sunet
fot. pixabay.com

Țiuitul și sunetul în urechi implică auzirea sunetelor, care nu sunt din mediul înconjurător. Cel mai adesea, sunetul în urechi apare atunci când te afli într-un loc zgomotos mult timp. Uneori însă, țiuitul poate vesti boli grave. Dacă acest simptom persistă mult timp, consultă un medic. Vezi ce poate indica țiuitul și sunetul în urechi.

Sunetul în urechi este altfel numit țiuit. Această afecțiune nu este o boală în sine, ci doar un simptom neplăcut al multor boli. Sunetul în urechi este subiectiv și rezultă în majoritatea cazurilor din defecte ale urechii interne. Țiuitul agravează în mod semnificativ confortul vieții. Înseamnă că o persoană nu se poate odihni, relaxa, adormi și chiar lucrează. Sunetele obsesive la urechi pot provoca, de asemenea, tensiune nervoasă, izolarea de mediu, iritabilitate constantă și simptome de ipohondrie.

Țiuit și sunete în ureche – simptome

Sunetul în urechi este un sentiment subiectiv. Sunetele auzite nu sunt din mediul înconjurător. Oamenii, care suferă de țiuit descriu adesea sunetele, pe care le aud, ca scârțâituri. Senzațiile de sunet pot fi însoțite de pulsări, bătaie, zgomot și zumzet. Sunetul în urechi nu provoacă probleme cu auzul – nici nu îl agravează și nici nu îl îmbunătățește, dar afectează în mod semnificativ funcționarea de zi cu zi. De obicei, apare și dispoziția scăzută, probleme de comunicare, iritabilitate și anxietate.

Sunete în ureche și zgomot mărit

Sunetul în urechi poate avea multe motive, dar cel mai adesea cauza acestei afecțiuni este expunerea la zgomot prelungit și excesiv. Urechea umană primește sunete pe mai multe niveluri. Mai întâi, sunetele sunt preluate de urechea exterioară, apoi transmise către urechea medie, unde sunt amplificate și transmise prin osicule. Așa ajung la urechea internă, unde sunt transformate într-un impuls nervos. Acesta merge către structurile creierului. Dacă organul auditiv este expus la zgomot excesiv, nervii auditivi sunt iritați. Acest lucru poate duce la zgomot în urechi, chiar dacă în jurul său există liniște completă. Zgomotul și sunetul în urechi pot provoca, printre altele, ascultarea muzicii în căști sau la radio tare. Expunerea continuă la zgomot excesiv duce la deteriorarea progresivă a nervilor auditivi.

Țiuit și zgomot în ureche ca simptom de boală

zgomot
fot. pixabay.com

Sunetul în urechi poate fi un simptom al unei afecțiuni grave. Țiuitul poate apărea cu condiții precum:

  • hipertensiunea arterială – la această boală, sunetele și pulsatile în urechi sunt caracteristice; persoanele cu presiune ridicată au, de asemenea, dureri în partea din spate a capului; simptomele se agravează după efort fizic;
  • ateroscleroza – pacienții prezintă un sunet caracteristic la urechi, care rezultă dintr-o scădere a diametrului intern al arterei și un impediment al fluxului sanguin; țiuitul apare în timpul și după efortul fizic;
  • otoscleroza – sunetul în urechi este unul dintre primele simptome ale otosclerozei, adică pierderea progresivă a auzului; boala este rezultatul rigidizării labirintului osos; la această boală, țiuitul nu provoacă durere, scurgeri din ureche sau amețeli;
  • boala Meniere – această afecțiune poate duce la pierderea auzului;
  • meningita;
  • modificări degenerative în coloana cervicală;
  • tumori auditive.

Țiuit și sunete în ureche – care pot fi cauzele?

Persoanele în vârstă, care au fost diagnosticate cu surditate, suferă adesea de zumzete și de sunete la urechi. Sursa sunetului persistent pot fi, de asemenea, tulburări mentale, consumul anumitor medicamente (sunetul în urechi este un efect secundar, provocat de printre altele, acid acetilsalicilic, antibiotice aminoglicozide, chinină, diuretice și eritromicină). Oamenii, care au băut prea mult alcool sau s-au otrăvit cu monoxid de carbon, plumb și mercur se plâng, de asemenea, de sunete în urechi.

Țiuit și sunetul în ureche – metode și modalități de tratament

Tratamentul sunetului în urechi constă în diagnosticarea și eliminarea cauzelor acestei afecțiuni. În cazuri extreme, sunetul în urechi este tratat chirurgical. Metodele chirurgicale sunt utilizate, de obicei, pentru otoscleroză, pentru a preveni surditatea completă. Procedurile efectuate sunt stapedectomia. Aparatele auditive sunt utilizate, de obicei, de persoanele cu surditate și se recomandă pregătirea auditivă. Una dintre cele mai noi metode de tratare a țiuitului este terapia folosind un generator de zgomot în bandă largă, precum și evitarea tăcerii. Sunetul în urechi pe bază psihică este tratat cu psihoterapie. Indiferent de motivele zgomotului și ale sunetului, este necesară menținerea igienei corespunzătoare a urechii și evitarea zgomotului excesiv.

Țiuitul poate avea diverse cauze. Dacă acesta durează mai mult de 5 minute, este recomandat să soliciți sfatul unui medic generalist sau al unui medic otorinaringologic. Țiuitul ar trebui să fie, de asemenea, îngrijorător, dacă apare des sau durează constant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here