terapie
fot.pixabay.com

Scolioza este unul dintre dezavantajele posturii. Acest defect se manifestă ca o curbură laterală a coloanei vertebrale. Simptomele acestei posturi sunt vizibile cu ochiul liber. Modificările sunt vizibile chiar și la sugari. Scolioza coloanei vertebrale poate apărea în orice stadiu de creștere a copilului. Cel mai adesea apare între 6 luni și 1 an, 5 și 8 ani și 11 și 14 ani. Se raportează că, acest lucru se datorează faptului că aceste perioade au o rată de creștere accelerată. Vezi care este scolioza, care sunt simptomele sale și cum să o tratezi.

Scolioza poate lua două forme: scolioza de stânga și scolioza de dreapta. Ambele forme de scolioză sunt considerate defecte ale posturii care pot avea consecințe grave. Prin urmare, scolioza trebuie tratată cât mai curând posibil. În cazul curburii coloanei vertebrale, reabilitarea și terapia medicamentoasă sunt cel mai des utilizate. Dacă aceste soluții nu aduc rezultatele așteptate, este necesar să se efectueze corecții operaționale.

coloana neuniforma
fot.pixabay.com

Ce este scolioza?  

Scolioza este o curbură a coloanei vertebrale de-a lungul întregii sale lungimi sau într-una din cele trei secțiuni ale acesteia – col uterin, toracic sau lombar. Vorbim de scolioză atunci când unghiul de curbură al coloanei vertebrale este de cel puțin 10 grade. În cazul în care este mai mic, este diagnosticată o atitudine scoliotică. De asemenea, merită să ne amintim că, cu scolioza, nu există o deformare, ci deformarea tridimensională a coloanei vertebrale: frontală, sagitală și transversală.

 

Cauzele scoliozei

Peste 85% din curburile laterale sunt rezultatul scoliozei idiopatice. Acest lucru înseamnă că motivele pentru apariția defectului de postură nu sunt cunoscute și sunt cel mai probabil rezultatul mai multor elemente. Apariția scoliozei poate fi afectată de menținerea unei posturi incorecte în timpul șederii, purtarea de obiecte grele, rucsacuri, pungi, plase, purtarea copilului in brațe, scaune prea dese și așezarea copilul pe burtă, cu capul înclinat într-o parte.

Sunt menționate și scolioze funcționale, degenerative, congenitale și care rezultă din alte boli sau modificări anatomice. Cauzele lor sunt:

  • degenerarea scoliozei: deteriorarea osului, mușchilor și articulațiilor datorită vârstei;
  • scolioză congenitală: coloană vertebrală anormal construită, pelvis slab, lungime neuniformă a membrelor;
  • Scolioză neurogenică, musculară și osteogenă: rezultă din alte boli;
  • scolioză structurală: rezultată din modificări automate.

 

 

Scolioză pe partea stângă sau scolioză pe partea dreaptă?

Diferențe și asemănări

Scolioza poate lua forma stângă sau dreaptă. Este diagnosticată datorită direcției devierii incorecte a axei coloanei vertebrale. În funcție de ce tip de curbură a coloanei vertebrale sunteți diagnosticat, ar trebui efectuate exercițiile pentru scolioză.

 

Simptomele scoliozei

Ambele simptome de scolioză, stângă și dreaptă includ:

  • dureri de spate;
  • amorțeala musculară;
  • pierderea coordonării și, ca urmare, probleme cu mersul;
  • deformare toracică, care poate duce la probleme de respirație, oboseală rapidă, probleme cardiace;
  • dispunerea neuniformă a omoplatelor și a brațelor,
  • șold proeminent;
  • o netezire a spatelui pe o parte a pieptului;
  • proeminența coloanei lombare;
  • curbe de talie.

 

Nu toate simptomele scoliozei  apar imediat. Uneori, setul de simptome este mai mic. Curbura laterală a coloanei vertebrale poate fi detectată singură pe baza observației în timpul exercițiului liber înainte. Pentru a confirma diagnosticul, mergeți la un medic ortoped. El va recomanda raze X ale toracelui suplimentare.

 

Cum se tratează scolioza – tratament

Prima etapă a tratamentului cu scolioză este reabilitarea. Include practicarea sporturilor precum înotul și exercițiile de reabilitare special selectate pentru defecte de postură. În cazul în care curbura coloanei vertebrale este destul de mare, este necesară nu doar reabilitarea, ci și purtarea unui corset ortopedic. Când abaterea coloanei vertebrale de la axă este mai mare de 60 de grade, este recomandată intervenția chirurgicală. Cu toate acestea, trebuie amintit că nu este întotdeauna o garanție de restabilire a eficienței depline și de depășire completă a defectului.

 

Scolioza la copii – exerciții

În cazul scoliozei la copii, exercițiul fizic este o obligație și singura șansă de a minimiza curbura coloanei vertebrale. Copiii cu scolioză ar trebui să meargă la piscină, să participe la fitness, să facă gimnastică sau arte marțiale. Reabilitarea trebuie efectuată în fiecare zi timp de aproximativ 45 de minute, iar planul de exerciții ar trebui să fie aranjat de un kinetoterapeut. Exercițiile de scolioză pentru copii pot include: ghemuțe și extensii cu spatele drept, ridicarea greutăților în poziția de ședere, a trunchiului în față, întinderea spatelui ținăndu-vă cu mâinile îndoite in jurul scării, ridicarea picioarelor cu presiune de la picioare la treptele scării.

 

cum se trateaza scolioza
fot.pixabay.com

Scolioza toracică – exerciții

Pentru scolioza toracică, se recomandă efectuarea de exerciții simetrice care vor fi întărite de redresorul coloanei vertebrale și de exerciții asimetrice care permit îndoirea coloanei vertebrale în direcția opusă curburii. Exercițiile simetrice sunt mai puțin riscante și le poți face singur, este bine să efectuezi exerciții asimetrice sub supravegherea unui specialist. Acest lucru va ajuta la evitarea curburilor secundare.

 

Scolioza cu arcul dublu – exerciții

Exercițiile corective pentru scolioza cu arcul dublu includ, întinderea înainte cu brațul stâng în sus și mâna dreaptă în poziția aripii, piciorul stâng îndoit spre exterior și dreapta. În această poziție, trageți de brațul stâng și de piciorul drept, în același timp trageți celelalte două membre către tors.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here