zgomot
fot. pixabay.com

Dinții de minte reprezintă al treilea molar al omului. De obicei, creează mari probleme persoanelor, la care apar (nu uita că al treilea dinte molar nu crește la toată lumea). De ce cresc și care este sarcina lor? După cum susțin medicii stomatologi, al treilea dinte molar, ca și alți molari, sunt folosiți pentru a zdrobi și mesteca mâncarea. Cu toate acestea, sunt necesare?

Al treilea molar, adică popularii dinți de minte, apare între 17 și 25 de ani, adică în perioada pubertății. La unii oameni, pot apărea chiar mai târziu, în jurul vârstei de 40 de ani. Apariția lor târzie face ca acești dinți să devină cunoscuți drept cei de minte. Trebuie menționat, totuși, că la unii oameni, dinții de minte nu vor apărea niciodată. Practica arată că este mult mai bine să fii într-un grup de oameni, ai căror dinți de înțelepciune nu au apărut deloc. Te va salva multe probleme și durere. Lipsa dinților de minte nu afectează funcționarea noastră. În acest stadiu al evoluției, omul nu are nevoie de un număr atât de mare de dinți, iar maxilarul său nu mai ține atât de mulți dinți ca odinioară. Acest lucru se datorează unei schimbări în dieta și obiceiurile alimentare.

Dinții de minte – numai probleme

Dinții de minte, la majoritatea oamenilor, sunt sursa multor probleme legate de durere. Durerea este asociată, în principal, cu procesul de creștere. Acest este deranjat, dacă nu există suficient spațiu în arcul dentar pentru el, iar această problemă apare la multe persoane. Lipsa de spațiu determină creșterea parțială a dinților de minte, iar datorită presiunii celorlalți dinți cresc într-o poziție nefavorabilă, suferă o deformare sau rămân inegali. Cea mai mare durere apare atunci când dintele de minte este invizibil și înconjurat de os. Apoi avem de-a face cu oprirea completă a creșterii sale, care este asociată cu dureri severe și disconfort cauzat de umflare.

Simptomele creșterii unui dinte de minte

Durerea dintelui în creștere este foarte puternică și, prin urmare, caracteristică. Cel mai adesea, atunci când apare creșterea dinților de minte, apare durerea în partea din spate a craniului, care, odată cu creșterea inflamației, radiază spre gingii, palat și întreaga parte a feței, în care este situat dintele. Alte semne de creștere a dintelui de minte includ umflarea, roșeața, sângerarea, descărcarea purulentă, respirația urâtă și un gust caracteristic în gură. În cazurile în care apare inflamația cronică, există o afecțiune subfebrilă, cefalee și ganglioni limfatici măriți. Durerea în timpul creșterii dintelui de minte durează de la câteva până la câteva săptămâni, după care se reduce și se poate întoarce în etapele ulterioare ale creșterii dinților.

Uneori, creșterea dinților de minte este însoțită de apetit, deficiențe de vorbire și probleme cu consumul de alimente solide.

Extracția dinților de minte

Durerea acută face ca omaneii să ia decizia de a elimina dinții de minte. Scăparea de ele înseamnă eliminarea problemei. Mulți medici stomatologi recomandă îndepărtarea dinților de minte înainte de apariția problemelor, adică înainte de debutul durerii și infecției. Acest lucru se datorează faptului că lipsa unei stări de boală permite vindecarea mai rapidă și mai ușoară a gingiilor după extracția dinților, există și un risc mai mic de complicații. De asemenea, trebuie amintit că, odată cu infecția, îndepărtarea dinților de minte nu este posibilă imediat, deoarece necesită vindecarea prealabilă a zonei afectate.

Când trebuie extrași dinții de minte?

dinte
fot. pixabay.com

Nevoia de a elimina dinții de minte apare atunci când cresc în plan greșit, adică cu maxilarul înclinat în jos sau în interiorul gurii. Indicații pentru înlăturarea dintelui de minte sunt, de asemenea: osul închis și limitat, coroana plantată în direcția dintelui 2 molar, presiunea pe rădăcina celor celui de-al 2-lea dinte molar, deteriorarea sau deformarea acestuia, creșterea dintelui de minte în obraz, înghesuirea dinților cauzată de dinții de minte. Un indiciu pentru îndepărtare este de asemenea un dinte deteriorat de carii. Datorită anatomiei acestor dinți, tratamentul lor nu este ușor. De obicei, cariile progresive necesită tratament cu canalul rădăcinilor cu o abordare foarte dificilă.

Chirurgia de îndepărtare a dinților de minte

Eliminarea dintelui de minte nu este întotdeauna o procedură simplă. Dificultatea sa depinde de poziția dintelui. Dintele este întotdeauna scos sub anestezie locală și uneori sunt necesare și suturi. După procedură, este necesară menținerea curățeniei în zona operată pentru a preveni infecția. Se recomandă renunțarea la fumat, apa de gură intensă, curățarea dinților în apropierea locului dureros. Locul de durere trebuie răcit, de exemplu, cu o compresă rece sau un cub de gheață.
Problemele dinților de minte nu tocmai crescute vor irita gingia. În cazuri extreme, ele pot forma așa-numitele răni în gingie, buzunare, în care se acumulează reziduuri alimentare, care sunt un excelent teren de reproducție pentru bacterii. Ele provoacă inflamația nu numai a dintelui, ci și a țesuturilor parodontale. Aceste efecte sunt, de asemenea, cauza inflamației sistemice. Pentru a reduce problemele cu dinții de minte, se recomandă verificări periodice la cabinetul stomatologic. Pe baza verificării, se poate evalua dacă dinții de minte pot afecta negativ gura sau pot provoca disconfort.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here