craniu
fot. pixabay.com

Hematoamele intracraniene apar de la traumatisme severe ale craniului. Sunt extrem de periculoase și amenință direct viața. Dacă observe semne ale unui hematom cerebral, consultă imediat asistența medicală. Diagnosticarea și tratarea precoce duc la vindecare. Medicina modernă are mai multe metode de tratare a hematomului intracranian. Vezi cum să recunoști un hematom după accident.

Hematomul cerebral, indiferent de rezultat, este periculos. Amenință sănătatea și viața. Cel mai adesea, hematoamele din cap sunt rezultatul unor accidente, dar pot apărea și ca urmare a anumitor boli. Motocicliștii, bicicliștii și fanii sporturilor extreme prezintă cel mai mare risc de hematoame. Ca urmare a leziunii, se formează hematoame intracraniene. Sunt localizate într-o zonă limitată din interiorul craniului. Ca urmare, poate apărea presiunea creierului. Medicina distinge hematoamele epidurale, subdurale și intracerebrale.

Cauzele hematomului cranian

Un hematom în cap este acumularea de sânge care este rezultatul vaselor de sânge deteriorate. Cu astfel de traumatisme avem de-a face destul de des, dar majoritatea sunt absorbite spontan și nu reprezintă o amenințare pentru viață. Totuși, hematomul este întotdeauna periculos și poate duce la modificări ireversibile. De obicei, este o vătămare inerțială, în care capul persoanei vătămate lovește obiectul staționar cu o mare forță. Cauza unui hematom cerebral sunt, de obicei, accidentele de circulație. Poate fi, de asemenea, cauzată de unele boli precum diateza hemoragică, ateroscleroza, infarctul hemoragic, migrenă, hipertensiune arterială, anevrisme sau sângerarea leziunilor existente, de exemplu, cancer.

Tipuri de hematoame craniene

Hematoamele cerebrale sunt împărțite în funcție de locație și mărime. Ies în evidență:

  • Hematoame epidurale – apar dacă există o hemoragie între craniu și dura mater; apoi creierul este comprimat de sânge și rupturile arterei meningeale;
  • Hematoame subdurale – vorbim despre asta când sângele venos se acumulează între dura mater și arahnoid; poate duce la ruperea venelor din creier; hematoamele subdurale apar ca urmare a unor leziuni complicate la nivelul capului;
  • Hematoame intracerebrale – acesta este un accident vascular hemoragic; constă în faptul că sângele este concentrat în creier, cel mai adesea în regiunea lobului temporal sau frontal.
  • Hematomul creierului poate fi mic, mediu și masiv. Metoda de tratament depinde de mărimea și tipul acesteia.

Simptomele hematoamelor creierului

hematom cerebral
fot. pixabay.com

Hematomul cerebral poate apărea imediat după accidentare sau la câteva săptămâni după accidentare sau factorul, care duce la aceasta. Acest lucru este periculos deoarece face diagnosticul și tratamentul dificil. Trebuie amintit că nu este recomandabil să neglijezi orice vătămare la cap. După aceasta, cel mai bine este să mergi imediat la medic și să efectuezi verificări, pentru a exclude hematomul creierului și alte complicații. Semnele unui hematom al creierului includ: creșterea durerii de cap, pierderea cunoștinței, vărsături, somnolență, modificări ale dimensiunii pupilei, creșterea tensiunii arteriale, distragerea și senzația de descompunere.

Simptomele hematomului la nivelul capului pot fi de severitate diferită. Cu cât este mai extinsă, cu atât apar mai multe simptome și cu atât sunt mai intense. Simptomele depind, de asemenea, de tipul și locația hematomului. De exemplu, la hematomul epidural, micriaza, pareza părților corpului, convulsiile sau curățarea conștiinței sunt simptome caracteristice. Hematoamele pot fi însoțite și de epilepsie, tulburări de vorbire și conștientizare.

Tratamentul hematomului cranian

Metoda de tratament a unui hematom cerebral este întotdeauna determinată de un medic pe baza observațiilor și a unui număr de teste. Cele mai frecvent utilizate sunt tratamentul conservator sau îndepărtarea hematomului cu ajutorul drenajului. Adesea, tratamentele includ și administrarea de medicamente pentru creșterea presiunii intracraniene. Operația se realizează, când hematomele sunt mari și au diametrul de 3-4 cm. Premisa pentru operație este, de asemenea, un hematom în jurul cerebelului, care poate afecta funcțiile vitale. Operațiile sunt, de asemenea, efectuate atunci când pacientul este în comă. O modalitate de a reduce presiunea intracraniană este și o craniotomie sau o evacuare endoscopică a hematomului, care este o procedură mai puțin invazivă.

Prognosticul hematomului cerebral depinde de amploarea leziunii și de tipul hematomului. Medicii raportează că pentru hematoame epidurale și subdurale de peste 3 cm, prognosticul nu este foarte bun. Șansele de recuperare sunt crescute dacă începi rapid tratamentul.

Complicații după hematomul cerebral

Deteriorarea vaselor de sânge ale creierului poate provoca o serie de complicații superioare pentru sănătate și viață. Adesea, ca urmare a hematomului creierului, apare comă sau hemoragii subarahnoidiene. Alte complicații grave includ meningita, epilepsia traumatică și abcese cerebrale.

Hematoamele intracraniene sunt cele mai grave complicații după accidente vasculare cerebrale. Ele pot duce la pareze permanente, comă și chiar moarte. Formarea unui hematom de cap apare, de obicei, ca urmare a leziunilor inerțiale, adică a celor în care s-a înregistrat o schimbare accentuată a vitezei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here