pancreas
fot. pixabay.com

Gastroscopia este unul dintre testele de bază de diagnostic. Cu ajutorul acestuia poți evalua esofagul, stomacul, bulbul duodenal. Un medic poate efectua gastroscopie în caz de arsuri frecvente la stomac, dureri de stomac, gastrită și esofagită. Trebuie amintit că pentru ca rezultatele gastroscopiei să reflecte starea reală de sănătate, este necesar ca pacientul să fie pregătit în mod corespunzător pentru examinare. Vezi cum se face.

Pregătirea pentru gastroscopie permite efectuarea corectă a testului. Pregătirile trebuie începute cu câteva zile înainte de data planificată a gastroscopiei. Analiza în sine nu este cel mai plăcut. Ea presupune plasarea unei camere flexibile în stomac, adică un endoscop. Are grosimea unui deget mic și se introduce prin gură.

Când se efectuează gastroscopia?

Gastroscopia este un test de diagnostic popular, care poate explica multe. Indicațiile pentru implementarea acestuia sunt:

  • dificultăți de înghițire – pot fi cauzate de modificări inflamatorii ale esofagului sau tulburări motorii ale crampelor difuze;
  • arsuri la stomac – cauza lor cea mai frecventă este refluxul acid în esofag. Pot fi, de asemenea, cauzate de tulburări de golire gastrică în decursul bolii ulcerului peptic;
  • gastrită cronică;
  • vărsături;
  • hemoragii gastrointestinale superioare;
  • anemie;
  • pierdere în greutate inexplicabilă;
  • prezența suspectă a corpurilor străine;
  • durere în regiunea epigastrică.

În timpul gastroscopiei, medicul poate evalua starea stomacului, a esofagului și a becului duodenal. De asemenea, este posibil să se ia un eșantion pentru examen histopatologic. Materialul pentru examinare este luat în caz de suspiciune a modificărilor tumorale. De asemenea, este important ca în timpul gastroscopiei să poată fi efectuate multe proceduri terapeutice, de exemplu lărgirea stenozei gastrointestinale, îndepărtarea polipilor sau a corpurilor străine înghițite, oprirea sângerării din tractul gastrointestinal superior.

Cum să te pregătești pentru gastroscopie? Medicamentele și dieta

Gastroscopiile sunt efectuate pe stomacul gol. Prin urmare, medicii recomandă să nu se mănânce nimic și să nu se bea nimic timp de 4 ore înainte de test. Aceasta este cea mai importantă recomandare pentru pregătirea pentru gastroscopie. Fumatul și guma de mestecat nu sunt, de asemenea, recomandate. Persoanele, care iau medicamente pentru hipertensiune arterială, boli de inimă sau epilepsie nu trebuie să înceteze să ia medicamentul. În ziua testării, acestea pot fi consumate cu o cantitate mică de apă. Cu toate acestea, trebuie amintit că medicul, care efectuează gastroscopia trebuie informat despre produsele farmaceutice luate, în special pe cele, care se iau pentru coagularea sângelui.

Trebuie amintit că o persoană supusă gastroscopiei ar trebui să cunoască toate contraindicațiile pentru examinare și consecințele efectuării acesteia. Înainte ca medicul să înceapă să facă gastroscopie, el solicită întotdeauna acordul de semnare pentru procedură. Merită să știi că contraindicațiile la gastroscopie sunt: ​​atacuri cardiace anterioare, insuficiență cardiacă, boli coronariene, insuficiență respiratorie, perforații gastrointestinale suspectate.

reflex de înghițire
fot. pixabay.com

Cum să te pregătești pentru gastroscopie? Proceduri înainte de examinare

Înainte de gastroscopie, dă-ți ochelarii jos și toate obiectele mișcătoare, de exemplu proteze. Medicul tău te va informa despre recomandări suplimentare, pe care ar trebui să le aplici. Pentru început, medicul îți va cere să te întinzi pe partea stângă, cu capul aplecat la piept, ceea ce va permite introducerea mai ușoară a endoscopului. El va instrui apoi ca pe tot parcursul studiului, reflexul de înghițire să fie oprit și lăsat să curgă liber într-o glandă salivară special pregătită. Atunci când efectuezi gastroscopie, este important să rămâi calm și să respiri regulat. Dacă ești foarte nervos, medicul tău poate decide să îți administreze un sedativ intravenos. Studiul în sine este sigur, deși nu întotdeauna plăcut. Este efectuate în câteva minute (până la o jumătate de oră) și nu necesită spitalizare.

Cum arată gastroscopia?

Gastroscopia se realizează prin plasarea unui endoscop în stomac. Acest dispozitiv are forma unui tub flexibil și subțire, cu sursa proprie de lumină. Endoscopul intră în stomac prin gât. Pentru a reduce durerea și disconfortul cu apariția unui corp străin în esofag, subiectului i se administrează anestezie locală. De obicei, are forma unui aerosol. Trebuie amintit că, în ciuda anesteziei, momentul introducerii endoscopului în stomac poate fi neplăcut. În timpul examinării, poți simți flatulență sau nevoia de a răgâi deoarece o cantitate mică de aer intră în stomac odată cu endoscopul.

Gastroscopia – ce se întămplă după analiză?

Pregătirea pentru gastroscopie este un lucru, dar trebuie să ții minte, de asemenea, recomandările, care trebuie respectate după test. Este recomandat să eviți consumul de mese timp de cel puțin 2 ore. Acest lucru se datorează faptului că gâtul va fi iritat în acest timp și pot apărea dureri severe. Dacă ți s-a administrat anestezie generală în timpul gastroscopiei, nu poți conduce.

Gastroscopia – rezultatul analizei

Rezultatele gastroscopiei pot fi, de obicei, luate în termen de 2 săptămâni, inclusiv atunci când a fost luată o mostră pentru analizp. Se întâmplă adesea ca rezultatul testului pentru Helicobacter pylori să fie cunoscut la câteva minute după încheierea testului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here