Persoanele cu tumori maligne trec, de obicei, prin chimioterapie. Reține însă, că nu medicina distinge mai multe tipuri de chimie. Chimioterapia poate fi împărțită după mai multe criterii. Unele dintre ele depind de tipul de cancer și de severitatea acestuia, altele de localizarea bolii, cu care se confruntă pacientul, iar altele de calea introducerii preparatului medicamentos în organism. Un tip de chimioterapie despre care se vorbește mult este chimia roșie. Vezi când este folosită și cum funcționează.
Chimia roșie, altfel cunoscută sub numele de diavolul roșu, și-a luat numele de la culoarea medicamentelor citostatice din grupul antraciclinelor. Astfel de medicamente includ doxorubicina administrată în timpul chimioterapiei, care este extrem de eficientă în tratamentul cancerului. Din păcate, chimia roșie, deși permite scăparea de celulele canceroase, are un impact negativ asupra organismului nostru. Utilizarea sa este asociată cu reacții adverse severe.
Ce este chimia roșie?
Chimia roșie este o soluție medicală administrată pacienților sub formă de perfuzie intravenoasă. Datorită substanțelor conținute, soluția roșie de chimie este considerată una dintre cele mai puternice. Chimia roșie folosește cele mai comune citostatice din grupul antraciclinelor. O alternativă la chimia roșie este chimia galbenă, care este frecvent utilizată ca formă de tratament adjuvant, de obicei, pentru cancerul de sân. Chimia albă este o altă formă de chimioterapie, care este considerată una dintre cele mai puțin invazive și agravante. Chimia albă nu afectează măduva osoasă.
Cum acționează chimia roșie?
Citostaticele intravenoase ajung la celulele canceroase împreună cu sângele. Sarcina principală a preparatelor medicinale administrate este de a inhiba capacitatea celulelor canceroase de a se multiplica și diviza. Celulele deteriorate mor treptat, astfel încât boala va fi vindecată. Pentru ca chimia roșie să funcționeze, aceasta trebuie administrată în mai multe cicluri, care se împart în perioade de câteva luni. Durata administrării chimiei roșii depinde de tipul de cancer.
Când se optează pentru chimia roșie?
Chimia roșie este utilizată în tratamentul leucemiei, limfoamelor, cancerului de sân, cancerului de stomac, ovarului, vezicii urinare (așa-numitul mielom multiplu), cancerului de prostată și sistemului sanguin.
Efectele chimiei roșii
Chimia roșie este considerată cel mai puternic tip de chimioterapie. Cu toate acestea, medicii remarcă faptul că, în cazul chimioterapiei, despre chimia cea mai puternică trebuie discutat, atunci când se utilizează cea care dă rezultate pozitive și măsurabile. În cazul chimiei roșii, la fel ca în cazul altor tipuri de chimioterapie, alegerea corectă a medicamentelor este importantă. Eficacitatea acestei forme de tratament a cancerului depinde de tipul de boală și stadiul acesteia.
Medicamentele pe lângă chimia roșie
Antraciclinele, adică doxorubicina și epirubicina, sunt utilizate, în principal, la chimia roșie. Acțiunea ambilor compuși chimici se bazează pe intrarea unui helix ADN într-un complex stabil, care permite divizarea suplimentară și duce la moartea celulelor canceroase. Deși efectele ambelor medicamente sunt similare, în cazul epirubicinei vorbim despre o toxicitate mai mică, în special, despre cardiotoxicitate.
Reacții adverse ale chimiei roșii
Efectele secundare ale chimiei roșii sunt considerate foarte severe. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că fiecare pacient răspunde la chimioterapie în mod diferit. Cel mai adesea este indicat faptul că chimia roșie determină o slăbire puternică a organismului și apariția a numeroase complicații pentru sănătate. Toate simptomele, care apar după chimia roșie, trebuie să fie raportate periodic medicului. Cele mai frecvente efecte ale utilizării chimiei roșii sunt:
- reducerea numărului de globule albe. Producția de globule roșii și trombocite poate fi, de asemenea, redusă.
- greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare.
- ulcerul bucal.
- dureri în gât;
- căderea părului, care, însă, crește înapoi după încheierea terapiei;
- aspect modificat al unghiilor (culoare mai închisă);
- sensibilitate la soare și tendință crescută la arsuri solare;
- urină de culoare roz sau portocaliu pentru aproximativ 24 de ore de la administrare;
- roșeață și senzație de arsură neplăcută în jurul mâinilor și picioarelor;
- tulburări de fertilitate;
- leziuni fetale – terapia nu trebuie utilizată în timpul sarcinii sau la planificarea maternității sau a paternității. Deci, ai grijă de contracepția eficientă în timpul chimioterapiei;
- expunerea prelungită la chimia roșie poate duce la slăbirea mușchiului cardiac. Simptomele pot deveni evidente în câteva luni sau chiar ani.
Medicul tău ar trebui să știe întotdeauna despre simptomele secundare ale chimiei roșii. Majoritatea efectelor secundare sunt asociate cu conținutul de epirubicină din soluția medicamentoasă. Acest medicament provoacă greață, vărsături, diaree, dureri de stomac, schimbarea culorii părului, a pielii și modificarea culorii unghiilor, căderea părului, tulburări menstruale și altele. Merită să știi că efectele secundare ale chimiei roșii pot fi reduse la minimum prin administrarea de medicamente anti-emetice sau prin respectarea unei diete adecvate.
Chimia roșie – când să nu o utilizezi?
Acest tip de chimioterapie nu trebuie utilizat la persoanele cu vârstă fertilă. Acest lucru se datorează faptului că chimia roșie poate provoca infertilitate atât la femei, cât și la bărbați.