică, cunoscută sub denumirea de febra fânului, este un termen care descrie reacțiile alergice la nivelul nasului. Simptomele febrei fânului pot include strănutul, congestia și curgerea nasului, precum și mâncărimea nasului, a ochilor și / sau a cerului gurii.

Dacă suferi de alergii sezoniere, este posibil să fii alergic la un anumit polen de la copaci sau ierburi, care cauzează simptome doar într-o anumită perioadă a anului. Alergia poate fi provocată de un anumit tip de mucegai, care apare toamna când plouă și frunzele sunt ude.

Peste două treimi din persoanele care suferă de alergii sezoniere suferă, au simptome pe tot parcursul anului. Pot exista alergeni în interiorul casei tale, precum ar fi acarienii, blana animalelor de companie, gândacii și mucegaiul.

 

Rinita alergică – clasificare

Rinita alergică este clasificată în funcție de durata și severitatea simptomelor sale însoțitoare:

  • rinită alergică cronică – numită și rinită alergică perenă, cel mai adesea este cauzată de o alergie la praful din casă, acarieni sau blana de animale,
  • rinita alergică periodică – cunoscută și sub denumirea de febră a fânului sau polenoză, este cauzată de o alergie la polenul plantelor (ierburi, buruieni, copaci), se repetă în fiecare an, la momentul înfloririi plantei.

Rinita alergică

Rinita alergică este o inflamație a interiorului nasului cauzată de un alergen, cum ar fi, de exemplu, polenul, praful, mucegaiul sau chiar fulgii de piele ai unor animale.

Simptome

Rinita alergică provoacă de obicei simptome asemănătoare cu răceala, cum ar fi strănutul, mâncărimea sau un nas care curge. Aceste simptome încep, de obicei, la scurt timp după expunerea la alergen.

Unii alergici au rinită alergică doar câteva luni, deoarece sunt sensibili la alergenii sezonieri, cum ar fi polenul din copac sau din iarbă. Din păcate, multe persoane suferă încă de rinita alergică pe tot parcursul anului.

Majoritatea persoanelor cu rinită alergică au simptome ușoare, care pot fi tratate repede și eficient. În schimb, unele simptome pot fi severe și persistente, cauzând probleme de somn și perturbând viața de zi cu zi.

Uneori, simptomele rinitei alergice se îmbunătățesc în timp, dar asta poate dura mulți ani și este puțin probabil ca afecțiunea să dispară complet.

Ce provoacă rinita alergică?

polen, pori
fot. pixabay.com

Rinita alergică este cauzată de răspunsul sistemului imunitar la un alergen.

Aceasta contribuie la eliberarea de celule a unui număr de substanțe chimice, care provoacă umflarea stratului interior al nasului (mucoasei) și producerea unor cantități excesive de mucus.

Printre alergenii obișnuiți care provoacă rinita alergică se include atât polenul – acest tip de rinită alergică este cunoscut sub numele de febră de fân – precum și mucegaiul, acarienii de praf din casă și fulgi de piele sau picături de urină/salivă a unor animale.

Alergenii comuni

Rinita alergică este cauzată de inhalarea aerului împreună cu particule mici de alergeni. Cei mai frecvenți alergeni care provoacă rinita alergică sunt:

Acarienii de praf

Acarienii de praf din casă sunt insecte mici care se hrănesc cu pielea moartă. Pot fi găsite în saltele, covoare, mobilier moale, perne și paturi.

Rinita nu este cauzată de acarienii înșiși, ci de substanțele chimice din materiile fecale. Acarienii sunt prezenți pe tot parcursul anului, deși numărul lor este cel mai mare iarna.

Polenurile și porii

Particule mici de polen produse de copaci și ierburi pot provoca rinită alergică. Majoritatea copacilor polenizează de la începutul primăverii până la mijlocul primăverii, în timp ce ierburile polenizează la sfârșitul primăverii și la începutul verii.

Rinita poate fi cauzată și de sporii produși de mucegai și ciuperci.

Animale 

Multe persoane sunt alergice la animale, cum ar fi pisicile și câinii. Reacția alergică nu este cauzată de părul animalelor, ci de fulgii pielii moarte a animalelor, de urina și saliva lor.

Cei mai frecvenți vinovați sunt câinii și pisicile, deși unele persoane sunt alergice la cai, vite, iepuri și rozătoare, cum ar fi cobaiul și hamsterii.

A fi în compania câinilor de la o vârstă fragedă poate ajuta la protejarea împotriva alergiilor și există unele dovezi care sugerează că acest lucru ar putea fi și cazul pisicilor.

 

Alergenii cauzați de muncă

Unele persoane suferă de alergeni găsiți în mediul de muncă, cum ar fi praful de lemn, praful de făină sau latexul.

Cum să recunoaștem rinita alergică?

Pentru a diagnostica fără echivoc rinita alergică, uneori sunt necesare teste fizice și de laborator suplimentare. În primul rând, medicul poate acorda atenție gesturilor caracteristice ale pacientului (frecarea nasului cu mâna) și aspectul feței sale (brazdă peste nas, cercuri închise și pungi sub ochi, roșeață conjunctivală).

Următoarea opțiune este efectuarea endoscopiei nazale. Acest test presupune introducerea unui tub subțire în nas cu o cameră foto în miniatură și observarea membranelor mucoase – în cazul bolnavilor de alergie, este umflată și are o culoare roz pal caracteristică.

Tratamentul și prevenirea rinitei alergice

Este dificil să eviți complet potențialii alergeni, dar poți lua măsuri pentru a reduce expunerea la un alergen specific pe care îl cunoști sau suspectezi că ar provoca rinită alergică.

Dacă starea ta este ușoară, încearcă să-ți reduceți simptomele prin administrarea de medicamente fără rețetă, cum ar fi antihistaminicele non-sedative și clătește în mod regulat nasul cu soluție ce conține sare de mare, astfel încât nasul să nu fie iritat.

Medicul tău îți poate prescrie medicamente mai puternice, cum ar fi un spray nazal cu corticosteroizi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here