boli
fot. pixabay.com

Criogenia numită de obicei crioterapie este terapia la rece. Tratamentele pot fi locale sau generale și au loc într-o criocameră. Tratamentul la rece devine din ce în ce mai popular și este adesea folosit în diferite boli. Acest lucru se datorează, în principal, eficienței sale ridicate. Criogenicele îți permit să uiți de durere, să reduci simptomele unor boli și afecțiuni și are, de asemenea, un efect pozitiv asupra frumuseții și bunăstării. Vezi în ce boli merită aplicată terapia la rece.

Crioterapia este cunoscută de mulți ani și a fost folosită cu succes de medicina neconvențională. Tratamentele efectuate pe baza sa constau în răcirea întregului corp în camere speciale sau răcirea unor fragmente individuale ale pielii, mușchilor sau articulațiilor. Un medic de îngrijire primară poate emite o trimitere la terapie la rece. El trebuie să descrie boala și să atașeze testele curente.

În ce constă crioterapia?

Crioterapia folosește reacțiile naturale ale corpului uman la frig. Acesta, în cazul temperaturilor scăzute, începe să răspundă comportamentului defensiv, care, după cum se dovedește, restabilește echilibrul în funcționarea întregului corp. Când corpul este expus la temperaturi scăzute, vasele de sânge din țesuturi devin mai întâi îngustate, ceea ce este o reacție la pierderea căldurii. Ulterior, sângele începe să curgă mai lent, iar rezervoarele răcite sunt mai puțin bine furnizate cu oxigen și nutrienți. Aceasta duce la încetinirea metabolismului. Toate aceste procese durează doar o fracțiune de secundă. Imediat după ele, apare subtierea vaselor de sânge și congestia lor, precum și reacțiile defensive ale organismului.

Răceala, pe care organismul o suferă în timpul crioterapiei, funcționează, în primul rând, asupra sistemelor endocrine și imun. La temperaturi scăzute, endorfinele, adică hormonii, care sunt un calmant natural și puternic, sunt eliberați mai rapid. În plus, substanțele antiinflamatorii circulă, de asemenea, mai rapid și tonusul muscular este redus. Acestea din urmă devin mai flexibile, mai eficiente și pot depune mai mult efort. În timpul crioterapiei, sângele curge și în locuri unde temperatura este, de obicei, constantă, adică craniul, pieptul, cavitatea abdominală a scrotului – părțile rămase ale corpului se răcesc, iar temperatura lor poate scădea cu până la 16 grade Celsius.

Crioterapie generală – recomandări

Crioterapia poate avea două forme: generală și locală. Primul constă în răcirea întregului corp într-o cameră specială. Pentru a putea folosi tratamente la rece generale, trebuie să fii pregătit pentru acest lucru. În ziua intrării în criocameră, nu poți bea alcool sau utiliza alți stimulanți, este, de asemenea, necesar să faci un examen medical, care să confirme că nu există contraindicații pentru utilizarea camerei. Merită să ne amintim că în timpul crioterapiei generale ești blocat într-o cameră specială, poate provoca anxietate persoanelor, care suferă de claustrofobie. Înainte de a intra în cameră, îmbrăcă un costum de baie sau pantaloni scurți speciali de bumbac și un tricou, mănușile sunt purtate pe mâini, iar în picioare șosete până la genunchi și pantofii sport, gura și nasul sunt acoperite cu o mască, iar urechile acoperite cu o bandă/pălărie. Procedura se desfășoară în trei etape: reabilitare pregătitoare, adecvată și criogenă.

Criogenie generală, în ce boli este eficientă?

hipotiroidism
fot. pixabay.com

Tratamentele în criocameră ajută la vindecarea unor boli precum:

  • artrita, precum și tendoanele și mușchii;
  • febra reumatică;
  • sindroame de dureri de spate (mai ales atunci când apar în regiunea lombară și nervul sciatic);
  • reumatism al țesuturilor moi (de exemplu, tendonită );
  • contracturi articulare, umflare după operație și cicatrici dureroase;
  • boli neurologice (inclusiv pareză, encefalomielită diseminată, miastenie, boala Parkinson sau neurită acută);
  • artrita reumatoidă, reumatism psoriazic.

În același timp, trebuie amintit că criogenia nu este recomandată tuturor. La terapia la rece ar trebui să renunțe persoanele:

  • cu anemie, hipotiroidism, defecte cardiace, forme severe de angină și cei, care nu tolerează bine frigul, au probleme cu alimentarea cu sânge și ritmul cardiac;
  • transpirație excesivă în momentele de tensiune emoțională, de exemplu, stres. Transpirația s-ar transforma în chei de gheață și s-ar simți foarte rece;
  • cu vârsta de peste 65 de ani;
  • care au avut un cheag de sânge;
  • pacienți cu cancer, după transplanturi recente de țesut sau de organ, care suferă de tulburări senzoriale și cu degerături;
  • copii până la 10 ani.

Crioterapia locală – în ce constă?

Cea de-a doua formă de criogenie este terapia la rece locală. Tratamente speciale sunt utilizate în tratamentul, care produce vapori de azot lichid. Sunt echipate cu adaptoare și duze cu diametru variabil. De la ei, gazul este eliberat la o temperatură de minus 150 de grade Celsius. Ieșirea duzei este direcționată către o articulație degenerată, un mușchi rupt sau pielea arsă și este păstrată la o distanță de aproximativ 15 cm, măturând locul bolnav cu vapori de azot. Pacientul simte frigul după câteva secunde, dar nu este dureros sau neplăcut. Congelarea se oprește atunci când apare un ușor îngheț pe piele.

Criogenia locală, în ce boli este eficientă?

Crioterapia locală este recomandată pentru leziuni severe, vânătăi, dureri locale, arsuri extinse, boli reumatice și degenerative, contracturi și tulpini musculare, tratament nervos sciatic, nevralgii, obezitate, celulită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here