inhalații
fot. pixabay.com

Inhalațiile sunt una dintre cele mai bune și mai vechi metode de tratare a infecțiilor tractului respirator superior. Inhalațiile funcționează bine la răcelile și ajută la tuse, rinită și sinusuri blocate. De asemenea, sunt eficiente la alergii, astm și bronșită. Inhalațiile se pot face acasă. Pot fi utilizate atât de copii, cât și de adulți. Vezi cum să efectuezi inhalațiile pentru tuse și rinită.

Inhalațiile sunt o procedură terapeutică, care presupune administrarea unei soluții de medicamente sau aerosoli în tractul respirator împreună cu aerul expirat. La răceli, se folosesc inhalații tradiționale cu adaos de ierburi sau uleiuri esențiale. Astmaticele sau persoanele, care suferă de alergii, în loc să folosească inhalări tradiționale folosesc inhalatoare de buzunar sau nebulizatoare speciale.

Când să efectuezi inhalarea?

Inhalațiile sunt recomandate pentru boli ale tractului respirator superior, cum ar fi sinuzita, rinita și tusea. Procedura poate fi efectuată la copii peste 1 an, adulți și vârstnici. Singura contraindicație pentru efectuarea inhalării este alergia la substanțele conținute în vaporii de apă. De asemenea, inhalația nu trebuie efectuată la rinită acută, laringită și faringită, febră ridicată, insuficiență circulatorie și respiratorie, tuberculoză, sinuzită purulentă, cancer și sângerare respiratorie.

Inhalații – de ce merită să le folosești?

Inhalațiile au fost văzute ca un remediu eficient timp de secole. Efectul lor este de a atenua bolile caracteristice unei boli date și de a facilita respirația.

Inhalații pentru rinită – cum să le faci?

Cel mai bine este să folosești ierburi tradiționale la inhalări împotriva rinitei. Le poți cumpăra la orice farmacie, magazin de plante și chiar la o farmacie obișnuită. Pentru a pregăti inhalarea pentru rinită, tot ce ai nevoie este o mână de plante uscate, un bol, un prosop și apă fierbinte. Se toarnă o mână de ierburi într-un bol mic și se toarnă apă fierbinte. Apoi, trebuie să te apleci peste bol și să acoperi capul cu un prosop. Se inhalează timp de câteva minute. Inspiră prin nas si expiră pe gura. Pentru a obține efectul dorit, inhalarea pentru rinită trebuie făcută de mai multe ori pe zi. Acest lucru va duce la subțierea secrețiilor pentru a goli un nas blocat. Ierburile vor avea, de asemenea, un efect dezinfectant și pot calma iritațiile pielii din jurul nasului. La inhalații pentru rinită, cel mai bine este să foloseșt mușețel, salvie și rozmarin.

Inhalații pentru rinită cu uleiuri eterice

Inhalațiile pentru rinită se pot face și din uleiuri esențiale. Sunt făcute în același mod ca și cele cu ierburi, cu diferența că în loc de ierburi, în apa fierbinte se adaugă câteva picături de ulei esențial. Cele mai bune rezultate sunt obținute folosind ulei de eucalipt pentru inhalare. Funcționează bactericid și antiviral. Permite lupta cu rinita, răceli, angină și boli ale sinusului. Inhalațiile cu ulei de eucalipt facilitează expectorația, desfundă căile nazale, acționează diaforetic și antipiretic.

Inhalațiile pentru răceală se pot face și din ulei de pin. Este eficient în tratamentul rinitei, durerii în gât, sinusurilor și gripei. Are efecte antiseptice și expectorante puternice. Inhalațiile cu ulei de pin facilitează respirația și deschid tractul respirator superior. Uleiul de pin poate fi combinat cu uleiul de eucalipt.

În lupta cu rinita, poți ajunge și la inhalații cu ulei de arbore de ceai. De asemenea, va ajuta la tratarea tusei și faringitei. Cu toate acestea, trebuie reținut faptul că inhalațiile cu acest ulei esențial nu sunt recomandate femeilor însărcinate, copiilor și persoanelor, care suferă de alergii.

Inhalarea cu ulei de cimbru este, de asemenea, de ajutor în lupta împotriva rinitei. Pe lângă nasul care curge, tratează și răcelile, amigdalele umflate, sinuzita și tusea.

rinită
fot. pixabay.com

Inhalații cu sare pentru rinită

Până de curând, în principal, s-a adăugat sare comună la inhalare pentru răceli. Totuși, medicii subliniază din ce în ce mai mult, că poate face mai mult rău decât bine. Acest lucru se datorează, în principal, proprietăților iritante ale sării, care afectează negativ mucoasa. Prin urmare, este mai bine să renunți la inhalare cu sare de masă sau să o înlocuiești cu soluție salină, care nu irită tractul respirator.

Inhalații pentru tuse – cum să o efectuezi corect?

Inhalații pentru răceli nu trebuie făcută imediat după mâncare, deoarece acest lucru poate duce la vărsături. Este, de asemenea, inadmisibil să faci inhalații pe stomacul gol sau când îți este foame. Fumătorii ar trebui să-și amintească să nu fumeze cu cel puțin o jumătate de oră înainte și 2 ore după inhalare. Fumul de țigară poate irita mucoasele. Imediat după procedură, nu trebuie să vorbești și să ai contact cu aerul rece (timp de o jumătate de oră).

Inhalațiile sunt un tratament, de neînlocuit, pentru problemele tractului respirator superior. Sunt excelente pentru răceală și tuse, precum și pentru bolile sinusale. Inhalațiile pot fi administrate cu adaos de plante sau uleiuri esențiale, precum și soluție salină extrem de populară. Pentru a vedea efectele, trebuie să faci inhalații de mai multe ori pe zi și să inhalezi vaporii corect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here