Pielea bebelușului diferă de pielea unui adult prin compoziție, aspect și funcție. Prin urmare, în timpul îngrijirii pielii micilor noastre comori, trebuie să se țină cont de aceste diferențe.
Pielea bebelușului are același număr de straturi ca pielea adultă, dar fiecare strat este mult mai subțire. Drept urmare, epiderma copilului este mult mai fină, mai puțin durabilă și mai sensibilă la tot felul de stres.
În plus, compoziția celulară a stratului exterior, cunoscută și sub numele de stratul cornos, este mai puțin densă decât la adulți, în timp ce sudoarea și glandele sebacee sunt mai puțin active.
Cel mai bun mod pentru a îngriji pielea sensibilă este de a folosi produse create special pentru pielea bebelușului.
Pielea bebelușului este mai sensibilă
Din toate aceste motive, pielea copilului este deosebit de susceptibilă la contactul cu particule chimice, fizice și microbiene. Asta înseamnă că sugarii nu se pot proteja împotriva amenințărilor zilnice la adresa pielii sănătoase cu care se pot confrunta. Care sunt aceste amenințări? Bacterii, acarieni și raze UV - doar pentru a numi câteva.
Pielea sensibilă a nou-născutului
Pielea sensibilă se dezvoltă atunci când bariera naturală a pielii este deteriorată, permițând umidității să iasă de piele. Când umezeala iese, pielea devine uscată, lăsând-o susceptibilă la iritare. Acești iritanți aprind pielea, ceea ce o poate face fragedă.
Ce se întâmplă cu pielea sensibilă?
Factorii de mediu, precum schimbările de sezon, încălzirea centrală, aerul condiționat, spălarea prea deasă și uscarea insuficientă, pot usca pielea, ceea ce o face mai delicată și predispusă la mâncărime. Săpunul foarte parfumat, pulberile de spălat și unele șervețele pe bază de alcool pot cauza, de asemenea, probleme.
Melanina: protecție împotriva radiațiilor UV
Razele ultraviolete sunt deosebit de periculoase, deoarece sugarii au, de obicei, o piele mai deschisă, datorită producției mai mici de melanocite. Melanocitele sunt celulele care secretă melanina și conferă pielii o culoare mai închisă. Melanina acționează ca un capac de protecție împotriva UVA și UVB.
Indicații de îngrijire – ai grijă de pielea sensibilă a copilului tău
- Folosiți un săpun ușor. Nu are sens să încerci alte produse doar pentru că atrag atenția. Pentru ca pielea unui copil să fie perfect curată, sunt suficiente câteva lucruri de bază. Principalul lucru, este să nu folosiți un produs care poate irita pielea bebelușului. Săpun cremos sau gel de duș, împreună cu un șampon ușor, sunt exact ceea ce aveți nevoie.
- Hidratează, hidratează, hidratează. Pielea bebelușului se usucă ușor, atât în zilele călduroase de vară, cât și în zilele reci de iarnă, precum și în casele încălzite. Pielea copilului tău este mai subțire decât o bucată de hârtie și pierde umezeala mult mai repede decât a ta. Folosirea unui săpun ușor și a loțiunii pentru bebeluși este importantă, dar încercați să le folosiți pe cele care conferă și umiditate pielii. Aplicați hidratant pe pielea sensibilă zilnic.
- Pielea copilului are, de asemenea, un pH mai mare decât cel al unui adult, ceea ce îl face și mai delicat. Alegeți un săpun pentru copii cu pH neutru.
- Evitați băile lungi și apa prea caldă. Înmuierea în apă fierbinte pentru o lungă perioadă de timp îndepărtează lipidele de pe piele.
- Aplicarea delicată a cremelor este mai blândă cu pielea delicată a bebelușului tău, așa că încearcă să nu le freci în piele după baie.
- Folosiți protecție solară imediat ce copilul dvs. este expus la soare. Protecția solară este esențială. După cum am menționat mai sus, pielea sugarului este deosebit de sensibilă la razele UV. O pălărie și o cremă de protecție solară sunt obligatorii.
- Îmbracă-ți copilul cu țesături naturale, cum ar fi bumbacul și inul, care să permită pielii să respire mai ușor.
- Alege lenjeria de pat din țesături naturale, deoarece copilul tău va fi în contact cu țesătura mult timp noaptea.
- Spălați regulat lenjeria de pat pentru a scăpa de praf, scame, murdărie și acarieni.
- Căutați produse de rufe care au fost special concepute pentru a fi folosite pe haine pentru copii.
- De asemenea, merită să masați capul bebelușului cu o perie specială, pentru a preveni deformarea capului, curățați porii scalpului și stimulați circulația. Nu este necesar să folosiți antiseptice speciale profilactic pentru îngrijirea pielii iritate.
- Evitați utilizarea produselor antibacteriene. Usucă pielea delicată a copilului. De asemenea, utilizarea regulată a produselor casnice antibacteriene poate crește probabilitatea ca germenii care ar trebui să fie uciși, să devină în cele din urmă mai rezistente la aceste produse și mai greu de omorât.
- Dacă copilul dumneavoastră are o erupție cutanată, nu uitați să schimbați scutecul acestuia la fiecare trei-patru ore și imediat după defecare. Șervețele po irita pielea, așa că utilizați șervețele fără miros sau o cârpă moale cu apă până când erupția se vindecă. Lasă fundul copilului să se usuce. O cremă de oxid de zinc sau unguent poate ajuta la protejarea pielii iritate.
- Nu supraîncălzi copilul tău îmbrăcându-l prea gros sau prin încălzirea excesivă a casei. Folosește în mod regulat cremă protectoare adecvată – pielea este foarte sensibilă și expusă la scaune și efectele urinării foarte iritante.