Dependența de zahăr este o problemă care afectează un număr tot mai mare de oameni din întreaga lume. Dulciurile sunt unul dintre motivele pentru care dietele de slăbire sunt date la o parte, iar dorința de a mânca sănătos și stilul de viață sănătos nu se transormă în realitate. Vrei să ieși din acest cerc vicios și să scapi de kilogramele nedorite? Vă prezentăm un ghid despre cum să depășiți dorința de a mânca dulciuri.
Zahărul ca factor nociv pentru corp și substanță care provoacă dependență
Există multe argumente împotriva consumului de dulciuri. Dacă nu poți sta fără nici măcar o bomboană mică într-o zi, este recomandat să afli despre pericolele absorbției de zahăr din dieta ta.
Unul dintre motivele principale pentru care este atât de dificil să ne luăm rămas bun de la această dependență nesănătoasă este starea noastră de bine pe care o simțim după ce am mâncat o bucată de ciocolată sau prăjituri și gustul lor minunat. Din păcate, zahărul conținut în dulciuri este un factor extrem de captivant și distructiv.
În anii 1960, cercetătorul William Coda Martin a clasificat zahărul ca otravă (!), Dând drept argument lipsa vitaminelor din zahăr sau lipsa mineralelor. În plus, zaharoza, cu alte cuvinte zahărul alimentar, este dăunător pentru organism și se caracterizează printr-o biodisponibilitate slabă.
Un exemplu de nocivitate a zahărului pentru sănătatea noastră este hipoglicemia și excesul de greutate care duc la obezitate și diabet. Mai mult, zahărul crește tensiunea arterială, colesterolul rău (LDL) și trigliceridele. Dacă acest lucru nu este suficient, zahărul are o mare importanță în activitatea sistemului circulator, crescând riscul de atac de cord. Alte consecințe negative ale consumului de dulciuri în exces sunt:
- Eliminarea vitaminelor și sărurilor minerale din organism
- Cariile
- Slăbiciune generală a organismului
- Dureri de cap
- Probleme cu concentrarea
- Pierderea memoriei
- Relația dintre consumul de zahăr și boala Alzheimer (este tot mai des menționată în contextul diabetului de tip III)
În ultimii ani, cercetările au arătat o legătură între consumul de zahăr și riscul de apariție a acneei. Alimentele cu un indice glicemic ridicat, cum ar fi dulciurile, cresc foarte rapid nivelul glicemiei. Nivelul crescut al glicemiei și al insulinei, printre altele, crește secreția de androgeni și inflamații, care joacă un rol important în dezvoltarea acneei.
Studiile au arătat că o dietă glicemică scăzută este asociată cu un risc redus de această afecțiune neplăcută a pielii. De exemplu, un studiu realizat pe 2.300 de adolescenți a descoperit că persoanele care consumau deseori zahăr aveau până la 30% mai multe șanse să dezvolte acnee.
Alte cercetări (cele populare) au arătat că comunitățile rurale care consumă mâncare tradițională și neprocesată au o problemă mult mai mică cu acneea decât colegii lor – locuitori ai orașelor mai mari.
Ce să mănânci în loc de dulciuri?
Dulciurile de orice fel, formă și gust au un numitor comun, care este desigur zahărul. Mai mult, dulciurile sunt, de asemenea, o sursă bogată de grăsime. Cel mai mare paradox în consumul de dulciuri este faptul că majoritatea dintre noi suntem conștienți de efectele nocive ale dependenței de zahăr și știm că dulciurile nu sunt o idee bună în dieta noastră de zi cu zi, dar nu ne putem refuza nici măcar o bomboană minusculă.
Din păcate, consumul de dulciuri este indus în multe familii de la o vârstă fragedă. Dulciurile sunt tratate ca o recompensă pentru comportamentul bun al copilului, ca un desert după o cină frumos mâncată, ca un refugiu într-o după-amiază plictisitoare. Părinții încă mai iau copiii pentru înghețată mai des decât la o cină sănătoasă.
Legendele care circulă în jurul fiecărei bunici, care literalmente își îndoapă nepoții cu dulciuri, se bazează pe fapte reale. Rar întâlnim bunici care pregătesc doar salate pentru sosirea nepoților, renunțând la deserturi dulci.
Dulciurile, sunt regăsite la diferite sărbători ale familiei, la petreceri sau la zilele de naștere a celor mici.
Printre altele, de aceea este atât de dificil să-ți imaginezi o lume fără dulciuri și este atât de dificil să scapi de dependența de zahăr. Ce să mănânci în loc de dulciuri:
- Fructe – de asemenea dulci, dar sănătoase. Nu uita de caloriile din fructe. Fructele conțin o mulțime de vitamine, sunt foarte disponibile și relativ ieftine.
- Arahide.
- Migdale – se spune că satisfac perfect pofta de ciocolată, sunt o sursă de grăsimi sănătoase care ajută în lupta împotriva țesutului gras.
- Fructe uscate.
- Curmale – sunt fructe foarte dulci care conțin o doză mare de fibre, curmalele sunt calorice, dar ajută la scăderea glicemiei și a colesterolului rău.
- Iaurt natural + fructe + muesli – când cumpărați muesli merită să fiți atenți la conținutul de zahăr, deoarece poate fi incredibil de mare. Căutați muesli fără zahăr nesănătos. Corpul tău îți va mulțumi.
- Nuci caju.
- Cocktail de ciocolată și fructe – puteți topi ciocolată neagră (de exemplu, 70% cacao) într-o baie de aburi și adăugați-o în fructele amestecate cu iaurt.