micro-fractură
fot.pixabay.com

Schimbări în structura cartilajului reprezintă înmuierea cartilajului. Ca urmare a acestei boli, cartilajul devine prea moale, crăpat sau cu defecte. Aceasta înseamnă că nu poate proteja straturile mai adânci, adică țesutul osos subcondral și osos. Boala afectează cel mai adesea tinerii între 17 și 20 de ani, foarte rar suferă de ea copii mici.

Cartilajul este una dintre formele de țesut conjunctiv. Este o parte esențială a articulațiilor corpului. Acesta are forma unui gel format din apă și săruri minerale, care leagă o rețea de fibre compuse din două proteine: colagen și elastină. Cartilajul este un element, care poate fi degenerat sau deteriorat. Una dintre bolile mai grave este reprezentată de schimbări în structura cartilajului, adică înmuierea cartilajului articular. Schimbările în structura cartilajului apare, de obicei, în interiorul articulației genunchiului și condilul opus al coapsei.

Schimbările în structura cartilajului – etape

Degradarea cartilajului are loc în patru etape. Înmuierea și umflarea sunt primele menționate – aceste etape sunt, de obicei, asimptomatice. Următoarea etapă a schimbărilor în structura cartilajului este fragmentarea și apariția de sloturi, apoi se produce deteriorarea sub 1,25 cm. În următoarea etapă se deteriorează cartilajul cu peste 1,25 cm. În ultima etapă a schimbărilor în structura cartilajului are loc pătrunderea în stratul subcondral.

Cauze ale schimbărilor în structura cartilajului

Cauzele schimbărilor în structura cartilajului sunt: ​​luxația și fractura cartilajului, leziuni directe, cum ar fi căderea sau lovirea directă a cartilajului, subluxarea sau dislocarea recurentă a cartilajului, apariția tensiunii sau a slăbiciunii mușchilor din jurul genunchiului, activitate excesivă a femurului, care apare de ex. la alergare, sărituri, schiat sau a jocului de fotbal, picioarele plate, încovoierea genunchiului, infecții cu steroizi repetitivi, imobilizarea excesivă a articulațiilor. Schimbările în structura cartilajului poate apărea, de asemenea, în urma unor boli precum artrita reumatoidă, sinovită, artrită septică, adeziuni, alcaptonurie sau hematoame intraarticulare recurente.

Simptomele schimbărilor în structura cartilajului

Simptomul de bază și cel mai caracteristic al schimbărilor în structura cartilajului este durerea de genunchi. De obicei, se înrăutățește după mersul sau urcarea scărilor. Durerea la genunchi la schimbări în structura cartilajului poate apărea după statul îndelungat cu articulații îndoite. Zona de durere nu este, de obicei, definită în mod clar, ci difuză. În plus, durerea provoacă instabilitate la genunchi. Pacienții, care suferă de schimbări în structura cartilajului se simt, de asemenea, ușor rigizi, articulația genunchiului este ușor umflată, iar în timpul mișcărilor (îndoire și îndreptare) se po auzi crăpături, care sunt cauzate de frecarea pe suprafața articulară inegală a rotilei. Dacă observi aceste simptome, contactează-te imediat cu medicul tău. Conducerea la o formă avansată a schimbărilor în structura cartilajului se manifestă prin creșteri osoase pe marginile gleznei și scurgeri de la genunchi.

Schimbările în structura cartilajului – cum să o diagnostichezi?

durere de genunchi
fot.pixabay.com

Schimbările în structura cartilajului reprezintă o boală, care este diagnosticată pe baza unui interviu și a unor teste suplimentare. În timpul diagnosticului, medicul efectuează Testul Zohlen. El presupune comprimarea rotilei pe suprafața articulară a coapsei, în timp ce extinde simultan genunchiul și întinde mușchiul cvadricepsului. În plus, în timpul diagnosticării sunt efectuate teste Soto-Hall, radiologice, cu ultrasunete, imagistică prin rezonanță magnetică și artroscopie.

Cum se tratează schimbările în structura cartilajului?

Prima etapă în tratamentul schimbărilor în structura cartilajului este farmacologia. Pacienții iau medicamente anti-inflamatorii nesteroidiene, medicamente, care îmbunătățesc metabolismul cartilajului articular și a medicamentelor steroizi. Tratamentul include, de asemenea, reducerea greutății (dacă este prea mare), modificarea activității fizice și un program de reabilitare individualizat. În cazul, în care durerea este foarte severă, se recomandă purtarea unor proteză specială care ameliorează cartilajul. Se recomandă, de asemenea, kinesiotaping, care presupune lipirea unor patch-uri speciale, care schimbă calea de mișcare a rotulei sau reduce suportul acesteia în articulația patelo-femurală.

Tratamentul neinvaziv al schimbărilor în structura cartilajului include, de asemenea, suplimentarea vâscozitivă, adică injecția în articulație sub formă de acid hialuronic concentrat. Celule stem, plasmă bogată în trombocite sau proteine ​​antiinflamatorii pot fi, de asemenea, injectate sub formă de iniecții.

Schimbările în structura cartilajului – operație

În cazul în care schimbările în structura cartilajului împiedică funcționarea de zi cu zi și dacă tratamentul conservator nu are efect, medicul poate trimite pacientul la operație. Există mai multe metode pentru schimbările în structura cartilajului. Procedura de bază este artroscopia. Procedura presupune introducerea a două fibre optice în genunchi prin incizii mici. Artroscopia se efectuează sub anestezie locală și durează aproximativ 30 de minute. După procedură, se întoarce repede acasă. Recuperarea include purtarea stabilizatorului de patelă timp de 2 săptămâni.

O procedură mai invazivă este chirurgia cu micro-fractură. Se efectuează la fisuri mai adânci sau cu defecte ale cartilajului. Alte metode de tratament chirurgical al schimbărilor în structura cartilajului includ OATS osoase, chirurgie plastică a clapetei periostale și a celulelor măduvei osoase sau schele de membrană sau colagen.

Reabilitarea este necesară după fiecare tratament, care poate include terapie fizică și kinetoterapie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here