dureri abdominale
fot.pixabay.com

Antibioticele sunt prescrise de un medic pentru a combate infecțiile bacteriene. Din păcate, acestea pot avea efecte adverse asupra sistemului nostru digestiv. Durerea abdominală este un efect secundar comun în administrarea antibioticelor, deoarece antibioticele pot ucide bacteriile sănătoase din stomac. Din fericire, există mai multe metode care pot ajuta la reducerea riscului durerilor de stomac atunci când luați acest medicament. Cum să lupți împotriva durerilor de stomac după tratamentele cu antibiotice?

 

tratament la stomac
fot.pixabay.com

Combaterea durerilor de stomac după tratamentul cu antibiotice – mai multe metode eficiente

1.Urmați exact instrucțiunile medicului.

Când medicul îți prescrie rețeta pentru antibiotice, el ar trebui să-ți ofere instrucțiuni detaliate despre cum să iei medicamentul. Urmând aceste instrucțiuni poate ajuta la reducerea riscului apariției durerilor de stomac, deoarece medicul dumneavoastră vă va oferi sfaturi despre cum puteți evita acest efect secundar neplăcut.

  • Aceste instrucțiuni pot include o perioadă specifică de timp în care trebuie luate antibioticele, astfel încât acestea să aibă un efect minim asupra stomacului.
  • Dacă eticheta nu indică altfel, păstrați antibioticele într-un loc întunecat și uscat.
  • Este posibil ca unele antibiotice să fie păstrate la frigider. Dacă da, păstrați medicamentul în compartimentul alimentelor proaspete. Nu înghețați niciodată antibioticele.

2.Stabiliți dacă antibioticele dvs. trebuie luate cu alimente.

Unele antibiotice trebuie luate cu alimente. Acest lucru se datorează faptului că alimentele acționează ca un neutralizator sau un scut împotriva antibioticelor, protejând stomacul de boli gastrointestinale. Dacă instrucțiunile includ administrarea de antibiotice cu alimente, asigurați-vă că o faceți de fiecare dată când trebuie să luați medicamente, altfel s-ar putea să resimțiți dureri.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate prescrie ca să luați antibioticele stomacul gol. Aceste tipuri de antibiotice includ ampicilina și tetraciclina. Nu mâncați când luați aceste medicamente, deoarece mâncarea afectează modul în care aceste medicamente vă pot afecta organismul.

Dacă recomandările privind antibioticele indică să le administrați pe stomacul gol, cel mai bine este să le luați înainte de micul dejun, setați o alarmă dacă aveți nevoie de ajutor.

Există antibiotice care provoacă dureri de stomac după consumul anumitor alimente. De exemplu, tetraciclina contribuie la durerea abdominală după consumul de produse lactate. Pentru a evita durerile de stomac când luați tetraciclină (sau echivalenții săi, doxiciclina și minociclina), stați departe de produsele lactate în timp ce luați antibioticul.

3.Nu uitați să luați doza potrivită de antibiotice în fiecare zi.

Fii precis când iei antibiotice. Nu o faceți prea des și nu luați o doză dublă. În timp ce subdoza va avea un efect mai mic asupra infecției bacteriene cu care încercați să luptați, supradozajul poate crește potența medicamentului, ceea ce crește semnificativ probabilitatea de a deranja stomacul.

Dacă aveți dificultăți în a vă aminti dacă ați luat deja o doză, folosiți  triere de medicamente cu momentele când trebuie să le administrați (dimineața, amiaza, seara).

4.Măriți cantitatea de așa-numite bacterii bune din corp.

Pe lângă lupta împotriva bacteriilor rele, antibioticele pot ataca și bacteriile bune. Când această bacterie bună este atacată, puteți simți dureri de stomac. Încercați să restabiliți un nivel sănătos de bacterii bune pentru a rezolva problema durerilor de stomac.

  • Iaurtul simplu, neîndulcit este o mare sursă de probiotice. În timp ce este recomandată o doză normală, de o porție de iaurt pe zi, luați în considerare consumul de 3 până la 5 porții de iaurt pe zi, în timp ce luați antibiotice pentru furnizarea de bacterii bune. Căutați iaurt care conține o cultură bacteriană vie, activă pentru cele mai bune rezultate.
  • Usturoiul este o bună sursă de prebiotice. Prebioticele oferă hrană pentru probiotice. O porție de 3 căței de usturoi mari pe zi poate ajuta la protejarea bacteriilor sănătoase.
  • Alte surse de bacterii bune includ carnea, varza murată și chefirul.
  • Limitați aportul de zahăr în timp ce luați antibiotice. Zahărul poate duce la supraagregare bacteriană.
  • Consumul de bulion în timp ce luați antibiotice poate fi de asemenea util.

5.Informați-vă medicul despre experiențele anterioare cu antibiotice.

Dacă ați avut dureri abdominale cu antibioterapie anterioară, ar trebui să discutați acest lucru cu un medic care vă poate prescrie un medicament alternativ.

  • De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate ajusta doza pentru a reduce riscul durerilor de stomac sau prescrie anti-emetice pentru a vă alina problemele stomacului, cum ar fi greața sau vărsăturile.
  • Unele antibiotice pot provoca o reacție alergică. Dacă începeți să observați o erupție cutanată sau mâncărime în timp ce luați un nou antibiotic, contactați imediat medicul.

6.Bea o ceașcă de ceai de mușețel.

Mușețelul este un medicament pe bază de plante, ușor care poate avea rol antiinflamator. Dacă stomacul este expus la dezechilibru bacterian ca urmare a tratamentului, ceaiul de mușețel poate ajuta la ameliorarea simptomelor neplăcute.

Când preparați ceai de mușețel, amintiți-vă că cu cât durează mai mult procesul de preparare, cu atât va fi mai puternic ceaiul, deci lăsați infuzia acoperită timp de 15 până la 20 de minute. Dacă trebuie să îndulciți ceaiul, folosiți miere în loc de zahăr.

7.Aplicați o compresă caldă pe stomac.

Plasarea unei sticle cu apă caldă sau a unui tampon de încălzire electric poate ajuta la relaxarea stomacului și îmbunătățirea stării de bine. Dacă durerea dvs. este cauzată de contracții cauzate de antibiotice, senzația de căldură vă poate ajuta să vă relaxați și să vă simțiți mai bine.

  • Amintiți-vă ca învelișul să nu fie prea fierbinte, deoarece poate provoca arsuri pe pielea delicată de pe stomac.
  • Folosiți o compresa caldă și liniștitoare timp de cel puțin 15 minute, culcați-vă confortabil, relaxați-vă. Repetați terapia de mai multe ori pe zi.

8.Beți o ceașcă fierbinte de ceai proaspăt de ghimbir.

Ghimbirul relaxează mușchii care aliniază tractul digestiv și este un remediu binecunoscut pentru crampele stomacale. Rădăcina de ghimbir este de asemenea excelentă pentru ameliorarea grețurilor. Înghițirea unei infuzii calde de ceai de ghimbir poate ajuta la ameliorarea durerilor de stomac cauzate de antibiotice.

antibiotice pe stomac
fot.pixabay.com
  • Puteți adăuga o lingură de miere sau alt îndulcitor sănătos. Unii oameni adaugă o felie de lămâie în ceaiul de ghimbir fierbinte, care poate remedia și durerile de stomac.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here