analiză
fot. pixabay.com

Colonoscopia este o examinare diagnostică a colonului. Acest test presupune plasarea unui endoscop flexibil cu grosimea degetului arătător cu aparatul foto în corp. Aparatul intră în corp prin anus. Colonoscopia permite examinarea interiorului întregului intestin gros și evaluarea mucoasei. Examenul endoscopic al colonului nu este cel mai plăcut și este jenant pentru un grup mare de oameni. Cu toate acestea, dacă medicul ne dă trimitere, nu ar trebui să refuzăm să mergem. Endoscopia ajută la detectarea multor boli grave. Totuși, este important să te pregătești pentru o colonoscopie. Vezi cum se face.

Colonoscopia poate fi recomandată în multe cazuri. În primul rând, testul trebuie efectuat atunci când este suspectat cancerul de colon. Ulterior, endoscopia este recomandată pentru polipi suspectați, diverticuloză și boli infecțioase ale intestinului. Testul se efectuează și în cazul sângerării din tractul gastro-intestinal inferior și la modificarea ritmului mișcărilor intestinale. În timpul colonoscopiei, nu doar evaluezi mucoasa intestinală, ci poți lua o mostră pentru examen histopatologic.

Cum să te pregătești pentru colonoscopie?

Pentru ca colonoscopia să fie posibilă, persoana examinată trebuie să fie pregătită corespunzător pentru aceasta. Pregătirile ar trebui începute cu câteva zile înainte de data planificată a testului. Medicii recomandă începerea lor cu o săptămână înainte. Prima etapă este de a vorbi cu medicul, care va efectua examinarea. În timpul acesteia, el trebuie informat despre toate bolile, sănătatea generală și medicamentele luate. Este important, deoarece poate fi necesar să se determine noi doze de produse farmaceutice, de exemplu, anti-diabetice. De asemenea, este important să oprești administrarea tuturor preparatelor de fier cu 7 zile înainte și să treci la heparină cu greutate moleculară mică pentru anticoagulare.

Dieta la colonoscopie

Ulterior, pregătirile pentru colonoscopie trebuie să se bazeze pe modificările meniului zilnic. Cu o săptămână înainte de testare, este necesar să treci la o dietă ușor digerabilă. În timpul pregătirii testului, este inadmisibil să mănânci fructe și legume cu semințe (căpșuni, kiwi, struguri, roșii), pâine cu boabe, semințe de in, sfeclă roșie.

Cu trei zile înainte de examinarea endoscopică planificată a intestinului gros, trebuie să treci la o dietă slabă. Aceasta înseamnă că toate meniurile, care conțin cantități mari de fibre alimentare trebuie eliminate din meniu. Aceasta este conținută în fructe și legume proaspete și necoapte, pâine integrală și întunecată, grâu cu boabe grosiere. Următoarea etapă este înlocuirea meselor solide cu cele lichide. Dieta lichidă trebuie aplicată cu 2 zile înaintea testului. În acest timp, pacientul poate mânca jeleu, pâine ușoară, carne și pește fierte, paste, orez alb. Cu toate acestea, este inadmisibil să mănânci piureuri de fructe, cârnați grași, carne, salate de legume, băuturi carbogazoase și lapte. Aceste tipuri de băuturi trebuie înlocuite cu ceai și apă minerală naturală.

Recomandări la colonoscopie

endoscopie
fot. pixabay.com

Cu o zi înainte de endoscopia intestinului gros, poți mânca un rulou sau o felie de pâine cu unt, cu adăugarea de carne slabă sau ouă fierte. Aproximativ cu 12-13 ore înainte de test, mănâncă numai supe cremă bine amestecate, sub formă de bulion sau jeleu. Nu poți accesa sucuri de fructe și băuturi carbogazoase. Cu o zi înainte de colonoscopie (așa cum a fost prescris de medical tău), trebuie să iei și laxativul prescris. Acest preparat este, de obicei, administrat sub formă de soluție, care are un gust și un miros urât. Pentru a îmbunătăți gustul, poți adăuga suc de lămâie și bea la rece. După ce ai luat laxativul, nu mânca nimic, bea doar apă minerală necarbonatată, ceai slab fără cafea și compoturi clare. Trebuie amintit că soluția folosită provoacă frecvente și numeroase mișcări intestinale, de aceea este mai bine să-ți iei un concediu medical în această zi și să nu planifici șederi lungi departe de casă.

Colonoscopia: pregătirea pentru test

În ziua colonoscopiei nu poți mânca. Testele sunt efectuate pe stomacul gol. Pacientul poate bea doar apă plată, ceai slab sau suge bomboane tari. Aportul de lichid trebuie completat cu 2 ore înainte de test – conform indicațiilor medicului.

După colonoscopie – ce să mănânci, ce să bei?

Doar efectuarea unei examinări endoscopice a intestinului gros nu înseamnă că poți reveni imediat la vechile obiceiuri alimentare. Imediat după test, poți prezenta disconfort sub formă de dureri abdominale crampe și flatulență. În acest caz, se recomandă utilizarea unei diete ușoare, adică una care restricționează fibrele dietetice. Este important să mănânci regulat mese în porții mici – acest lucru nu va împovăra tractul digestiv. Timp de câteva zile, trebuie să eviți și mâncarea prăjită, grasă și grea, în timp ce legumele și fructele trebuie consumate doar sub formă fiartă, coaptă sau sub formă de sucuri și piureuri.
O dietă adecvată este baza pregătirii pentru o colonoscopie. Nu poate fi omisă, altfel, testul nu va reuși. De asemenea, trebuie amintit că pregătirea pentru o colonoscopie ar trebui să includă întotdeauna recomandările medicului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here