sport
fot. pixabay.com

Steroizii sunt medicamente, care ajută la combaterea inflamației la copii și adulți. Terapia cu steroizi este considerată o metodă extrem de eficientă de tratament, dar trebuie amintit că poate avea multe efecte secundare. Prin urmare, steroizii trebuie luați sub supraveghere medicală strictă. Vezi cum funcționează steroizii și care sunt efectele secundare ale utilizării lor.

Medicamentele steroide au un spectru foarte larg de activitate. Acestea sunt administrate pentru inflamație și sunt utilizate și pentru multe boli. Steroizii pot fi administrați atât copiilor, cât și adulților, dar numai conform indicațiilor medicului.

Ce sunt steroizii?

Steroizii sunt tipuri de lipide, adică compuși, care conțin acizi grași. Medicamentele steroide sunt denumite frecvent steroizi. Majoritatea oamenilor asociază steroizii, în principal, cu corticosteroizii, adică hormonul cortexului suprarenal. Medicamentele steroide funcționează foarte puternic și provoacă multe efecte secundare. Utilizează întotdeauna acest tip de medicamente sub supravegherea unui medic. El decide dacă terapia cu steroizi va aduce mai multe beneficii decât dezavantaje. Dacă se dovedește că efectele secundare vor fi foarte mari, atunci nu sunt utilizate medicamente cu steroizi.

Medicamente steroide – ce aplicare au?

Steroizii au un spectru de activitate extrem de larg. Cel mai adesea sunt folosite pentru inflamații. Medicamentele steroide sunt, de asemenea, utilizate în tratamentul astmului bronșic, bolilor pulmonare obstructive cronice, alergiilor și bolilor dermatologice. În plus, medicul tău îți poate prescrie steroizi pentru artrita reumatoidă, boala inflamatorie a intestinului, după tratamentul cu transplant de organe, pentru hepatită și inflamații renale, sarcoidoză și boala Graves. Medicii subliniază că steroizii sunt adesea singurul remediu eficient pentru bolile autoimune. În unele cazuri, acest tip de utilizare farmaceutică este necesar de-a lungul vieții.

Medicamentele steroide – când să le folosești?

Trebuie amintit faptul că medicamentele steroidice nu sunt utilizate doar în caz de sau preventiv. Indicația pentru utilizarea lor este amenințarea vieții și a sănătății pacientului. Acestea sunt prescrise numai dacă beneficiile consumului lor sunt mai mari decât efectele secundare ale tratamentului. Din acest motiv, steroizii nu sunt folosiți, de exemplu, în tratamentul bolii Hashimoto – complicațiile după steroizi ar fi mai grave decât boala în sine. Cu toate acestea, steroizii sunt uneori singura salvare pentru o persoană bolnavă. Pentru a evita reacțiile adverse și complicațiile nedorite, urmează instrucțiunile medicului tău și monitorizează-ți sănătatea în mod regulat.

Este indicat că cel mai bine este să iei steroizi intravenos în doze mari. Această formă de a lua medicamente provoacă mai puține efecte secundare decât preparatele orale. Se pare că cele mai multe reacții adverse sunt cauzate de injecții intramusculare cu acțiune prelungită, care sunt luate o dată pe lună. Cu toate acestea, acest tip de administrare de medicamente steroide nu este utilizat foarte des.

Efecte secundare ale steroizilor

corticosteroizi
fot.pixabay.com

Medicamentele steroide necesită respectarea strictă a prescripțiilor medicului. Este important să păstrezi doza prescrisă și durata tratamentului, pe care nu o poți încheia singur. De asemenea, trebuie să îți verifici sănătatea în mod regulat în timpul tratamentului cu steroizi. Cu toate acestea, chiar dacă urmezi instrucțiunile, poți prezenta reacții adverse. Nu este o regulă. Trebuie amintit că fiecare organism are o sensibilitate diferită la corticosteroizi. Cele mai frecvente reacții adverse ale steroizilor sunt:

  • Creștere semnificativă în greutate – țesutul adipos se acumulează, în principal, pe gât, stomac și față, ceea ce face ca pacientul să se simtă mai puțin atractiv; pentru a evita creșterea în greutate la tratamentul cu steroizi, se recomandă utilizarea unei diete bine echilibrate și a unei activități fizice adaptate abilităților pacientului de la începutul tratamentului; în timp ce consumă steroizi, mănâncă mai multe legume și mai puține grăsimi animale; merită să renunți și la alimentele prăjite și să le înlocuiești cu cele fierte și ușor digerabile;
  • Deficiența de potasiu – una dintre complicațiile cu tratamentul cu steroizi este deficiența de potasiu în organism; pentru a suplimenta acest element, roșiile, cartofii, citricele și legumele cu frunze verzi ar trebui să fie incluse în dieta ta.; fructele uscate, bananele și avocado sunt, de asemenea, o sursă bogată de potasiu; atunci când îți completezi dieta cu produse de potasiu, nu uita să nu exagerezi cu cantitatea lor; de obicei sunt foarte calorice, ceea ce poate face dificilă îngrijirea greutății; uneori optând la produse naturale, merită să ajungi la tablete de potasiu;
  • Deficiența de calciu – steroizii împiedică absorbția calciului; prin urmare, este recomandată suplimentarea dietei cu preparate de calciu și vitamina D în timpul tratamentului cu steroizi; acest lucru va proteja pacientul de osteoporoză; trebuie verificată de asemenea profilactic densitatea minerală osoasă, iar atunci când este redusă, luate medicamente, care inhibă pierderea osoasă; se recomandă, de asemenea, să eviți să stai mult timp, să îți sprijini picioarele ridicate și să mergi cel puțin o dată pe zi, pentru a evita boala trombotică;
  • Probleme de vedere – tratamentul cu steroizi poate duce la dezvoltarea cataractei și a glaucomului; pentru a evita aceste complicații, ar trebui să îți examinezi în mod regulat ochii pentru a surprinde schimbări în timp și începe tratamentul;
  • Probleme ale pielii – steroizii pot face pielea mai subțire, pot apărea vergeturi, acnee și vânătăi; soluția este de a lua o cantitate mică de steroizi suprarenali anabolici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here