Eritemul migrator este o leziune a pielii, care apare după o mușcătură de căpușă. Este indicat că acesta este primul și cel mai caracteristic simptom al bolii Lyme, adică boala transmisă de căpușe. Deși se vorbește mult despre eritemul migrator, majoritatea oamenilor nu îl pot recunoaște și, atunci când apare, îl ignoră. Acest lucru face să treacă cu vederea cel mai bun moment pentru a începe tratamentul bolii Lyme. Vezi ce este eritemul migrator.

Eritemul migrator este primul semn vizibil al bolii Lyme. Aspectul său este suficient pentru a diagnostica boala transmisă de căpușă și pentru a începe tratamentul acesteia. Trebuie amintit însă că eritemul, care migrează cu boala Lyme, nu este standard. Este indicat că apare doar la aproximativ 20% dintre pacienții cu boală transmisă de căpușe, restul pacienților nu au avut sau nu au observat o leziune cutanată caracteristică. Ignorarea sau lipsa eritemului migrator duce la probleme tardive cu diagnosticul bolii Lyme. Absența ei înseamnă că boala este, de obicei, pronunțată într-un stadiu târziu, când tratamentul ei nu este ușor, simplu și rapid.

Ce este eritemul migrator?

Eritemul migrator este o erupție cutanată, care apare cel mai adesea la locul unei mușcături de căpușă. Prin acest loc pătrund spirochetele, adică bacteriile, care provoacă boala Lyme. Apariția eritemului înseamnă un diagnostic automat al bolii și începerea tratamentului.

Eritemul migrator este rezultatul extinderii vaselor de sânge, care se află direct sub piele. Ca urmare, pielea capătă o culoare roz sau violet și este cauzată o infecție și/sau inflamație. În cazul eritemului migrator, borrelia burgdorferi provoacă inflamații.

Cum arată eritemul migrator?

Eritemul migrator poate fi o formă de roșeață în creștere, care își poate schimba locația pe piele. Cea mai caracteristică caracteristică este forma sa rotundă și diametrul de min. 5 cm. Cel mai adesea, eritemul după o mușcătură de căpușă este însoțit de o margine caracteristică și de strălucire, care sunt uneori un semn de infecție cu alte microorganisme. Trebuie amintit că, în unele cazuri, eritemul poate fi diferit de aspectul său tipic, prin urmare, dacă leziunea pe piele este mai mare de 5 cm în diametru, merită întotdeauna să o examinezi și să consulți un medic.

Simptomele eritemului migrator?

Pe lângă schimbarea caracteristică pe piele, eritemul migrator dă și alte simptome. Se indică, că este însoțit de: creșterea temperaturii pielii la locul eritemului, mâncărime, arsură, vezicule umplute cu lichid seros, cerc roz și violet în jurul eritemului, limfonoduri mărite, erupții cutanate răspândite în altă parte, care seamănă cu eritemul primar, dă simptome asemănătoare gripei cum ar fi oboseala, febra, durerile de cap, mușchii și articulațiile.

Unde apare eritemul migrator?

Cel mai adesea, eritemul migrator apare la locul mușcăturii de căpușă. Modificările sunt vizibile pe piele în câteva zile până la câteva săptămâni după mușcătură. Trebuie amintit faptul că eritemul, care migrează în unele cazuri (cel mai adesea la copii), poate să apară nu la locul mușcăturii, ci în alt loc pe corp. Prin urmare, știind că ai fost mușcat de o căpușă, ar trebui să te uiți cu atenție la corpul tău și să fii atent la toate simptomele eritemului migrator.

infecție
fot. pixabay.com

Cât se menține eritemul migrator?

Eritemul după o mușcătură de căpușă este un simptom specific, care nu apare la fiecare persoană mușcată. Indiferent dacă apare sau nu, este o problemă individuală. Se estimează că majoritatea persoanelor infectate cu boala Lyme nu vor avea eritem sau vor fi trecute cu vederea. Medicii subliniază că este dificil de prezis apariția eritemului și a timpului, care va rămâne pe piele. Eritemul poate dispărea imediat după administrarea de antibiotice sau însoțește întregul proces de tratament.

Cum se tratează eritemul migrator?

Apariția eritemului migrator este un semn că ai fost infectat cu boala Lyme. Netratată, poate duce la inflamație în întregul corp, neuroborrelioză și chiar la moarte. În practică, acest lucru înseamnă că eritemul migrator trebuie întotdeauna tratat. În aproape toate cazurile, tratamentul se bazează pe consumul antibioticelor. De obicei, tratamentul durează 2-3 săptămâni și se dovedește a fi eficient. Un diagnostic rapid al bolii Lyme și începerea tratamentului permite recuperarea completă. Merită să știi că nu există un medicament universal pentru boala Lyme. Acest lucru este selectat întotdeauna de medic în funcție de starea pacientului și de simptomele bolii. Cel mai adesea în tratamentul bolii transmise de căpușe, se folosesc antibiotice:

  • din grupul penicilinei – de exemplu, populara amoxicilina;
  • din grupul tetraciclină (doxicicină și minociclină) – este necesar să se utilizeze doze mari pentru a obține concentrația adecvată a medicamentului în sânge;
  • din grupul cefalosporinelor – de exemplu, foarte eficiente asupra bolii Lyme spirochete cefuroximă, dar cu efecte secundare mai puternice decât majoritatea antibioticelor.

Eritemul migrator este un simptom, care nu poate fi niciodată subestimat. După ce l-ai observat, consultă imediat un medic. Mai presus de toate, femeile însărcinate și copiii mici ar trebui să aibă grijă de începerea tratamentului rapid. Acest lucru nu înseamnă însă că alte persoane pot aștepta la nesfârșit pentru începerea tratamentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here