corp perfect
fot.pixabay.com

 

Deși interesele cercetării în domeniul activității fizice și sănătății datează din anii ’50, o evoluție a dovezilor științifice privind beneficiile pentru sănătate ale activității fizice a avut loc în anii ’80 -’90. Există o cantitate uriașă de dovezi științifice despre efectele pozitive ale sportului și activității fizice ca parte a unui stil de viață sănătos. Efectele pozitive și directe ale angajării într-o activitate fizică regulată sunt deosebit de evidente în prevenirea mai multor boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare, diabet, cancer, hipertensiune, obezitate, depresie și osteoporoză.

 

Raportul Grupului de lucru al Organizației Națiunilor Unite pentru Sport, pentru Dezvoltare și Pace afirmă că tinerii ar trebui să beneficieze de activitatea fizică, deoarece contribuie la dezvoltarea oaselor sănătoase, la buna funcționare a inimii și a plămânilor și, de asemenea, îmbunătățește abilitățile motorii și funcția cognitivă. Activitatea fizică poate ajuta la prevenirea fracturilor femurale la femei și la reducerea efectelor osteoporozei. Activitatea fizică poate crește funcționalitatea în rândul persoanelor în vârstă și poate contribui la menținerea calității vieții și a independenței.

corp perfect
fot.pixabay.com

Activitate fizică și sănătatea psihosocială

OMS a estimat că „fiecare al patrulea pacient care vizitează un medic are cel puțin o tulburare mentală, neurologică sau de comportament, dar majoritatea acestor tulburări nu sunt nici diagnosticate și nici tratate”. Multe studii au arătat că exercițiile fizice pot juca un rol terapeutic în tratarea unei tulburări mentale. De asemenea, studiile arată că exercițiile fizice au un efect pozitiv asupra depresiei. Stima față de condiția fizică și percepția fizică de sine, inclusiv imaginea corpului tău, sunt asociate cu respectul de sine îmbunătățit. Dovezile privind beneficiile pentru sănătate ale activității fizice se concentrează în principal pe factori intra-persoane, cum ar fi beneficiile fiziologice, cognitive și afective, care, însă, nu exclud beneficiile sociale și interpersonale ale sportului și activității fizice, care pot avea și efecte pozitive asupra sănătății la indivizi și a comunității.

 

Sportul și activitatea fizică ca parte a unui stil de viață sănătos

Sportul și activitatea fizică pot contribui semnificativ la bunăstare. Exercițiul fizic, activitatea fizică și sportul sunt folosite de mult în tratamentul și reabilitarea bolilor infecțioase și nu numai. Activitatea fizică este un puternic agent de prevenire a bolilor.

 

De ce merită și este recomandat să facem sport?

1.Ne face să ne simțim mai bine

Vrei să experimentezi fericirea și relaxarea? Implicați-vă în orice activitatea fizică. Indiferent dacă faci sport, lucrezi la sală sau mergi la o plimbare, activitatea fizică declanșează endorfine în creier, care te fac să te simți mai fericit și mai relaxat. În special, sporturile care se practică în echipă vă oferă șansa să aveți parte de o provocare satisfăcătoare care vă îmbunătățește starea.

2.Ne ajută să ne concentrăm mult mai bine

Activitatea fizică regulată vă ajută să vă păstrați abilitățile mentale cheie pe măsură ce îmbătrâniți. Aceasta include gândirea critică, învățarea și aplicarea unei bune judecăți. Studiile au arătat că efectuarea unui amestec de exerciții de tip aerobic și musculare este deosebit de utilă. Participarea la acest tip de activitate de trei până la cinci ori pe săptămână timp de cel puțin 30 de minute poate oferi beneficiile de sănătate mintală de mai sus.

corp perfect
fot.pixabay.com

3.Sportul reduce stresul și depresia

Când ești activ fizic, mintea ta este departe de motivele care îți provoacă stresul. Sportul ajută să ne despărțim de gândurile negative. Exercițiile fizice reduc nivelul hormonilor de stres din corpul tău. În același timp, stimulează producția de endorfină. Sunt aliați naturali care cresc starea de spirit, care pot opri stresul și depresia. Endorfinele te pot face să te simți mai relaxat și optimist după un antrenament greu.

4.Ne ajută să dormim mai bine

Sportul și alte forme de activitate fizică îmbunătățesc calitatea somnului. În ce fel? Te ajută să adormi mai repede și asigură un somn profund și odihnitor. Acest lucru se datorează, printre altele, oboselii post-antrenament și îmbunătățirea metabolismului. Un somn mai bun poate îmbunătăți postura mentală a doua zi, precum și starea de spirit.

5.Ne ajută să menținem o greutate sănătoasă

Medicii și nutriționiștii recomandă activitatea fizică ca un mod sănătos de a ne menține greutatea sau de a arde excesul de greutate. Sporturile individuale, cum ar fi alergarea, ciclismul și ridicarea de greutăți sunt modalități deosebit de eficiente de a arde calorii și / sau a construi mușchi. Menținerea în intervalul recomandat de IMC reduce riscul de a dezvolta diabet, colesterol ridicat și tensiune arterială ridicată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here