infecție
fot.pixabay.com

Un furuncul este un ulcer dureros și urât. Poate apărea în diferite locuri ale corpului, dar, de obicei, apare pe față, în urechi, pe fesă sau în inghinal. Furunculul în sine nu este clasificat ca o boală periculoasă, dar trebuie amintit că acest ulcer însoțește foarte des boli bacteriene mai grave cauzate de stafiloc. Din fericire, utilizarea tratamentului corect permite scăparea de furuncul, astfel încât să nu mai rămână urme.

Furunculul este un ulcer, care este cunoscut și ca abces sau stafiloc. Este denumit și foliculită purulentă. Inițial, simptomele sale sunt minim invazive. Simptomul, care anunță furuncurul, este o ușoară roșeață, urmată de o bulă delicată, care devine albă după câteva zile. Acest lucru se datorează faptului că puroiul se acumulează sub piele. Furunculile sunt o boală destul de frecventă. Cu toate acestea, medicii sensibilizează că abcesele nu trebuie subestimate. Lipsa tratamentului sau utilizarea unui tratament necorespunzător poate duce la complicații grave.

Cauzele apariției furuncurilor

Furuncurile sunt o afecțiune cauzată, cel mai adesea, de staphylococcus aureus. Fiecare a treia persoană din lume este purtătorul său. Apare pe piele, în foliculii de păr și pe mucoasele nazofaringelui și ale tractului digestiv. Staphylococcus aureus poate fi găsit și pe organele genitale. Bacteria pătrunde în interiorul pielii prin răni mici, zgârieturi și atacă foliculii lor. Diabetul, alimentația slabă, problemele cu sistemul imunitar, lipsa sau igiena necorespunzătoare, iritația pielii cu substanțe chimice, obezitate, boli de rinichi și ficat, SIDA, HIV și alcoolism contribuie, de asemenea, la infecția cu Staphylococcus aureus și, astfel, a furuncului. Risc prezintă, de asemenea, copiii și vârstnicii.

Furunculii – locul apariției

De regulă, furunculii pot apărea pe tot corpul, dar medicii subliniază că cea mai comună locație a abceselor este scalpul păros, fața, axile, inghinala, fesele și gâtul. Furunculul poate apărea și pe pleoapa ochiului. Acest tip de abces este cunoscut sub numele de staphylococcus. Furunculul poate apărea individual sau mai mulți unul lângă altul. În ultimul caz, vorbim despre un furuncul imens.

Cum arată un furuncul?

Furunculul oferă simptome foarte caracteristice. La început putem observa o ușoară roșeață și o umflătură, dureroasă, cu un diametru de aproximativ 1 cm. În timp, ulcerul crește și devine mai moale, ceea ce se datorează faptului că se umple de puroi. O infecție avansată se manifestă prin pielea roșie, foarte dureroasă și arzătoare (apare în jurul ulcerului). Alte ulcerații pot apărea și în jurul primului furuncul. În plus, starea generală de rău, febră și limfadenopatie sunt menționate ca simptome ale infecției avansate. În cazul unui decurs standard, furunculul, pur și simplu, se rupe și se curăță la un moment dat. Pacientul simte alinare și rana se vindecă timp de câteva zile. Se întâmplă ca după spargerea furunculului să apară mai multe cosuri pe corp, atunci boala are o natură cronică și poate dura până la câțiva ani până scapi de ea. Furuncurile cronice sunt foarte obositoare, supărătoare și jenante.

Furunculul – ulcer periculos?

Majoritatea recenziilor spun, că furunculii nu sunt un ulcer deosebit de grav. Cu toate acestea, te rugăm să reții că există excepții. Furunculii pe față sau nas trebuie tratată obligatoriu. Tratamentele trebuie, de asemenea, luate atunci când apare un ulcer pe buza superioară, ochi sau ureche. Un furuncul netratat poate provoca inflamația septică a venelor adiacente sau meningită. Ambele boli sunt periculoase pentru sănătatea și viața umană.

abces
fot.pixabay.com

Cum să tratezi furunculii?

În cele mai multe cazuri, furunculul nu necesită tratament în ambulatoriu sau spitalizare. Ulcerele mici, care apar sporadic, dispar spontan. În astfel de cazuri, nu se iau măsuri speciale de prevenire. Cu toate acestea, schimbarea ar trebui să fie întotdeauna consultată cu un medic și urmărită dacă aceasta avansează. Merită să ne amintim că tratamentul la domiciliu a furuncurilor nu este recomandat. Ele pot duce la complicații și la creșterea severității bolii. Furunculii nu trebuie zgâriați, perforați sau storși. Se recomandă să li se aplice comprese calde numai atunci când puroiul începe să se scurgă de ulcer. Rana poate fi spălată și cu agenți antibacterieni sau alcool salicilic.
În cazul ulcerelor avansate sau al iritabilității (apariția mai multor ulcerații în același timp într-un singur loc), medicul recomandă, de obicei, un tratament bazat pe antibiotice orale. În unele cazuri, este necesară tăierea furunculului și golirea acestuia. Procedura este efectuată de un medic în condiții sterile, iar după aceasta trebuie să iei antibiotice pentru a împiedica răspândirea furunculului.

Furunculii sunt o boală frecventă. Popularitatea lor se datorează faptului că sunt contagioase. Pentru a le lua, tot ce trebuie să faci este să atingi locul unde se află ulcerul. Reține acest lucru și ai grijă de elementele de bază ale igienei. Acest lucru împiedică răspândirea problemei și ne protejează de ulcerațiile corpului cu o estetică scăzută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here