Alergarea este un sport minunat și ar trebui, mai ales, să fie o metodă de relaxare pentru a atenua stresul și un stil de viață nesănătos, boli psihosomatice și alte probleme ale vieții moderne.
Deși alergarea are o istorie complicată, știm că joggingul ca „antidot împotriva un stil de viață sedentar” a început pentru prima dată în anii ’60. De atunci a devenit o afacere uriașă și doar industria încălțămintei sportive valorează zeci de miliarde de dolari.
Preferințele pentru alergare – jogging-ul ca bază a tuturor exercițiilor
Alergarea este, în afară de mers, cea mai elementară formă a activității motorii umane. De asemenea, este considerată forma de bază a sportului în general și forma de bază a atletismului.
Vorbim despre alergare atunci când viteza mișcării noastre depășește 10 kilometri pe oră.
Alergările pot fi de 3 tipuri:
- Alergare pe distanță scurtă
- Alergare pe distanță medie
- Alergare pe distanțe lungi, numită și alergare de anduranță
Multe persoane consideră că parcurgerea distanțelor scurte sau medii este cea mai convenabilă. Alergarea pentru rezistență, dacă nu este excesivă, întărește sistemele cardiovasculare și respiratorii. Oamenii devin din ce în ce mai conștienți de beneficiile pentru sănătate ale alergării, deoarece sănătatea devine foarte importantă pentru omul modern.
Alergarea devine din ce în ce mai populară, deoarece este una dintre cele mai ieftine și mai puțin solicitante atunci când vine vorba de pregătirea exercițiilor. Tot ce ai nevoie este o pereche de pantofi de alergare, pantaloni scurți și un tricou.
Preferințele pentru alergare – beneficiile alergării asupră sănătății
- Combinația dintre o alimentația corectă și alergare este foarte eficientă când vine vorba de arderea grăsimilor inutile, deoarece favorizează pierderea în greutate sănătoasă.
- Alergarea îmbunătățește starea fizică și psihică și, de asemenea, reduce foarte eficient stresul și tensiunea arterială, deoarece ajută la menținerea elasticității arterelor.
- Majoritatea alergătorilor activi au, în medie, o tensiune arterială mai mică comparativ cu persoanele care nu aleargă.
- Alergarea crește, de asemenea, capacitatea pulmonară, întărește plămânii și mușchii inimii și menține o condiție fizică excelentă. De asemenea, este o măsură eficientă în prevenirea atacului de cord.
- Alergarea este puternic recomandată fumătorilor, deoarece vă poate reface cea mai mare parte a capacității pulmonare pierdute.
- Mai multe studii sugerează că activitatea fizică regulată are un efect pozitiv asupra sistemului circulator, deoarece crește numărul de globule roșii.
- Alergarea regulată vă va modela figura și va menține o greutate corporală sănătoasă. Un alergător de distante medii va arde aproximativ 100 de calorii pentru fiecare kilometru.
- Dacă pierderea în greutate este obiectivul principal, alergarea are un avantaj clar față de alte exerciții și activități.
- Alergarea întărește picioarele, scade colesterolul din sânge și susține sistemul cardiovascular.
- Mulți alergători activi consideră că alergarea este o metodă eficientă de atenuare a efectelor negative ale stresului.
- Alergarea poate îmbunătăți starea de spirit, stima de sine și simptomele legate de depresie.
- Alergarea ne oferă bucurie și eliberează endorfine.
Preferințele pentru alergare- de ce este așa de populară?
În trecut, oamenii erau activi fizic în fiecare zi. Au mers pe jos, au trebuit să lucreze la ferme sau fabrici etc. Ritmul actual de viață este complet diferit de stilul de viață al strămoșilor noștri.
O zi obișnuită de lucru pentru o persoană modernă înseamnă, de obicei, să stai în spatele unui birou și să nu faci deloc activitate fizică. Alergarea este cea mai ieftină și rapidă formă de exercițiu, ceea ce o face foarte accesibilă pentru orice persoană.
În timp ce strămoșii noștri erau foarte activi fizic, viața noastră este mult mai statică. Prin urmare, din cauza lipsei de recreere și a unui stil de viață pasiv, am devenit mai susceptibili la diverse boli ale lumii moderne. Alergarea ne menține sănătoși.
Statistic, 1 din 10 persoane practică alergarea. Alergarea este a șasea cea mai populară formă de recreere din Europa – după mers, înot, ciclism, schi alpin și alpinism.