Magnetoterapia este o procedură de fizioterapie. Principalele indicații pentru utilizarea terapiei magnetice sunt tratamentul bolilor osoase, articulare, ale pielii, osteoporozei, hipertensiunii și bolilor feminine. Terapia se bazează pe impactul asupra părților individuale ale corpului cu un câmp magnetic pulsat la frecvențe și intensități stabilite. Deși tratamentele cu câmp magnetic sunt considerate foarte eficiente, nu toată lumea le poate folosi. Vezi care sunt contraindicațiile pentru magnetoterapie.
Magnetoterapia este una dintre tehnicile de reabilitare medicală. Este o tehnică pentru îmbunătățirea țesuturilor. Terapia cu câmp magnetic este folosită în multe ramuri ale medicinei. De asemenea, trebuie menționat, că impactul câmpului magnetic asupra corpului uman nu a fost încă pe deplin înțeles. Este cunoscut astăzi că magnetoterapia accelerează regenerarea țesuturilor bolnave, ameliorează durerea și are efecte antiinflamatorii.
Cum funcționează polul magnetic asupra corpului uman?
Reabilitarea medicală bazată pe câmp magnetic se bazează pe impulsuri de frecvență și intensitate în diferite intervale. Sunt selectate în funcție de starea pacientului. Medicina distinge magnetoterapia în trei domenii:
- de la 1 la 5 hertzi (Hz, unitate de frecvență) și de la 0,5 la 3 militesli (mT, unitate de intensitate) – în tratamentul inflamației acute;
- de la 5 la 20 Hz și de la 3 la 5 mT – în tratamentul afecțiunilor subacute;
- 20 până la 50 Hz și 6-10 mT – în tratamentul bolilor cronice.
Magnetoterapia poate fi folosită și pentru tratarea depresiei. În acest caz, vorbim despre influențarea pacientului cu un câmp magnetic cu o frecvență de mai mulți hertzi și o intensitate de 5 T. În astfel de cazuri, se realizează stimularea transcraniană.
Terapia cu câmp magnetic se bazează pe normalizarea potențialului electric de repaus al membranei celulare, îmbunătățește dinamica ionilor, care trec prin această membrană, crește capacitatea celulelor de a utiliza oxigen și are un efect pozitiv asupra metabolismului energetic. Rezumând, magnetoterapia îmbunătățește aportul de sânge, consolidează sistemul imunitar, reduce umflarea, are proprietăți antiinflamatorii și analgezice, accelerează tratamentul fracturilor proaspete, vindecă defectele osoase, sprijină tratamentul articulațiilor, tendoanelor, ligamentelor și cartilajului, ajută la regenerarea țesuturilor moi, reduce tensiunea musculară, se regenerează țesutul nervos.
Reabilitatea cu câmpul magnetic – când e recomandată?
Tratamentul câmpului magnetic este utilizat atât pentru inflamația cronică cât și pentru cea acută. În primul caz, se recomandă îmbunătățirea calității vieții pacientului, în cazul inflamațiilor acute, se dorește accelerarea recuperării. Indicațiile pentru tratamentul câmpului magnetic sunt:
- leziuni osoase și articulare, ligamente și tendoane, osteoporoză;
- leziuni ale țesuturilor moi – câmpul magnetic accelerează vindecarea rănilor și arsurilor, are un efect pozitiv asupra ulcerațiilor pielii;
- reabilitare după un accident vascular cerebral;
- scleroză multiplă – terapia magnetică ajută la reducerea oboselii și ajută la ameliorarea altor simptome;
- artrita idiopatică juvenilă – câmpul magnetic reduce rigiditatea articulației dimineața, durerea și umflarea;
- artrita reumatoidă;
- tulburări circulatorii periferice;
- neurită, de exemplu sciatica;
- sinuzita;
- tulburări metabolice.
Magnetoterapia – cum și în ce fel să o folosești?
Magnetoterapia este cel mai des folosită în cabinetele profesioniste de către fizioterapeut. Au dispozitive adecvate, care permit o gamă largă a acestei forme de reabilitare medicală. Merită să știi, însă, că pe piață există și dispozitive speciale, care permit folosirea terapiei magnetice acasă. Dispozitivele de tratare cu câmpului magnetic la domiciliu costă de la 2 la mii de lei. Atunci când te decizi la terapia în cabinetul unui kinetoterapeut, un tratament costă 11 RON.
Cum arată tratamentul cu câmpul magnetic?
Primele tratamente cu câmpul magnetic sunt efectuate cu un ajutor de 40%, adică doza recomandată. Următoarele tratamente sunt de 70% din putere, iar următoarele includ utilizarea câmpului magnetic la întreaga putere. Dozele de magnetoterapie sunt stabilite individual și ar trebui să fie întotdeauna selectate de către un medic sau fizioterapeut. Terapia completă include mai multe sau chiar câteva zeci de tratamente. Nu trebuie să te pregătești pentru ei. Cu toate acestea, trebuie amintit că înainte de a începe tratamentul cu dispozitivul de terapie magnetică, este necesar să îndepărtezi bijuteriile, ceasurile și alte elemente metalice, precum și să elimini dispozitivele electronice (telefon, tabletă), care pot interfera cu câmpul magnetic.
Magnetoterapia – contraindicații și reacții adverse
Nu toată lumea poate beneficia de efectele pozitive ale magnetoterapiei. În primul rând, nu trebuie utilizat de femeile însărcinate, cele care au cancer și care suferă de infecții acute bacteriene și virale. Tratamentul cu câmpul magnetic este, de asemenea, inadmisibil în cazul:
- bolilor cardiovasculare;
- tromboflebită;
- sângerare și vânătăi;
- pecingine;
- stimulatoare cardiace sau alte implanturi electronice;
- implanturi metalice;
- tuberculoza activă.
Tratamentul cu câmpul magnetic, chiar și pentru persoanele recomandate, poate avea reacții adverse. Nu sunt dese, dar ar trebui să fii conștient de ele. Magnetoterapia reduce tensiunea arterială, încetinește timpul de reacție, afectează vederea.