ecografie de san
fot.pixabay.com

Ecografia mamară este o examinare preventivă care detectează cancerul de sân. Acest studiu se caracterizează prin faptul că nu provoacă nicio durere și eficiență ridicată. Detectează posibili noduli într-un stadiu foarte timpuriu al dezvoltării lor. Nu este necesar să vă pregătiți pentru ecografia mamară, iar examinarea ar trebui să fie precedată de un istoric medical. Cel mai bine este să faceți o ecografie în perioada 1 – 10 a ciclului, dar nu există contraindicații pentru efectuarea testului în orice alt moment.

 

ecografie temporara
fot.pixabay.com

Ecografia mamară – un examen sigur care îți poate salva viața

Ecografia mamară este o tehnică imagistică folosită în mod obișnuit pentru detectarea cancerului și altor anomalii la sâni. Ecografia utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a obține imagini detaliate ale interiorului sânului. Spre deosebire de radiografiile și tomografia computerizată, ecografia nu utilizează radiații și este considerată sigură pentru femeile însărcinate și mamele care alăptează.

 

Cum arată echipamentul pentru ecografia mamară?

Scanerele cu ultrasunete constau dintr-o consolă care conține un computer și electronice, un ecran de afișare video și un traductor pentru scanare. Traductorul este un dispozitiv mic, asemănător microfonului, atașat la scaner cu un cablu. Traductorul trimite unde sonore de înaltă frecvență (inaudibile de urechea umană) către corp și apoi ascultă ecoul care se întoarce din țesuturile din corp. Regulile sunt similare cu sonarul folosit de bărci și submarine.

Imaginea cu ultrasunete este imediat vizibilă pe ecranul afișajului video, care arată ca un computer sau un monitor TV. Imaginea este creată pe baza amplitudinii (volumului), frecvenței (tonului) și timpului necesar pentru ca semnalul cu ultrasunete să se întoarcă din zona corpului pacientului, care este examinat folosind un traductor (un dispozitiv așezat pe pielea pacientului pentru a trimite și primi unde sonore recurente), precum și tipul structurii corpului și al compoziției țesutului corpului prin care circulă sunetul. Medicul aplică o cantitate mică de gel pe piele pentru a permite undelor sonore să treacă de la traductor în zona de testare din corp și apoi din nou înapoi. Ecografia este o modalitate excelentă pentru unele zone ale corpului, în timp ce alte zone, în special plămânii plini de aer, sunt slab adaptați pentru ecografie.

 

De ce se face ecografia mamară?

Ecografia mamară este indicată cu siguranță atunci când descoperiți ceva suspect la sâni. Ultrasunetele ajută medicul să stabilească dacă nodulul este un chist plin de lichide sau o tumoră solidă. De asemenea, vă permite să determinați locația și dimensiunea nodulului.

În timpul examinării cu ultrasunete la sâni, poate fi evaluată o forfotă la sân, dar cu ajutorul unei astfel de ecografii nu este posibil să se stabilească dacă tumora este canceroasă. Acest lucru poate fi determinat numai dacă un test de țesut sau fluid a fost testat într-un laborator.

Pe lângă utilizarea pentru a determina natura anomaliilor din zona sânilor, ecografia mamară poate fi efectuată și la femei care ar trebui să evite radiațiile, cum ar fi:

  • femei sub 25 de ani
  • gravide
  • femei care alăptează
  • femei cu implanturi mamare din silicon

 

Care sunt avantajele și riscurile ecografiei mamare?

Beneficii

  • Majoritatea examinărilor cu ultrasunete sunt neinvazive (fără ace sau injecții).
  • Uneori, o scanare cu ultrasunete poate fi temporar incomodă, dar nu ar trebui să fie dureroasă.
  • Ecografia este disponibilă pe scară largă, ușor de utilizat și mai ieftină decât alte metode imagistice.
  • Imagistica cu ultrasunete este extrem de sigură și nu utilizează radiații ionizante.
  • Examinarea cu ultrasunete oferă o imagine clară a țesuturilor moi care nu sunt clar vizibile pe razele X.
  • Ecografia oferă imagini în timp real, ceea ce îl face un instrument bun pentru efectuarea procedurilor minim invazive, cum ar fi biopsiile cu ac și aspirația fluidelor.
  • Imagistica cu ultrasunete poate ajuta la detectarea leziunilor la femeile cu sânii mari.
  • Ecografia poate ajuta la detectarea și clasificarea leziunilor la sân care nu pot fi interpretate corect doar de mamografie.
  • Cu ajutorul ecografiei, medicii sunt capabili să concluzioneze că multe domenii cu semnificație clinică se datorează țesutului normal sau chisturilor benigne. Majoritatea femeilor în vârstă de 30 de ani și peste 30 de ani folosesc mamografia și ecografia. Pentru femeile sub 30 de ani, ecografia simplă este adesea suficientă pentru a determina dacă o anumită zonă necesită sau nu o biopsie.

 

Riscuri

  • Cu diagnosticul standard cu ultrasunete, oamenii adesea au parte de efectele nocive.
  • Interpretarea ecografiei mamare poate duce la proceduri suplimentare, cum ar fi ecografia și / sau aspirația sau biopsia. Multe zone considerate deranjante par a fi non-canceroase.

 

control la sani
fot.pixabay.com

Care sunt limitele ecografiei mamare cu ultrasunte?

Ecografia este unul dintre instrumentele utilizate în imagistica mamară, dar nu înlocuiește mamografia.

Multe tumori nu sunt vizibile la ecografie. În timpul ecografiei, nu se pot observa multe calcificări observate în mamografie. Unele tipuri de cancer timpuriu la sân apar doar ca calcifieri în mamografie. Observațiile RMN cauzate de cancer nu sunt întotdeauna vizibile la ecografie.

Poate fi recomandată o biopsie pentru a determina dacă anomalia apărută este cancer sau nu.

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here