durere abdominală
fot.pixabay.com

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni gastrointestinale este hernia hiatală. Aceasta este o afecțiune, care apare atunci când o parte a stomacului sau a esofagului inferior călătorește prin esofagul diafragmatic spre piept. Aceasta se manifestă prin arsuri la stomac sau vărsături, dar acestea nu sunt singurele simptome ale unei hernii hiatale. Află cauzele, simptomele și metodele de tratament pentru hernia hiatală.

O hernie esofagiană afectează cel mai adesea persoanele vârstnice și obeze. Un risc ridicat îl au și persoanele, care trăiesc sub stres constant, precum și fumătorii. Boala se datorează defectării diafragmei. Apare atunci când stomacul se deplasează în sus și o parte din acesta din cavitatea abdominală ajunge în piept.

Cum se formează hernia hiatală?

Diafragma este un sept, care separă pieptul de abdomen. Ea este un mușchi larg, subțire, care este întins între coastele inferioare și acoperă esofagul inferior. Locul, prin care esofagul trece prin diafragmă, se numește deschidere ae esofagului. Dacă acest mușchi slăbește, se relaxează sau se întinde, acesta încetează să-și îndeplinească funcția, ceea ce în practică înseamnă că diafragma nu este în măsură să țină stomacul la locul său corect.

O hernie hiatală este de 5 soiuri, dar în 90% din cazuri avem de-a face cu o hernie glisantă. Ea constă în faptul că esofagul se mișcă liber în deschidere esofagului și conținutul stomacului se deplasează deasupra diafragmei. O parte a stomacului alunecă în sfera esofagului și în esofagul diafragmatic. Cealaltă hernie hiatală comună este cea esofagiană. Ea implică deplasarea în partea de jos a pieptului și un fragment din curbura mai mare a stomacului.

Simptomele herniei hiatale

Inițial, o hernie hiatală în multe cazuri nu dă simptome. În prima fază a bolii pot apărea simptome asemănătoare indigestiei. De asemenea, este indicat că pacientul poate suferi de reflux, adică regurgitarea conținutului stomacului în esofag, arsuri la stomac, arsură în stomac sau esofag, dureri de stomac, vărsături. Există adesea o senzație de plenitudine în stomac. La hernie esofagiană avansată, pot apărea urme sânge în vărsături și scaun.

Afecțiuni dureroase la hernia hiatală

O hernie hiatală poate da nu doar simptome digestive. Această boală poate fi asociată cu numeroase afecțiuni, care nu sunt complet legate de stomac. Din acest motiv, o hernie este adesea diagnosticată greșit.

Simptomele, care însoțesc hernia hiatală, sunt:

  • Dureri în piept și la înălțimea inimii – această boală provoacă adesea anxietate și este văzută ca boală a inimii și a sistemului circulator;
  • Durerea abdominală – se manifestă ca o presiune asupra stomacului;
  • Dureri de spate – adesea radiază spre omoplat și este, de asemenea, însoțită de o tuse.

Hernia hiatală poate provoca multe simptome nespecifice, care se confundă cu ușurință cu alte boli. Acest lucru face dificilă diagnosticarea stării. Simptomele descrise mai sus ale unei hernii esofagiene se accentuează după mâncare și la culcare.

durere de spate
fot.pixabay.com

Cauzele herniei hiatale

Nu se cunosc cauzele exacte ale herniei hiatale. Formarea acestei boli este asociată cu o slăbiciune congenitală a inelului muscular, care înconjoară segmentul final al esofagului. Poate fi cauzată și de leziuni abdominale severe, constipație cronică, sarcină, obezitate, ridicarea greutății. Factorii de risc includ, de asemenea, vârsta peste 50 de ani și fumatul.

Hernia hiatală: tratament

Diagnosticul unei hernii hiatale se bazează pe istoricul medical și examinarea endoscopică a tractului gastrointestinal superior. De asemenea, medicul tău îți poate recomanda radiografii, manometrie, tomografie computerizată și ECG cu test de exercițiu.

Tratamentul unei hernii esofagiene constă în ameliorarea simptomelor și minimizarea riscului de complicații. Acestea includ apariția ulcerelor și cancerului esofagian. Antiacidele sunt utilizate în tratament. În plus, pacientul ia produse farmaceutice care accelerează mișcarea alimentelor de la stomac la duoden și previn constipația. În tratament este, de asemenea, important să îți schimbi stilul de viață și să treci la dietă.

Dacă tratamentul farmacologic nu are efect, este recomandată intervenția chirurgicală. Procedura poate fi efectuată prin metoda tradițională sau laparoscopică. Ea implică întărirea inelului, care înconjoară esofagul diafragmatic. Alternativa este de a repara stomacul în abdomen, ceea ce înseamnă că se împiedică conținutul acestuia să se deplaseze în esofag.

Hernia glisantă nu este tratată ca o boală gravă, dar provoacă simptome deranjante. O boală mult mai periculoasă este hernia esofagiană, care poate duce la complicații grave, inclusiv inflamația apendicelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here