Autorii și simpatizanții dietei paleo susțin că este cea mai sănătoasă modalitate de a mânca, datorită cooperării acestui tip de abordare nutrițională cu genetica. Ba mai mult, potrivit adepților dietei paleo, această dietă ajută la pierderea kilogramelor inutile, oferă forță și energie. Care este dieta paleo? Ce poți mânca strict respectând regulile privind dieta paleo?
Ce este dieta paleolitică?
Sub acest enigmatic titlu se ascunde așa-numita dietă a oamenilor peșterilor, adică strămoșii noștri din timpurile preistorice. Alte denumiri comune pentru dieta paleolitică sunt: dieta Paleo, epoca de piatră sau vânătoarea de culegători. Putem afla multe despre dieta paleolitică din cartea „Dieta Paleo” a Dr. Loren Cordian. În această poziție de publicare vom găsi, printre altele, informații că, mâncând ceea ce au mâncat strămoșii noștri, vom fi mai slabi și mai puțin sensibili la bolile civilizației moderne, precum cancerul, diabetul sau bolile de inimă. Ca o curiozitate în legătură cu dieta paleo, se poate cita faptul că programul nutrițional nu este asociat cu limitarea conținutului caloric al meselor consumate, ci cu accentul pe anumite grupuri de produse, de exemplu proteine și fibre bogate.
Dieta paleo – de ce este atât de atractivă?
În cultură corporală frumoasă și cultura fit a zilelor noastre, avem o multitudine de diferite tipuri de diete bazate pe numeroase studii științifice. De ce totuși totuși atâtea persoane aleg dieta paleo? Pe lângă beneficiile pentru sănătate menționate mai sus, dieta paleo este atractivă, deoarece implică înșelătorii minore, în special pentru începători. Acest lucru înseamnă că la începutul dietei paleo, îți poți permite trei mese deschise pe săptămână, care vor fi compuse din orice produse.
Dieta paleo – cine trebuie să uite de ea?
Dieta paleolitică nu este pentru toată lumea. Cu siguranță vegetarienii sau veganii nu o vor alege, deoarece la baza dietei paleo stau mesele din carne. În plus, alegând o dietă paleo, din păcate, trebuie să ții cont de costul ridicat al meselor, deoarece, desigur, elimină produsele de cereale populare și ieftine disponibile pe fiecare piață, pentru cărnurile greu accesibile de la fermă, așa că dacă nu dorești să investești o parte semnificativă din bugetul tău pentru alimente, renunță la ea.
Cum să creezi un meniu bun – construirea dietei paleo
Oamenii, care sunt „adepții” dietei paleo sunt adesea numiți oameni moderni de peșteri. Imaginează-ți că, călătorești înapoi în timpurile preistorice și că ai o masă cu strămoșii tăi. Ce crezi că va fi în meniu și ce nu are absolut dreptul de a fi acolo?
Dieta paleo se bazează, în principal, pe produse ecologice, sănătoase și proaspete. Elimină complet alimentele procesate.
Ce poți mânca pe o dietă paleo?
Ingredientele permise ale acestei tendințe nutriționale sunt, de exemplu: fructe, legume, nuci și semințe, carne slabă și pește, în special cele bogate în omega-3 (somon, ton, macrou), ouă și uleiuri vegetale sănătoase.
Ce să eviți pe o dietă paleo? Cereale precum orz, ovăz, grâu, cartofi, lactate, sare, leguminoase, zahăr rafinat, uleiuri vegetale rafinate, produse prelucrate și gata de consum.
În plus, merită să știi:
- Proteine diferențiate
Dieta paleo constă în consumarea, printre altele, a unei game largi de proteine din cât mai multe surse animale. Este important să nu ai nevoie și să nu eviți bucățile de carne grase. Un element adesea neglijat al dietei paleo în cultura populară este dependența excesivă de bucățile de carne „standard”, în detrimentul organelor, bulionului osos și a altor surse de colagen. Avantajul unei astfel de nutriții este faptul că, dacă scopul de a respecta cerințele dietei paleo este pierderea în greutate, proteina te face să te simți mulțumit între mese și să nu mănânci între mese în timpul zilei.
- Fructe și legume
Fructele și legumele sunt bogate în antioxidanți, vitamine, minerale și nutrienți, care s-au dovedit a reduce probabilitatea unei boli degenerative, inclusiv cancerul, diabetul și declinul neurologic – acestea sunt avantajele dietei paleo pentru inițiatorii săi.
- Grăsimi sănătoase din nuci, semințe, avocado, ulei de măsline, ulei de pește și carne
Studiile științifice și epidemiologice arată că dietele bogate în grăsimi monoinsaturate și omega-3, reduc dramatic incidența obezității, cancerului, diabetului, bolilor de inimă și deficienței cognitive.
Dieta paleo – un exemplu de meniu
Meniu I
- Mic dejun: somon prăjit și cantaloupe (un soi de pepene).
- Masa de prânz: coajă de porc slabă prăjită cu salată (salată de romaine, morcov, castraveți, roșii, nuci, pansament cu suc de lămâie).
- Prânz: friptură de vită prăjită, broccoli aburit, salată (amestec de salată, roșii, avocado, ceapă, migdale, pansament cu suc de lămâie).
- Desert: căpșuni.
- Gustări: portocale, morcov tăiat în bastoane, țelină.
Meniul II
- Mic dejun: un amestec de nuci și fructe de pădure, lapte de cocos.
- Prânz: salată de ou învelită cu frunze de salată.
- Prânz: friptura de vita cu legume.
- Gustări: chipsuri de banane/baba ganoush (pastă arabică pe bază de vinete și susan).