infecție
fot. pixabay.com

O durere în gât este una dintre cele mai frecvente boli, care ne afectează mai ales toamna și iarna, dar nu numai, pentru că ne luptăm cu ea în mod corespunzător pe tot parcursul anului. O durere în gât este o afecțiune supărătoare și neplăcută, așa că ne dorim să scăpăm de ea cât mai curând posibil. Dacă simptomele afecțiunii sunt febră, începem să ne facem griji mai mult și să căutăm motivele acestei afecțiuni la medicul generalist. Ce pot însemna durerile în gât în combinație cu febra?

Durerea în gât – laringe, cerul gurii, migdalele sau glandele salivare?

Durerea la gât este definită ca un disconfort localizat în jurul gâtului, dar trebuie să ții minte ce este exact în această regiune a gurii și a esofagului. Sursa durerii poate fi localizată în gât, laringe, cerul gurii, amigdale sau glandele salivare. Cele mai frecvente senzații asociate cu o durere în gât sunt arsurile, zgârieturile și senzația de gât uscat. O durere în gât este, de obicei, însoțită de răgușeală, hiperemia mucoasei sau umflare. Ba mai mult, durerea poate fi împărțită în două tipuri: una, care apare tot timpul și una, care se face simțită mai ales atunci când vorbim sau înghitim.

Durerea de gât – geneza

Mulți oameni se plâng de o durerea în gât, care apare în fiecare zi după trezire, indiferent dacă este vară caldă sau iarnă rece, iar temperatura camerei este aceeași. Motivul pentru acest lucru este, de obicei, aerul prea uscat în dormitor, aerul condiționat, băuturile prea reci sau prea calde, fumul de țigară sau chiar alimentele picante.

O durere în gât nu este cauzată numai de factorii externi, ci și de o serie întreagă de infecții virale și bacteriene, cele cauzate de ciuperci și cele cauzate de protozoare. Trebuie avut în vedere faptul că durerea în gât nu este o entitate separată și independentă a bolii, ci aparține grupului de simptome, care indică o anumită boală.

Ce poate indica durerea de gât la înghițire?

Infecțiile virale sunt o cauză foarte frecventă a durerilor acute de gât. De obicei, acest diagnostic poate fi auzit la copiii cu vârsta sub 3-6 ani. Cercetările indică faptul că problema infecțiilor virale, care contribuie la o durere în gât, apare în aproximativ 70-85% din cazuri. În timpul infecțiilor virale, amigdalele și ganglionii cresc, ceea ce provoacă senzația de retenție în gât și, astfel, durere în gât atunci când înghiți saliva sau alimente.

Durerea de gât și febra. Când apar împreună?

Bacteriile contribuie, de asemenea, la durere în gât, iar infecțiile bacteriene sunt considerate a fi mult mai severe decât infecțiile virale. În primul rând, infecțiile bacteriene sunt caracterizate prin apariția unor simptome mai deranjante și a unor dureri mai puternice. La o infecție bacteriană, durerea în gât poate radia până la gât și face foarte dificilă înghițirea.

Infecțiile bacteriene sunt, din păcate, asociate cu temperatură ridicată a corpului, care se menține între 38 și 40 de grade Celsius. Dacă infecția a afectat amigdalele, medicul va observa imediat pe ele o acoperire de culoare gălbuie albicioasă și chiar, în cazuri mai severe, dopuri purulente. Trebuie menționat că simptomele descrise mai sus sunt, cel mai adesea, simptome de angină streptococică.

Angina – streptococ sau spirochete?

febră
fot. pixabay.com

Angina poate fi cauzată fie de streptococi numiți Streptococcus pyogenes, fie de spirochete (vorbim atunci despre Plauta și angina lui Vincent). Se estimează că 100% dintre pacienți se plâng de probleme de înghițire în timpul anginei streptococice. Streptococcus pyogenes atacă cel mai adesea tinerii, în special copiii și chiar sugarii. Principalele simptome ale gâtului streptic indus de gât sunt: ​​dureri de gât foarte severe, febră ridicată, puroi alb la amigdale, ganglioni umflați, congestie a mucoasei gâtului și chiar frisoane.

Pe de altă parte, angina cauzată de spirochete arată complet diferit, deoarece durerea afectează numai ganglionii limfatici, localizați pe gât, împreună cu apariția unei stări subfebrile. Pe lista de simptome asociate cu angina cauzată de spirochete, poți adăuga, de asemenea, un miros neplăcut, care iese din gura unei persoane infectate și, cel mai adesea, observate abia în timpul vizitei la medic, apariția ulcerelor cenușii pe amigdalele (care este caracteristic acestei boli).

Tratamentul durerii de gât – de unde să începi

Lupta împotriva durerii în gât trebuie începută cu o boală diagnosticată corect. Este necesar să ai cunoștințe legate de tipul de infecție: virală sau bacteriană. Pentru a face acest lucru, consultă imediat un medic.

Infecția virală este tratată, de obicei, cu antipiretice, analgezice, anestezice sau agenți antiinflamatori (tratament simptomatic), în timp ce infecția bacteriană este combătută de antibiotice, precum și de analgezice, antipiretice și dezinfectanți locali.

Alte cauze ale durerii de gât și a febrei

Nu numai infecția/angina, dar și mononucleoza infecțioasă și flegmonul sunt responsabile pentru coexistența durerii în gât și a febrei.

Mononucleoza infecțioasă este cauzată de virusul EBV (Epstein-Barr). Simptomele sale sunt foarte similare cu cele întâlnite în cazul anginei bacteriene, adică amigdalele mărite cu acoperire albă, limfadenopatie și febră.

Flegmonul este una dintre consecințele anginei netratate, iar principalele sale simptome, pe lângă febra ridicată, sunt: ​​miros neplăcut din gură, probleme nu numai cu înghițirea, ci și cu respirația și vorbirea, umflarea sub limbă sau exces de salivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here