cum sa mancam legumele
fot.pixabay.com

În cazul multor legume, coaja este cel mai sănătos element. Conține, printre altele, fibre, vitamine și nutrienți într-o astfel de concentrație, încât depășește adesea compoziția conținută în restul legumei. Cojirea legumelor este cea mai obositoare sarcină atunci când pregătești o masă. Pieile decojite merg de obicei la coșul de gunoi, ceea ce este un paradox, pentru că scăpăm de cele mai bune elemente. Care sunt avantajele consumului cojilor de legume? Care sunt legumele a căror coajă ar trebui să o păstrăm?

 

legume cu coaja
fot.pixabay.com

Avantajele legumelor nedecojite- merită să păstrați coaja?

Există mai multe motive pentru care ar trebui să lăsați coaja pe unele legume. De exemplu: pe cartofi, morcovi sau castraveți.

Pieile sunt adesea decojite din cauza obișnuinței sau temerii de expunere la pesticide. Cu toate acestea, pe de altă parte, privăm planta de partea sa cea mai bogată în nutrienți. Cantitatea acestor ingrediente este strâns legată de tipul de legume, dar, în general, produsele nedecojite conțin o cantitate mai mare de vitamine, minerale și alți compuși vegetali benefici în comparație cu omologii lor decojiți.

Alte avantaje ale consumului cojilor de legume:

  • Cartoful gătit cu pielea poate conține până la 175% mai multă vitamina C, 115% mai mult potasiu, 111% mai mult acid folic și 110% mai mult magneziu și fosfor decât cele decojite.
  • Coaja lgumelor conține mult mai multe fibre și antioxidanți. De exemplu, până la 31% din cantitatea totală de fibre din legume se poate găsi în coajă.
  • Cojile pot reduce foamea și vă pot menține mai mult timp, ceea ce se datorează conținutului ridicat de fibre (o legumă proaspătă poate conține până la 1/3 în plus din acest nutrient dacă nu îl decojiți)
  • În ceea ce privește antioxidanții găsiți în legume, reduc riscul multor boli. Principala funcție a antioxidanților este de a lupta împotriva moleculelor instabile numite radicali liberi. Studiile arată că antioxidanții pot reduce riscul de boli de inimă și unele tipuri de cancer.
  • Antioxidantii continuti în coaja legumelor sunt asociati cu un risc mai mic de boli neurologice, cum ar fi boala Alzheimer.

Trebuie avut în vedere faptul că nu toate cojile legumelor sunt indicate pentru consum. Un exemplu ar fi un dovleac care ar trebui să fie gătit pentru a înmuia „armura” tare.

 

Cojile legumelor ar trebui consumate constant?

Unele coji ale legumelor au un gust amar sau sunt murdare – atunci ar trebui să le decojiți.

Un dezavantaj al consumului cojilor legumelor este faptul că conțin pesticide. Pesticidele sunt utilizate în mod obișnuit pentru a reduce daunele plantelor și pentru a crește randamentul culturilor. Contrar credinței populare, pesticidele pot fi găsite atât pe fructe, cât și pe legume organice și convenționale. Deși unele pesticide intră prin coajă în interiorul legumelor, multe dintre ele rămân în stratul exterior. O modalitate bună de a scăpa de reziduurile de pesticide „pe larg” de pe suprafața cojii este să spălați legumele înainte de consum, în timp ce cea mai bună modalitate de a elimina complet contaminarea este în continuare decojirea cojii.

Cu toate acestea, riscul de a consuma puțin mai multe pesticide nu depășește neapărat beneficiile mai multor nutrienți care se află în coajă.

Merită să ne amintim că cantitatea de pesticide admisă pentru alimentele proaspete este strict reglementată.

Coji de fructe și legume necomestibile – exemple:

  • Avocado
  • Citrice (grapefruit, lămâie, portocale etc.)
  • Fructe tropicale (banane, lychee, ananas, papaya, mango etc.)
  • Usturoi
  • Pepene galben
  • Ceapă

 

Ce legume nu ar trebui să decojim?

Coajele comestibile ale unor fructe și legume:

  • Măr
  • Caisă
  • Sparanghel
  • Coacăze
  • Morcov
  • Citrice
  • Cireșe
  • Castravete
  • Vânătă
  • Strugure
  • Kiwi
  • Ciuperci
  • Păstârnac
  • Piersică
  • Pară
  • Mazăre
  • Prună
  • Cartof
  • Dovlecel

Vom analiza cu atenție valorile nutritive ale legumelor nedecojite cel mai des întâlnite în bucătăria noastră:

1.Morcovi – morcovii sunt bogați în compuși numiți poliacetileni, iar cercetările preliminare studiază potențialul lor de a ucide celulele canceroase. De asemenea, pot avea efecte antifungice, antibacteriene și antiinflamatorii. Dar acești compuși sunt concentrați chiar sub piele – așa că fie lăsați coaja morcovului, fie folosiți un decupător pentru a îndepărta doar o fâșie subțire de coajă.

2.Cartofii – cojile cartofilor au mai multe fibre, fier și acid folic decât cartoful însuși. Un studiu a descoperit că coaja mai pigmentată, de exemplu cartoful violet conține de 5 până la 10 ori mai mulți antioxidanți decât restul legumei.

3.Castraveții – decojiți au mai puțin calciu, magneziu, fosfor, potasiu, vitamina A și vitamina K decât omologii lor complet intacți. În plus, aproape toată fibra castraveților provine din coajă- interiorul este în mare parte apă.

legume in dieta
fot.pixabay.com

4.Vânăta – coaja acesteia este umplută cu un antioxidant numit ,,nasunin”. Acest compus nu a fost încă studiat în detaliu, dar un studiu la animale sugerează că ,,nasunina” poate fi importantă în menținerea țesutului cerebral sănătos. În plus, ,,nasunina”  face parte dintr-o familie mai mare de antioxidanți cunoscuți sub denumirea de flavonoide – conform cercetărilor, cu cât mai multe flavonoide mănânci, cu atât mai puțin probabil vei câștiga în greutate.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here