infecție
fot. pixabay.com

Giardia duodenalis este, adesea, o boală a copilăriei. Această boală nu ocolește, de asemenea, adulții. Această boală are un fond parazitar și este cauzată de un parazit numit lamblia intestinalis. Acest parazit se găsește în toalete, în nisip sau în piscină. Simptomele lambliozei pot fi foarte confuze și ne-caracteristice. În plus, de multe ori boala nu dă simptome. Medicii spun că doar în 10% din cazuri poate fi observat un copil infectat, care prezintă simptome ale afecțiunii. Vezi cum arată lamblia la copii și cum este tratată.

Lamblioza nu este ușor de diagnosticat. Foarte des, diagnosticul bolii durează foarte mult timp. Majoritatea pacienților nu au simptome și nu au idee că paraziții au cuibărit în intestinul subțire și în duoden. Acestea pot rezida și în vezica biliară și în căile biliare.

Simptomele lambliozei

Deși simptomele lambliozei sunt necaracteristice și apar rar. Merită să fim atenți la astfel de simptome precum: dureri abdominale difuze, care apar cel mai adesea după mâncare și în hipocondriul corect, cefalee, oboseală, insomnie, scaune împuținate cu reziduuri alimentare, erupții cutanate, afecțiuni febrile, diaree. Lambioza la un copil poate fi indicată și prin pierderea poftei de mâncare, dorință crescută de dulciuri. Ca simptome specifice viermilor la copii, se indică icter, intoleranță la lactoză, colangită sau colecistită.

Cum te infectezi cu lamblioza?

Infecția copilului cu lamblioza se realizează prin gură. Infecția poate fi rezultatul consumului de produse contaminate – muștele sunt responsabile de transmiterea paraziților. De asemenea, băutul apei contaminate sau transferul parazitului la tractul digestiv pe mâinile nespălate, de exemplu după ieșirea din toaletă sau contactul cu animalele infectate, este, de asemenea, sunt indicate ca o cale pentru infecția lambliozei.

Lamblioza – dezvoltarea parazitului în organism

Parazitul, care provoacă lamblioză, are o formă de pere și patru perechi de flageli, care permit mișcarea rapidă. Cu ajutorul ventuzelor se atașează de mucoasa tractului digestiv al gazdei. În corpul uman, se reproduce și reduce suprafața absorbantă intestinală, ceea ce provoacă afectarea absorbției de nutrienți. Paraziții se transformă în chisturi ovale, care sunt excretați în materiile fecale. Paraziții din corpul uman se înmulțesc foarte repede. Aceasta înseamnă că infecția se răspândește într-un timp scurt și poate apărea la multe persoane din familie. Combaterea ei este împiedicată de rezistența sa și de viața lungă.

Lamblioza – cum să eviți infectarea?

Infecția cu lamblioza poate fi evitată respectând regulile de igienă de bază. Este recomandat să te speli pe mâini frecvent înainte de a mânca, după ieșirea din toaletă sau după ce te joci în cutia de nisip și cu animalele. Ar trebui să mănânci doar legume și fructe spălate și decojite și să nu bei apă dintr-o sursă necunoscută. Evitarea contaminării cu lamblioza va ajuta la evitarea îngrijirii igienei și a curățeniei în toaletă – folosește dezinfectanți care conțin clor, înălbitor pentru lenjerie și balsamuri de apă. În plus, se recomandă să schimbi frecvent așternuturile și șervețele și să eviți ca, copiii să doarmă într-un singur pat sau să facă baie în aceeași apă.

Lamblioza la copii – de ce apare atât de des?

paraziți
fot. pixabay.com

Lamblioza este o boală, care apare cel mai adesea la copii. Acest lucru se datorează faptului că cei mai tineri, cunoscând chiar regulile de igienă, nu le respectă întotdeauna. Nu-și dau seama că mâinile murdare sau consumul de fructe nespălate pot duce la infecția paraziților. De aceea, de la o vârstă fragedă, trebuie să înveți copii principiile de igienă și să le reamintești să le urmeze. Acest lucru va ajuta la evitarea erorilor la copii. La lamblioza sunt expuși, în primul rând, copiilor care participă la creșe și grădinițe, care stau în orfelinate și la casele de bătrâni, precum și la copiii cu imunitate afectată. Cel mai adesea, copiii cu vârsta peste 6 luni suferă de lamblioză.

Diagnosticarea lambiozei

Diagnosticul lambliozei la copii nu este ușor. Pentru a confirma diagnosticul, trebuie efectuată o examinare microscopică a materiilor fecale pentru prezența chisturilor parazitare. În unele situații, de asemenea, este testat conținutul de bilă proaspătă și duodenal.

Tratamentul lambliozei

Tratamentul lambliozei depinde de testele de diagnostic efectuate. Pe baza lor, se stabilește și doza de medicament. Trebuie amintit că medicamentele pentru lamblioză nu pot fi selectate sau administrate singure. Acest lucru se datorează faptului că medicamentele antiparazitare împovărează semnificativ ficatul. De asemenea, merită să știi că, în absența unor indicații clare, lamblioza nu este tratată.

După tratamentul cu produse farmaceutice, trebuie să faci întotdeauna un test de scaun, pentru a confirma că bacteriile au dispărut complet din organism. Dacă în corp rămân câțiva paraziți, boala va reapărea.

Tratamentul lambliozei nu este doar luarea produselor farmaceutice, ci și menținerea unei diete adecvate. Este recomandat un meniu fără carbohidrați și în special dulciuri. Lamblie se hrănește cu ele și, prin urmare, se înmulțește foarte repede.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here