imunologie
fot. pixabay.com

Lupusul este una dintre bolile autoimune. Motivele apariției sale nu sunt cunoscute în totalitate. Se raportează că boala duce la un răspuns imun, în urma căruia anticorpii organismului atacă propriile țesuturi. Lupusul este una dintre cele mai supărătoare boli. Cel mai caracteristic simptom al ei este eritemul pe față. Lupusul poate lua multe forme. Consultă cauzele, simptomele și tratamentele pentru lupus.

Lupusul poate lua forma sistemică sau cutanată. Boala poate fi de asemenea cronică, și se numește lupus discoid. Simptomele bolii sunt limitate la piele – leziunile apar pe organele externe, cele interne nu sunt implicate.

Cauzele lupusului

Medicina modernă încă nu a stability, care este cauza exactă a lupusului. Condițiile genetice sunt date ca fiind cauza cea mai probabilă a acestei afecțiuni. Factorii de risc includ, de asemenea, infecții virale cronice, utilizarea îndelungată a anumitor medicamente, de exemplu medicamente anti-aritmice, administrarea de anticonceptionale și expunerea frecventă a pielii la soare. Acești factori pot provoca lupusul cutanat sau lupusul extern și sistemic sau intern. Acesta din urmă este o boală foarte rară, care afectează, în special, tinerii și se manifestă prin deteriorarea organelor interne, cum ar fi rinichii, inima, plămânii și creierul.

Lupul – grupul de risc

Lupusul este o boală, care afectează oameni de toate vârstele și ambele sexe. Cu toate acestea, se subliniază faptul că femeile între 20 și 40 de ani suferă de ea mai des.

Lupusul – simptome

Cel mai caracteristic simptom al lupusului este eritemul în formă de fluture pe obraji. O erupție eritematoasă apare, de obicei, pe față și este separată brusc la margini. În unele cazuri, erupția la lupus ia forma macular-papulară și apare pe brațe și mâini. Lupusul cutanat se poate manifesta și prin erupții, edeme și hiperkeratoză în foliculii de păr (aceste simptome seamănă cu psoriazis).

În cazul lupusului discolar (edem), simptomele sunt asemănătoare cu urticarie, adică apar pe piele blistere roșii-purpurii.

La forma cea mai rară de lupus, sau forma sistemică, simptomele sunt: ​​erupții cutanate, hipersensibilitate la soare, licheni cronici, ulcerații nazofaringiene și orale, inflamație a două sau mai multe articulații periferice, psihoză și convulsii. Unii pacienți au, de asemenea, modificări renale, care pot duce la leziuni renale și în cele din urmă insuficiență renală. În cazuri extreme, lupusul sistemic poate afecta sistemul circulator, care este extrem de periculos și poate provoca pericardită și miocardită. De asemenea, este indicat că lupusul poate duce la provocarea pneumoniei sau pleureziei cronice intenționate și cronice.

Erupția este, de asemenea, însoțită de dureri reumatice, motiv pentru care lupusul este deseori confundat cu artrita reumatoidă.

Lupus – diagnostic

Testarea de specialitate este necesară dacă se suspectează lupusul. Acestea permite detectarea prezenței anticorpilor antinucleari. Cel mai adesea, boala este diagnosticată pe baza de sânge, piele, mucoase, ochi, articulații, radiografie toracică, ecou cardiac, ecografie abdominală, biopsie renală sau teste tomografice computerizate. Societatea Americană de Reumatologie a elaborat, de asemenea, 11 criterii pentru diagnosticarea lupusului. Dacă un pacient este diagnosticat cu minimum 4, atunci diagnosticul este confirmat.

Lupus – tratament

eritem
fot. pixabay.com

Informațiile de bază sunt că lupusul este o boală incurabilă. În cazul bolilor avansate, prognosticul nu este bun. Este posibil să apară insuficiență renală sau de alt organ, ceea ce duce la deces în câteva luni. Cu toate acestea, dacă lupusul este diagnosticat mai devreme, tratamentul poate fi pus în aplicare pentru a prelungi viața până la 20 de ani. Copiii, care răspund extrem de bine la medicamentele imunosupresive, răspund cel mai bine la tratament.

Tratamentul lupusului se bazează, în principal, pe ameliorarea simptomelor și prevenirea deteriorării organelor interne. În cazuri grave, tratamentul este, de asemenea, destinat prevenirii complicațiilor severe. Tratamentul este selectat întotdeauna individual și depinde de ce organe au fost afectate de lupus. Primele medicamente, anti-reumaticele sunt utilizate pentru a schimba cursul bolii. Sunt utilizate profilactic și în multe cazuri se evită tratamentul cu steroizi. Cu toate acestea, acestea nu pot fi evitate la recidive.

Medicamentele steroide, imunosupresoarele și administrarea intravenoasă a imunoglobulinei duc, de obicei, la remiterea bolii. Aceste tipuri de produse farmaceutice sunt utilizate în cazuri grave de lupus. Tratamentul este susținut și de analgezice, de exemplu, opioide.

Unii pacienți aleg tratament alternativ la lupus. Medicina alternativă recomandă pentru lupus masaje, utilizarea probioticelor și o dietă ușor digerabilă pe bază de oțet de cidru, ulei de măsline și busuioc. Acest lucru este pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here