insomnie, apnee
fot. pixabay.com

Mulți dintre noi întâmpinăm probleme cu somnul din când în când. Aceasta este de obicei cauzată de stres, călătorii, boli sau alte pauze temporare în rutina normală. Cu toate acestea, dacă problemele de somn apar în mod regulat și interferează cu viața ta de zi cu zi, este posibil să suferi de tulburări de somn.

Tulburările de somn determină mai mult decât doar o somnolență în timpul zilei. Ele pot afecta serios sănătatea mentală și fizică, ceea ce duce la probleme de memorie, creșterea în greutate și un efect negativ asupra energiei și a dispoziției. Există multe lucruri pe care le poți face pentru a vă dormi bine și a vă îmbunătăți sănătatea.

Tulburări ale somnului – boala civilizației

Tulburarea de somn este o afecțiune care adesea îți afectează capacitatea de a obține o calitate adecvată a somnului. Persoanele cu tulburări obișnuite de somn se trezesc epuizate sau se simt adormite în timpul zilei.

Problemele de somn pot fi frustrante și debilitante. Un somn prea scurt sau intermitent noaptea, te face să te simți obosit în loc să te odihnești. Și pe rând: oricât de obosit te simți, mai ai și probleme să dormi noaptea. Și în acest fel ciclul începe din nou, reflectându-se serios starea ta la spirit, energia, eficiența și capacitatea ta de a face față stresului.

Ignorarea problemelor de somn poate deteriora sănătatea fizică și poate duce la creșterea în greutate, accidente auto, degradarea performanței, probleme de memorie și relații încordate. Dacă dorești să te simți mai bine, să rămâi sănătos și să îți atingi potențialul maxim, calitatea somnului este o necesitate, nu un lux.

Chiar dacă te lupți cu problemele de somn atât de mult, încât ți se pare aproape normal, poți învăța totuși să dormi mai bine. Poți începe prin urmărirea simptomelor și a modelelor de somn, apoi să faci modificări sănătoase obiceiurilor tale zilnice și rutinei de somn. Dacă ajutorul de sine nu funcționează, apelează la specialiști care sunt instruiți în medicina somnului. Împreună, puteți identifica cauzele problemei tale de somn și puteți găsi modalități de a-ți îmbunătăți somnul și, în consecință, calitatea vieții.

Semnele și simptomele tulburărilor de somn

narcolepsie, tulburare
fot. pixabay.com

Toți se confruntă cu probleme de somn intermitent, așadar, cum poți spune dacă dificultatea de a adormi și somnul profund este un semn al unei tulburări de somn mai grave?

Începe prin a analiza simptomele, acordând o atenție deosebită semnelor privării de somn în timpul zilei.

Răspunde la întrebările de bază legate de calitatea somnului:

Dacă …?

  1. te simți enervat sau adormit în timpul zilei?
  2. ai impresia că vei dormi sau ești foarte obosit în timp ce conduci?
  3. ai dificultăți de concentrare?
  4. auzi de multe ori de la alții că pari obosit?
  5. reacționezi încet?
  6. ai probleme cu controlul emoțiilor?
  7. simți că trebuie să iei un pui de somn aproape în fiecare zi?
  8. ai nevoie să bei băuturi cofeinizate pentru a rămâne pe picioare?

Dacă experimentezi în mod regulat oricare dintre simptomele de mai sus, este posibil să ai tulburări de somn. Cu cât sunt mai multe răspunsuri „da”, cu atât este mai probabil să ai o tulburare de somn.

Tulburări de somn – tipuri

  • Insomnie

Insomnia sau incapacitatea de a adormi pot fi cauzate de stres, starea de sănătate, medicamente și chiar cantitatea de cafea pe care o bei. Insomnia poate fi cauzată și de alte tulburări ale somnului sau tulburări de dispoziție, cum ar fi anxietatea și depresia.

Indiferent de cauza insomniei, îmbunătățirea igienei somnului, schimbarea obiceiurilor în timpul zilei și relaxarea vor ajuta la vindecarea majorității insomniei fără a fi nevoie să mergi la un specialist sau să folosești somnifere.

 

  • Apnee de somn

Apneea de somn este o tulburare de somn comună (și curabilă) în care respirația se oprește temporar în timpul somnului, determinându-te să te treziți. Dacă ai apnee în somn, este posibil să nu îți amintiți aceste treziri, dar probabil că te vei simți epuizat în timpul zilei, iritabil și deprimat și vei observa, de asemenea, o scădere a performanței. Apneea de somn este o tulburare de somn gravă, care poate pune viața în pericol, așa că mergi imediat la medic și află cum te poți face bine.

 

  • Sindromul picioarelor neliniștite (RLS)

Sindromul picioarelor neliniștite (RLS) este o tulburare de somn care provoacă o nevoie aproape irezistibilă de a-ți mișca picioarele (sau brațele) noaptea. Dorința de a te mișca în timpul somnului apare atunci când te odihnești sau te culci și este de obicei cauzat de un sentiment de disconfort, furnicături, durere. Cu toate acestea, există multe moduri, de a controla și ameliora simptomele, inclusiv remedii la domiciliu.

 

  • Narcolepsie

Narcolepsia este o tulburare de somn care include somnolență excesivă, necontrolată în timpul zilei. Aceasta se datorează unei disfuncții a mecanismului creierului care controlează somnul și trezirea. Dacă ai narcolepsie, este posibil să ai „atacuri de somn” în timpul unei conversații, la serviciu sau chiar în timp ce conduci mașina. Deși încă nu există un remediu pentru narcolepsie, o combinație de tratamente te poate ajuta să îți controlezi simptomele și să îți permită să funcționezi la fel de normal ca în fiecare zi.

 

  • Tulburări ale ritmului de somn circadian

Cu toții avem un ceas biologic intern care ne reglează ciclul somn-veghe 24 de ore, cunoscut și sub denumirea de ritm circadian. Lumina este principalul indiciu care afectează ritmurile circadiene. Noaptea, când este mai puțin lumină, creierul tău eliberează eliberarea de melatonină, hormonul care te face să dormi. Când soarele răsare dimineața, creierul spune organismului că este timpul să se trezească.

Când ritmurile circadiene sunt tulburate, s-ar putea să te simți uimit, confuz și somnoros. Ritmurile circadiene sunt asociate cu diverse probleme de somn și tulburări de somn, precum depresia, tulburare bipolară și tulburare afectivă sezonieră.

 

  • Tulburări de somn asociate cu munca pe schimburi

Tulburările de somn asociate cu munca pe schimburi apar atunci când programul de lucru și ceasul biologic nu sunt sincronizate. În societatea noastră de 24 de ore, mulți oameni trebuie să lucreze pe ture de noapte sau pe ture dimineața devreme. Aceste programe te obligă să lucrezi atunci când corpul îți spune să mergi la somn și, prin urmare, îți spune să mergi la somn atunci când corpul spune să se trezească (dimineața devreme).

Unii oameni se adaptează mai bine la cerințele de muncă. Majoritatea lucrătorilor pe schimburi oferă corpului mai puțin de somn decât omologii lor din timpul zilei.

Ca urmare a lipsei de somn, poți lupta cu somnolența și letargia mentală la locul de muncă. Acest lucru îți reduce productivitatea și îți crește riscul de prejudicii.

Pentru a reduce impactul muncii pe schimburi, pe somn:

  • Fă pauze regulate și micșorează frecvența modificărilor
  • Când schimbi programul, cere o modificare mai târzie decât cea actuală, nu mai devreme, pentru că pentru a se regenera și îmbunătăți igiena somnului este mai ușor să vă „deplasați în timp” decât înapoi
  • Reglează-ți în mod natural ciclul de somn și veghe prin creșterea expunerii la lumină la locul de muncă (folosește lumini) și limitând expunerea la lumină când este timpul să dormi. Evită ecranele TV și calculator și folosește jaluzele întunecate sau perdele grele, pentru a bloca lumina zilei în dormitor.
  • Luați în considerare luarea de melatonină când se apropie ora de somn.

Oboseala provocată de diferența de fus orar

Oboseala datorată diferenței de timp este o întrerupere temporară a ritmurilor circadiene. Apare atunci când călătorești prin zone în care se schimbă fusul orar. Printre simptome, se numără somnolență în timpul zilei, oboseală, dureri de cap, probleme la stomac și insomnie. Cu cât zborul este mai lung, cu atât simptomele sunt mai pronunțate. Studiile arată, de asemenea, că persoanele care călătoresc spre est, au simptome ale tulburărilor de somn mai severe decât cei care călătoresc spre vest.

De obicei, ajustarea la fusul orar local durează o zi (dacă am traversat doar un singur fus orar). Dacă călătoria noastră este mai lungă și am depășit trei zone orare, tulburările de somn și oboseala pot dispărea după trei zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here