polip cervical
fot. pixabay.com

Țigările electronice, cunoscute și sub denumirea de e-țigări, sunt dispozitive cu baterie, care încălzesc o soluție lichidă (care conține sau nu conține nicotină), formând o vapoare inhalată de utilizator.

Țigările electronice au devenit o alternativă populară la țigările tradiționale în ultimii ani, parțial din cauza credinței că acestea prezintă un risc mai mic pentru sănătate decât țigările obișnuite de tutun.

E-țigările – nu chiar așa sănătoase?

În ciuda utilizării pe scară largă, impactul asupra a sănătății e-țigărilor este încă neclar. Țigările electronice nu pot fi clasificate ca benefice sau dăunătoare. În unele circumstanțe, cum ar fi utilizarea de e-țigări de către adolescenții nefumători și adulții tineri, efectele lor negative justifică în mod clar frica. În alte cazuri, de exemplu, atunci când fumătorii obișnuiți folosesc e-țigări pentru a renunța la fumat, e-țigările oferă posibilitatea de a reduce bolile legate de fumat.

E-țigări, nicotina și cancer. E-țigările dăunează sănătății?

Marea majoritate a țigărilor electronice conțin multe substanțe potențial toxice, în timp ce înlocuirea completă a țigărilor de tutun cu e-țigări reduce expunerea fumătorului la numeroasele substanțe toxice și cancerigene prezente în țigările obișnuite.

Este important, atunci când vine vorba de conținutul de nicotină din e-țigări, adulții, utilizatorii dependenți de țigări electronice sunt expuși consumului de nicotină comparabil cu cel al fumătorilor de tutun.

Există, de asemenea, dovezi semnificative că activitatea cardiacă crește după ingestia de nicotină din e-țigări și că unele substanțe chimice prezente în aerosolii de e-țigară (de exemplu, formaldehidă, acroleină) sunt capabile să provoace leziuni ale ADN-ului și mutageneză.

Acest lucru este important deoarece putem concluziona din acest motiv, că utilizarea pe termen lung a e-țigărilor poate crește riscul de cancer (până în prezent s-au efectuat studii în această problemă asupra animalelor și nu există o confirmare directă a impactului e-țigărilor asupra dezvoltării cancerului la om).

Toxicitatea e-țigărilor – efectele respiratorii și de dezvoltare

Același lucru este valabil atunci când vine vorba de impactul e-țigărilor asupra cauzării bolilor respiratorii la oameni – nu există dovezi concludente disponibile în acest moment, dar o analiză aprofundată a cercetărilor existente a arătat dovezi moderate, că e-țigările pot crește tusea și respirația greoaie la adolescenți, precum și o creștere a exacerbărilor de astm.

Impactul asupra utilizatorilor adulți poate fi ușor diferit de cel al adolescenților. Există doar dovezi limitate, care sugerează o îmbunătățire a funcției pulmonare și a simptomelor respiratorii la fumătorii de astm adulți, care trec total sau parțial de la țigările normale de tutun la e-țigări.

În ceea ce privește sarcina și efectele asupra dezvoltării, în prezent, nu există dovezi referitoare la faptul că e-țigările afectează sarcina și nu există dovezi suficiente cu privire la faptul că utilizarea e-țigărilor de viitoarea mamă afectează dezvoltarea fetală.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin dacă și în ce circumstanțe e-țigările pot ajuta adulții să renunțe la fumat. Tigarile electronice pentru adolescenți ar trebui descurajate prin restrângerea accesului la ele și prin educația și campaniile de conștientizare a publicului.

Analiza factorilor de risc cardiovasculari la persoanele ce folosesc e-țigări

toxicitate
fot. pixabay.com

Studiul menționat mai sus a fost realizat de dr. Holly R. Middlekauff de la David Geffen Medical School de la Universitatea din California, Los Angeles, iar rezultatele au fost publicate în revista Cardiology.

Dr. Middlekauff și echipa au emis ipoteza, că persoanele, care folosesc în mod regulat e-țigari, cresc riscul factorilor de risc cardiovascular.

Echipa a reunit 23 de utilizatori sănătoși ale țigărilor electronice, cu vârste între 21 și 45 de ani, care nu au fumat țigările tradiționale și nu au luat medicamente rețetate. De asemenea, studiul a folosit un grup de control de 19 persoane sănătoase, care au îndeplinit aceleași criterii, dar nu au fost utilizatori de țigări electronice.

Cercetătorii au efectuat un studiu electrocardiografic pentru a măsura variabilitatea ritmului cardiac la participanți în timpul respirației odihnitoare și controlate. Au distins trei componente diferite – frecvență înaltă, frecvență joasă și foarte mică.

Echipa a efectuat, de asemenea, analize de sânge și a analizat sângele pentru parametrii oxidativi.

În cele din urmă, Middlekauff și colegii săi au efectuat o analiză statistică. Aceștia au folosit testul Shapiro-Wilk pentru a examina distribuția normală a variabilelor, testul T pentru a compara utilizatorii de țigări electronice cu un grup de control, testul sumei de rang Wilcoxon pentru valori p și testul exact pentru Fisher pentru a calcula datele binare.

Rezultatele au confirmat ipoteza cercetătorilor.

În general, acest lucru înseamnă că, în comparație cu grupul de control, utilizatorii de țigări electronice au fost mai susceptibili la creșterea activității simpatice cardiace și la creșterea stresului oxidativ – ambele semne ale riscului cardiovascular asociat fumatului.

Prin urmare, utilizarea obișnuită a țigărilor electronice are efecte fiziologice, multe dintre ele putând afecta serios sănătatea cardiovasculară în rândul utilizatorilor. Autorii avertizează împotriva riscului cardiac și recomandă investigarea ulterioară a efectelor dăunătoare asupra nicotinei inhalate.

Astfel, nicotina, care este principala componentă bioactivă a aerosolului de e-țigară, împreună cu metaboliții săi, poate conține efecte fiziologice adverse nerecunoscute, persistente, care duc la un profil de risc cardiovascular crescut la utilizatorii obișnuiți de țigări electronice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here