urină
fot. pixabay.com

Bătăturile pe picioare sunt o problemă comună. De obicei, sunt percepute ca un defect estetic, dar trebuie reținut faptul că bătăturile cauzează durere și pot provoca inflamații. De obicei, acestea sunt provocate de încălțăminte inconfortabilă. Bătăturile sunt rezultatul încălțămintei prea strânse sau prea libere. Vezi cum să scapi de bătături.

Bătăturile reprezintă un strat de epidermă moartă, caloasă. Aceasta apare ca urmare a frecatului prelungit sau a presiunii exercitate de piele. Acest lucru poate apărea ca urmare a purtării de încălțăminte incomodă. Bătăturile pe picioare nu sunt doar inestetice, ci și dureroase. Mai mult, netratate poate fi periculoase pentru sănătate. Din fericire, bătăturile piciorului pot fi eliminate prin remedii casnice.

Bătăturile pe picioare – unde se formează?

Bătăturile apar cel mai adesea deasupra părților osoase ale degetelor de la picioare și ale tălpilor. Aici apare iritația pielii, care se întărește și moare. Cu cât durerea durează mai mult, cu atât pielea crește și cu atât este mai dificilă keratoza spontană. Bătăturile netratate fără a le cunoaște locația pot provoca durere. Uneori dezvoltă inflamații, care sunt periculoase pentru sănătate.

De ce se formează bătăturile pe picioare?

Încălțămintea inconfortabilă este dată ca fiind cea mai frecventă cauză a bătăturilor pe picioare. Poate fi prea strânsă (provoacă presiune), prea slăbită (provoacă abraziuni), tocuri înalte (provoacă presiune pe partea din față a piciorului), prost profilată (determină ca greutatea corporală să nu fie distribuită uniform, ca urmare apare deseori presiunea locală), purtatul fără șosete.

Bătăturile afectează cel mai adesea persoanele cu picioare plate, insuficient ridicate, cu dezechilibre în structura oaselor metatarsiene, pinten de călcâie sau pătrate deformate. Apariția bătăturilor este, de asemenea, influențată de inflamația articulațiilor, defecte de postură, mers incorect, exces de greutate, activitate fizică excesivă sub formă de jogging sau urcare.

Tipuri de bătături pe picioare

De obicei, toate modificările de pe picioare se numesc bătături, dar nu uita că bătăturile sunt împărțite în calusuri și cornuri. Acestea sunt cele mai obișnuite bătături.

Calusurile sunt bătături, care apar pe tălpile picioarelor, adică pe deget, metatars și călcâi. Se caracterizează prin zone plate ale epidermei keratinizate, care nu are granițe clare. Calusurile sunt, de obicei, destul de mari și moi. Pot fi recunoscute prin culoarea lor gălbuie sau cenușie și prin haina de piele roșie. În cazul, în care calusurile sunt mari, acestea pot provoca dureri vizibile, arzătoare în timpul presiunii. Durerea suplimentară apare atunci când calusurile izbucnesc. Atunci trebuie să fii conștienți de posibile infecții. Acestea se formează sub calusuri.

Cornurile sunt celălalt tip popular de bătături. Este vorba despre calusuri cu o suprafață mică. Aspectul lor seamănă cu puncte întărite, strălucitoare. Cornurile apar, de obicei, pe degetele picioarelor, între ele sau în locuri de contact cu suprafața pantofilor, de exemplu pe axul unghiilor. Se caracterizează printr-un miez dur, care ajunge în țesuturile dermului și poate comprima terminațiile nervoase, provocând dureri ascuțite în presiune. Zona din jurul cornurilor se poate inflama, apoi apare roșeață, mâncărimea și durerea spontană.

Cum să scapi de bătăturile de pe picioare?

tratament
fot. pixabay.com

De obicei, luptăm cu bătăturile folosind metode de acasă. Decidem să vizităm un medic ca ultimă soluție, atunci când durerea este insuportabilă. Trebuie amintit că metodele de casă pentru bătături interzic tăierea cu lama de ras sau foarfecele. Acest lucru poate duce la auto-vătămare și o infecție.

Tratamentul bătăturilor acasă include:

  • frecarea cu uleiul de ricin sau de argan;
  • infuzii cu acid de lămâie, ceapă sau usturoi;
  • înmuierea picioarelor într-un decoct de fulgi de ovăz;
  • înfășurări din săpun gri, înmuiate cu apă.

Cel mai bine este să aplici învelișul și pansamentele noaptea, iar după îndepărtarea lor, îndepărtează pielea înmuiată cu o răzătoare de picioare.

Bătături – cum să scapi de ele?

În cazul, în care calusurile sunt extinse, se recomandă utilizarea compreselor cu acid salicilic. Poate fi format din două pastile de aspirină zdrobite, care vor fi dizolvate într-o cantitate mică de apă. Suspensia rezultată se aplică pe zonele întărite ale pielii, care sunt apoi învelite în folia alimentară. Păstrează învelișul pe picioare aproximativ 30 de minute. Este demn de remarcat faptul că nu trebuie utilizat de către persoanele cu diabet sau cu insuficiență circulatorie.

Preparate farmaceutice pentru bătături

Dacă remediile casnice nu funcționează, poți accesa întotdeauna preparate farmaceutice. Cele mai multe dintre ele sunt disponibile fără rețetă. Au forma de plasturi, unguente, gel sau loțiuni. Sunt ușor de utilizat. Preparatele farmaceutice pentru bătături înmoaie epiderma keratinizată.

Tratamentul bătăturilor

Bătăturile, care provoacă dureri mari și cele extinse sunt cel mai bine tratate într-un cabinet de cosmetică, podologie sau chirurgie. Procedurile efectuate pentru bătături sunt nedureroase și nu necesită anestezie. De obicei, calusurile sunt îndepărtate cu o mașină de frezat specială, iar cornurile cu un burghiu gol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here