boală
fot. pixabay.com

Hemoragia intraoculară apare la un vas de sânge rupt. Hemoragia intraoculară este adesea confundată cu sângerarea ochilor. Totuși, acestea sunt două stări diferite, deși pentru un laic arată foarte asemănător. O hemoragie intraoculară, de obicei, nu are efecte grave asupra ochiului. Cu toate acestea, ori de câte ori apare, merită să te adresezi unui oftalmolog pentru a se consulta. Pe baza diagnosticului, medicul va determina metoda de tratament. Vezi cum să gestionezi problema hemoragiei intraoculare.

Cauzele hemoragiei intraoculare sunt foarte diferite. Cel mai adesea, însă, este indicat că apare ca urmare a accidentării și a diabetului. Trebuie amintit că, deși hemoragia intraoculară nu este o urgență medicală directă, tratamentul trebuie început cât mai curând posibil. Acest lucru va ajuta la evitarea complicațiilor.

Hemoragia intraoculară – ce este?

Hemoragia intraoculară reprezintă modul în care sângele se varsă din vasul de sânge în interiorul ochiului. Cel mai adesea, apare ca urmare a complicațiilor după diabet, după o leziune a capului sau direct a ochiului.

Cauzele hemoragiei intraoculare

Cea mai frecventă cauză al hemoragiei intraoculare este vătămarea. Hemoragia poate apărea imediat după acesta sau după ceva timp. Alte cauze frecvente ale hemoragiilor intraoculare sunt modificările vaselor retiniene, complicațiile provocate de diabet și degenerarea maculară. Alte cauze mai puțin frecvente ale hemoragiei intraoculare sunt: ​​anevrisme ale arterei retiniene centrale, tumori oculare, tulburări de coagulare a sângelui, anemie de celule secera, complicații după puncția ochilor sau chirurgie cu laser.

Simptomele hemoragiei intraoculare

La persoanele cu hemoragie intraoculare, se observă o scădere a acuității vizuale, senzația de mișcare în fața ochiului tulbure, precum și un câmp vizual limitat. Dacă hemoragia intraoculare este răspândită, poate apărea orbirea completă pe o parte. De asemenea, este demn de remarcat faptul că aceste simptome pot fi însoțite de dureri de cap și dureri de ochi.

Tipuri de hemoragii intraoculară

Hemoragia ochilor poate lua două forme. Primul este sângerare din spate și este, de obicei, asociat cu degenerare sau hiperplazie vasculară retinală anormală. La o lovitură la ochi din partea posterioară, sângele se scruge în spațiul de sub reticular sau vitreos. Sângerarea din segmentul anterior este a doua formă de hemoragie intraoculară. Poate să apară, de exemplu, în cazul rănirii irisului. În această formă de hemoragie, sângele poate fi văzut în partea inferioară a camerei anterioare a ochiului și sub cornee. În acest caz, sângele ia forma unui lichid apos și este puțin amestecat, formând, de asemenea, o suprafață orizontală sub iris.

De asemenea, trebuie amintit că hemoragia intraoculară trebuie să se distingă de hemoragia cauzată de afectarea conjunctivului. În ultimul caz, apare adesea o hemoragie retiniană. Suprafața ochilor devine roșie și umflată până la corneea curată și transparentă. Acest tip de hematom nu este tratat deoarece se absoarbe singur după câteva zile. Hematomul subconjunctiv nu trece de la sine, trebuie tratat, deoarece poate duce la complicații grave.

Hemoragia ochiului tratament

durere
fot. pixabay.com

Hemoragia ochiului trebuie întotdeauna consultată cu un oftalmolog. Orice vătămare și deteriorarea bruscă a vederii ar trebui să fie îngrijorătoare. Tratamentul hemoragiei oculare depinde de cauzele sale, localizarea și întinderea leziunii. Unele forme de hemoragii oculare, de exemplu, post-traumatice, necesită o intervenție chirurgicală imediată. Când sângerarea apare în segmentul posterior al ochiului, tratamentul poate include vitrectomie (adică îndepărtarea sângelui și mutarea retinei detașate la locul potrivit), tratament cu laser sau tratament conservator, care implică observarea bolii și administrarea de produse farmaceutice.

Modalități de îngrijire a hemoragiei oculare acasă

În unele cazuri, hemoragia oculară se absoarbe de la sine și tratamentul tradițional nu este necesar. Acasă poți accelera și facilita absorbția vaselor de sânge. În acest scop, se recomandă administrarea de produse farmaceutice fără rețetă, care întăresc pereții vaselor de sânge. Cel mai bine este să optezi la preparate cu vitamina C, rutină și var solubil. Lacrimile artificiale fără conservanți funcționează de asemenea bine la hemoragia oculară. Ele susțin procesul de absorbție a sângelui. Nu uita să nu folosești picături vasoconstrictoare în cursul hemoragiilor oculare. Utilizarea lor prelungită conferă efectul opus celui dorit, provoacă vasodilatație și îmbunătățește efectul ochilor roșii. De asemenea, oftalmologii nu recomandă picături de lumină, compresele de mușețel și ceai, aspirină sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

Hemoragia ochiului – contraindicații

Hemoragia intraoculară apare brusc și este greu de prevăzut. Cu toate acestea, trebuie să începi întotdeauna tratamentul după ce o observi. Dacă hemoragia oculară nu este tratată, apar complicații precum:

  • hemoragie în zona maculei, care va provoca deteriorarea vederii centrale;
  • hemoragie subretinală, care va determina detașarea retinei și îngustarea câmpului vizual, precum și leziuni retiniene permanente;
  • inflamația globului ocular;
  • formarea aderențelor intraoculare.

Hemoragia oculară este un simptom al unei rupturi a vaselor din ochi și, de obicei, nu este asociată cu consecințe grave. Sângele se absoarbe de unul singur și poate fi tratat acasă. În cele mai multe cazuri, trece după 10-14 zile. Dacă acest lucru nu se întâmplă, solicită asistență medicală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here