dermatolog
fot. pixabay.com

Negii sunt o boală extrem de populară. Sunt leziuni ale pielii, care apar în urma infecției cu papilomavirusul uman sau HPV. Lupta cu negii nu este întotdeauna ușor. Uneori, dispar în mod spontan și nu mai apar niciodată, iar alteori, negii persistă și reapar mult timp. Negii apar cel mai adesea pe mâini, degete și picioare. Vezi cum să scapi de negi.

Leziunile pielii sub formă de negi sunt foarte populare. Mulți oameni suferă din cazua lor. De obicei, negii sunt ignorați, deoarece nu sunt foarte deranjanți și nu provoacă durere. Cauza formării lor este infecția cu virusul HPV, adică papilomavirusul uman. Se transmite prin contactul cu pielea unei persoane infectate sau obiectul folosit de acesta. Negii au tendința de revenire persistentă, iar tratamentul lor poate dura ani întregi.

Ce este negul și cum apare?

Negi sunt erupții pe piele cu o suprafață cenușie, neuniformă și plină. Se disting prin faptul că sunt tari și au un diametru de la câțiva la mai mulți milimetri. Negii nu provoacă durere sau mâncărime – dar excepția sunt negii pe picioare, care pot provoca inflamații. Negii din jurul unghiilor sunt deranjante și pot provoca dureri severe.

Negii au tendința de a se răspândi. Este foarte ușor să le transferi dintr-un loc infectat în altul, de exemplu, de la față la mâini. Pentru a nu le răspândi, nu trebuie să zgârii modificările. Te puteți infecta ușor cu negi. Ca surse de infecție este indicat contactul direct cu persoana care le are, precum și utilizarea acelorași articole, de exemplu, prosop, lenjerie de corp, burete.

Unde apar negii?

Negii se găsesc cel mai adesea pe mâini și picioare. Varietățile de negi sunt de asemenea, populare, numite condiloame spinoase – aceste negi atacă cel mai adesea organele genitale externe.

Tratamentul negilor

În prima etapă, tratamentul negilor implică terapii farmacologice non-invazive. De obicei, medicamentele pentru veruci sunt ieftine și aduc rezultate bune. Unele dintre produsele farmaceutice sunt disponibile fără rețetă. În farmacie pți cumpăra diferite tipuri de specifice pentru negi, de exemplu, unguente sau articole de congelare a negilor. În mod obișnuit, aceste produse farmaceutice conțin acid lactic și salicilic, care accelerează uscarea negilor și, ca urmare, acestea cad. Trebuie amintit că tratamentul negilor poate fi de lungă durată – medicamentele nu funcționează peste noapte. Este indicat că efectele utilizării unguentelor pe negi pot fi văzute după 6-8 săptămâni, iar preparatele de înghețare după aproximativ 14 zile. Medicamentele nu pot fi întrerupte prea curând, deoarece verucile pot reveni.

celandina
fot. pixabay.com

Remedii naturale pentru negi – cum să le folosești

Preparatele farmaceutice pentru negi pot fi aplicate acasă. Este dificil să se stabilească clar dacă sunt eficiente și cât de eficiente sunt. La unii oameni, remediile casnice pentru negi sunt foarte eficiente, iar alții nu au niciun efect. Următoarele sunt soluții eficiente:

  • Celandina – sucul din tulpina acestei plante ar trebui să fie stors direct pe schimbare, apoi acoperit cu un plasture; această activitate se repetă în fiecare zi;
  • Păpădia – pentru negi, sucul tulpinii este folosit pentru a lubrifia negul de mai multe ori pe zi;
  • Băile în soluție de sare – baia este pregătită cu 200 g sare pentru un litru de apă; înmoaie mâinile sau picioarele în soluție timp de o jumătate de oră pe zi; procedura se repetă zilnic;
  • Usturoiul – se aplică pe verucă un cățel de usturoi zdrobit și lipit cu un plasture;
  • Ulei de ceai – trebuie lubrifiat negul de mai multe ori pe zi;
  • Oțet de cidru de mere – o compresă de mere (un tampon de bumbac umezit cu ea) este aplicată pe negul curățat și acoperită cu un plasture; învelișul trebuie lăsat peste noapte; tratamentul se repetă în fiecare seară timp de 4-6 săptămâni;
  • Coaja de lămâie și oțet – pielea este înmuiată în oțet timp de aproximativ 24 de ore și apoi se aplică cu o parte galbenă pe verucă; pielea trebuie să se lipească strâns; acest tip de compresă este sigilată cu un plasture și se repetată până când veruca cade de la sine.

Metodele casnice pentru negi sunt eficiente cu o utilizare mai lungă și regulată. Tratamentele pot dura până la câteva săptămâni. Merită să ne amintim, că negii tratați cu remedii la domiciliu pot reveni întotdeauna, deci este mai bine să le combini cu medicamente și tratamente.

Negii – când să mergi la dermatolog?

În unele cazuri, negii sunt rezistenți la tratamentul medicamentos. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să vizitezi un dermatolog. Acest medic poate aplica tratamente adecvate pentru îndepărtarea negilor. Chiuretajul sau înghețarea permanentă cu azot lichid este indicată ca metodă eficientă pentru negi. Laserele CO2 sunt de asemenea tot mai des utilizate pentru a îndepărta negii. Uneori, un singur tratament nu va elimina definitiv negii și necesită mai multe repetări. Tratamentul este continuat până la eliminarea tuturor leziunilor și celulelor infectate cu virusul HPV. Prețul tratamentelor pentru negi este foarte diferit și depinde de metoda folosită. Tratamentele pot costa de la câteva zeci până la câteva sute de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here