alcoolism
fot. pixabay.com

Ciroza hepatica este o afecțiune, care nu apare brusc. Boala se dezvoltă mulți ani și provoacă consecințe grave asupra sănătății. Ciroza poate duce chiar la moarte. Se raportează că cauzele acestei boli sunt consumul de alcool puternic și hepatita B și C. Cu toate acestea, acestea sunt doar câteva dintre cauzele cirozei hepatice. VeZi care sunt celelalte cauze, efecte și tratamente pentru această afecțiune.

Ciroza hepatică, sau fibroza hepatică, este o tulburare ireversibilă. Medicina modernă nu o vindecă ci doar încetinește evoluția bolii. Ciroza reduce calitatea vieții pacientului și duce, în cele din urmă, la moarte.

Cauzele cirozei hepatice

Ciroza poate avea multe cauze. În prezent se remarcă:

  • ciroza alcoolică, care este cauzată de consumul excesiv de alcool;
  • ciroza congestivă, care poate fi o consecință a insuficienței circulatorii;
  • ciroza post-inflamatorie, care apare, de exemplu, după hepatită;
  • ciroza biliară, care este cauzată de deteriorarea celulelor căilor biliare mici;
  • ciroza determinată genetic, care apare în familie; medicii indică faptul că, dacă boala apare în familie, statistic există un risc mai mare de a dezvolta ciroză hepatică.

Ciroza hepatica și alcoolismul

Multe persoane văd ciroza ca o consecință a alcoolismului. Trebuie menționat, totuși, că această boală se poate dezvolta indiferent de consumul de alcool. Cu toate acestea, medicii indică faptul că, ciroza se dezvoltă la aproximativ 15% dintre persoanele, care sunt dependenți de alcool de 10 ani. Acest lucru se datorează faptului că, alcoolul blochează metabolismul grăsimilor, proteinelor și carbohidraților, ceea ce duce la afectarea ficatului.

Care sunt simptomele cirozei hepatice?

Ciroza este o boală, care nu apare brusc. Boala se dezvoltă mulți ani și în prima fază dă simptome puțin caracteristice. Datorită faptului că ficatul este un organ neinervat, durerea nu se resimte la ciroză. Acesta poate apărea doar atunci când există o mărire semnificativă a ficatului și apare presiunea acestuia asupra serozei inervate în jurul acestuia, adică asupra capsulei hepatice.

Medicii subliniază, că ciroza, în prima fază, dă simptome complet diferite de problemele hepatice. Mai întâi apar simptome ale pielii precum roșeața mâinilor, pete roșii pe tors, fibroza tendoanelor de pe mâini, deformarea degetelor și a unghiilor și a glandelor parotide.

Pe măsură ce ciroza se dezvoltă, apar mai multe simptome. Cele mai frecvent indicate sunt simptomele psihologice. Ciroza este însoțită de epuizare, oboseală, slăbiciune. Mai târziu există și: pierderea poftei de mâncare, greață, scădere în greutate, dureri abdominale, ginecomastie, ascită și splenomegalie.

Următoarea etapă în dezvoltarea cirozei este apariția complicațiilor. Trebuie menționat aici că o mare parte din pacienți abia în acest stadiu merg la medic și observă funcția anormală a ficatului. Primele semne care arată, că ficatul tău nu funcționează corect, sunt ecimozele și sângerarea, icterul, mâncărimea pielii, encegalopatia hepatică, rezistența la insulină, diabetul de tip 2, carcinomul hepatocelular și hipertensiunea portală.

În ce constă ciroza hepatică?

boală
fot. pixabay.com

Ciroza este o afecțiune, care implică obstrucționarea fluxului de sânge printr-un organ. Când se dezvoltă ciroza, celulele hepatice noi (hepatocite) nu se formează și se formează țesutul conjunctiv fibros. Ca urmare, fluxul de sânge devine din ce în ce mai dificil. Un obstacol suplimentar este cantitatea excesivă de grăsime, ceea ce duce la deteriorarea muncii. Merită știut că fibroza hepatică poate fi cauzată de vânătăi, de exemplu, ca urmare a diabetului, obezității sau a bolilor coronariene, a anumitor boli genetice sau a închiderii canalului biliar. Ficatul se poate deteriora și el. Acest lucru se întâmplă atunci când organismul începe să producă anticorpi, care dăunează organului.

Ciroza – cum să o recunoști?

Când este suspectată ciroza hepatică, se fac așa-numitele teste hepatice. Acestea permit determinarea nivelului de bilirubină, proteine ​​și enzime. Anticorpii, care pot confirma sau exclude infecțiile cu hepatită B sau C sunt, deseori, căutate în serul din sânge. Ecografia, tomografia computerizată, scintigrafia și imagistica prin rezonanță magnetică sunt, de asemenea, indicate ca teste diagnostice pentru ciroza hepatică. Uneori, pacientul este trimis pentru la biopsie hepatică.

Cum se tratează ciroza hepatică?

Ciroza ficatului nu poate fi inversată. Boala poate fi suprimată și se poate asigura lipsa complicațiilor grave și grele, cum ar fi hipertensiunea portală, rezistența la insulină, diabetul sau cancerul hepatic primar. Pentru a reduce riscul apariției acestor complicații și a prelungi viața pacientului, este necesar să diagnostichezi boala din timp, să administrezi medicamente adecvate și să renunți la consumul de alcool. Reține, totuși, că, în unele cazuri, singura opțiune este transplantul de ficat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here