rezultat
fot. pixabay.com

Citologia este una dintre analizele de bază. Conform recomandărilor, aceasta trebuie efectuată o dată pe an. Această analiză ajută la detectarea multor boli într-un stadiu incipient, inclusiv cancerul de col uterin. Cu toate acestea, trebuie amintit că un rezultat anormal al citologiei nu înseamnă neapărat o boală avansată și periculoasă. Examinându-te regulat, toate schimbările tulburătoare pot fi detectate într-un stadiu incipient, când pot fi tratate mai ușor și mai eficient. Vezi ce înseamnă rezultatul anormal al citologiei.

Citologia anormală creează la majoritatea femeilor anxietate și gânduri dintre cele mai grave. Între timp, în majoritatea cazurilor nu există motive de panică. Anomaliile detectate de citologie într-un stadiu incipient pot fi rezolvate cu ajutorul terapiei medicamentoase sau al chirurgiei minore. Trebuie amintit că un rezultat anormal al citologiei nu este sinonim cu cancerul.

Citologia – în ce constă și dacă merită să o faci?

Citologia este un test de diagnostic simplu, dar foarte valoros. În primul rând, citologia stă la baza diagnosticării cancerului de col uterin. Permite detectarea nu numai a inflamației, dar și determinarea cauzei lor, precum și observarea schimbărilor canceroase timpurii. Acestea nu provoacă, de obicei, un disconfort semnificativ. Merită să știi că modificările precoce ale cancerului sunt complet curabile fără folosirea metodelor invazive.

Citologie – cum se citesc rezultatele?

Valoarea testului citologic depinde de evaluarea și interpretarea modificărilor morfologice, precum și de calificarea corectă. Toate acestea sunt informații valoroase pentru medicul curant, care pe această bază poate decide direcția tratamentului și vizitele ulterioare. În prezent, în România, clasificarea probelor citologice este bazată pe sistemul descriptiv Bethesda (TBS). Unele clinici au, de asemenea, scoruri de frotiu mai vechi, pe scara Papanicolau, în cinci puncte. Cu toate acestea, ar trebui să știm că PAP este în prezent considerat insuficient pentru a oferi ginecologului toate informațiile relevante pentru proceduri ulterioare.

Rezultat incorect al citologiei – ce e de făcut pe mai departe?

Un rezultat anormal al citologiei este un semn că ar trebui început un diagnostic mai larg și mai detaliat. În primul rând, este necesar să se confirme sau să se excludă modificările precanceroase și cancerul în sine. De aceea, de obicei, medicul recomandă teste pentru a verifica rezultatele citologiei. La rezultate neclare, se folosesc 2 teste citologice repetate, care trebuie efectuate la intervale de 6 luni după tratamentul antiinflamator anterior. De asemenea, este important să se efectueze teste de HPV HR, care să permită confirmarea prezenței ADN-ului sau a mRNA-ului de tipuri HPV cu grad ridicat oncogen.

criochirurgie
fot. pixabay.com

Colposcopie și rezultatele anormale ale citologiei

În unele cazuri, la rezultate citologice anormale, medicul recomandă colposcopie. Acest lucru este recomandat atunci când rezultatele citologiei indică schimbări precanceroase și cancer. Această analiză constă într-o examinare amănunțită a colului uterin la mărire ridicată și mai devreme utilizarea testelor de oțet și Schiller, adică spălarea colului cu acid acetic diluat și iod. În timpul studiului, celulele anormale se colorează într-o culoare specifică, ceea ce permite determinarea cu exactitate a locului suspect și luarea unor probe din ele pentru examinare histopatologică. Rezultatele obținute stau la baza determinării tratamentului. Acest lucru trebuie să țină seama de natura schimbărilor și de nivelul avansării sale. În timpul diagnosticării după citologie anormală, se face adițional morfologia, analiza urinei, ecografie transvaginală și abdominală, cistoscopie, rectoscopie și radiografie toracică.

Citologia anormală – posibil tratament

Efectuarea regulată a citologiei înseamnă că modificările detectate nu sunt avansate și pot fi ușor tratate. Medicina modernă cunoaște multe metode de tratare a leziunilor precanceroase și canceroase cervicale. Ce metodă va fi utilizată depinde de stadiul tumorii.

În cazul stadiul 0 (carcinom in situ), când modificările sunt limitate la epiteliu, de obicei, se utilizează tratament cum ar fi:

  • Chirurgie laser – celulele canceroase sunt distruse folosind un fascicul laser;
  • Criochirurgie – celulele canceroase și leziunile precanceroase sunt distruse prin îngheț;
  • Îndepărtarea schimbărilor cu ajutorul unei bucle diatermice (LEEP), electrice (electroconizare) – cu ajutorul unui fir subțire, prin care curge curent electric, fragmentul modificat al colului uterin este decupat;
  • Conizarea chirurgicală – îndepărtarea fragmentului în formă de con al colului uterin.

Dacă cancerul traversează epiteliul colului uterin și se infiltrează în țesuturile mai adânci, adică se află în etapele I până la IV, metodele de tratament se bazează pe: histeroscopie simplă sau radicală, radioterapie, chimioterapie.

Rezultatul incorect al citologiei – șanse de vindecare

Șansele de recuperare în cazul unui rezultat anormal al citologiei și diagnosticul de RSM (cancer de col uterin) depind de gravitatea cancerului la începutul terapiei, de vârsta și sănătatea generală a femeii. De asemenea, este extrem de important să alegi rapid o metodă eficientă de tratament, care să fie adecvată circumstanțelor individuale ale pacientei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here