urină
fot. pixabay.com

Durerea musculară și osoasă poate fi cauzată de fibromialgie (FMS). Aceasta este o boală reumatică cronică a țesuturilor moi. Deoarece simptomele ei indică epuizare, rigidizare dimineață, dureri musculare și osoase în întregul corp. Boala este extrem de supărătoare și ceea ce este mai rău, foarte greu de diagnosticat. Înainte de a diagnostica fibromialgia, pacienții vizitează, de obicei, mai mulți, chiar și câteva zeci de specialiști. Vezi în ce constă boala, cauzele, simptomele și metodele de tratament ale acesteia.

Principalele simptome ale fibromialgiei sunt dureri musculo-scheletice extinse, probleme de somn și oboseală generală. Lipsa simptomelor caracteristice face fibromialgia dificil de recunoscut. Majoritatea pacienților nu găsesc ajutor de mulți ani, în ciuda vizitelor de la numeroși specialiști. Acest lucru se datorează faptului că testele de laborator ale unei persoane bolnave nu indică, de obicei, nicio modificare specific, care ar putea vorbi despre boală. Subliniază, de exemplu, că nu există niciun factor reumatoid în sângele persoanei testate, care apare cu alte boli reumatice. Este demn de remarcat faptul că foarte des pacienții cu dureri musculare și osoase sunt considerați a fi cei cu probleme mentale, iar simptomele lor sunt clasificate drept isterie, nu un simptom al unei boli specifice.

Ce este fibromialgia?

Fibromialgia este o durere insuportabilă, care este greu de diagnosticat. Este dificilă deoarece boala nu numai că nu provoacă modificări vizibile, dar nu prezintă niciun simptom caracteristic. Fibromialgia fiecărei persoane poate avea simptome diferite. Boala poate apărea singură sau cu alte boli, durerea poate afecta întregul corp sau doar una din zonele sale.
Cercetările și observațiile fibromialgiei arată că, cel mai adesea, durerea începe să apară în jurul crucii și radiază de-a lungul coloanei vertebrale până la spatele capului, până la umeri, coate, mâini, șolduri, genunchi și glezne. Deseori, durerea include și pieptul, tendoanele, ligamentele și chiar maxilarele. La majoritatea pacienților, simptomul fibromialgiei este apariția așa-numitelor puncte dureroase. Durerea la fibromialgie poate fi profundă, difuză, cronică, pulsantă, plictisitoare, răsucită, înțepătoare. Indiferent de forma sa, conduce întotdeauna la tensiunea musculară, ceea ce provoacă un disconfort și mai mare și apariția unor tulburări neurologice, cum ar fi amorțeala sau furnicăturile. De asemenea, pacienții se plâng de rigiditatea musculară de dimineață, insomnie, epuizare după muncă fizică sau psihică. Durere excesivă în zilele reci și umede.

Simptomele fibromialgiei

dureri de gât
fot. pixabay.com

Simptomele fibromialgiei sunt greu de identificat. Cea mai caracteristică este durerea musculară, oboseala generală, slăbiciunea imunității, tulburări ale somnului, ganglionii limfatici umflați. Este indicat faptul că afecțiunile musculo-scheletice sunt atât de mari, încât nu permit efectuarea activităților de bază. În practică, acest lucru înseamnă că pe măsură ce boala se dezvoltă, independența este redusă semnificativ.

În general, se crede că simptomele asociate fibromialgiei sunt supărătoare și pot paraliza o viață normală. Pe lângă cele menționate mai sus, simptomele acestei boli includ naturalizarea intestinelor și vezicii urinare, dureri de cap asemănătoare migrenei, sindromul picioarelor neliniștite, tulburări de memorie și concentrare, hipersensibilitate a pielii, erupții cutanate, ochi uscați și gură uscată, anxietate, depresie, sunet în urechi, amețeli cefalee, deficiență vizuală și coordonare, așa-numitele găluște în gât, brațe și picioare reci. La fibromialgie, poate exista și disconfort din partea organelor exilate. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că nu sunt deteriorate. În plus, respirația necontrolată și rapidă, palpitațiile sunt menționate ca simptome ale fibromialgiei. Disconfort stomacal, constipație, diaree, urinare frecventă.

Simptome tipice ale fibromialgiei

Medicii subliniază, că simptomele tipice ale bolilor musculare și ale durerilor osoase sunt:

  • dureri de gât, care radiază până la gât și umeri;
  • dureri inferioare de spate, care radiază în sus;
  • prezența unor locuri deosebit de sensibile la atingere;
  • starea de spirit depresivă, depresia, oboseala, anxietatea, lipsa de energie;
  • probleme cu somnul, dimineți cu o coloană vertebrală dureroasă și rigidă;

migrenă

  • probleme cu intestinele (de la constipație la diaree).

Fibromialgia – cine se poate îmbolnăvi?

Toată lumea poate avea fibromialgie. Este indicat că, dacă simptomele acestei boli apar individual, ele nu reprezintă o amenințare semnificativă. În cele mai multe cazuri, corpul le poate trata într-un timp foarte scurt. Dacă se acumulează simptomele menționate mai sus, acestea pot provoca fibromialgie. Apariția acestei boli este favorizată de boli și leziuni fizice, efort fizic semnificativ și impropriu, stres, tensiune psihologică ridicată, de exemplu, datorită separării sau grijilor familiale, crizelor de viață, vătămărilor psihologice, scăderii poziției sociale, izolării, depresiei, mobbing-ului, problemelor de sănătate sau financiare.

Cum să recunoști fibromialgia?

Fibromialgia este diagnosticată pe baza istoricului medical și a testelor de sensibilitate ale unor puncte specifice din corp. Confirmarea diagnosticului este răspândirea durerii în toate părțile corpului și durează minimum 3 luni, precum și a sensibilității, care apare după apăsarea a 11 din 18 puncte caracteristice.

Tratamentul fibromialgiei

Tratamentul durerilor musculare și osoase este limitat doar la asigurarea ușurării pacientului. Nu există niciun medicament eficient pentru a elimina toate simptomele fibromialgiei. Cel mai adesea, medicii prescriu calmante și antidepresive pentru pacienți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here