Febra este una dintre cele mai eficiente metode de combatere a infecției în organism. Febra reprezintă temperatura corpului egală sau mai mare de 38 ° C . Infecția, precum și gripa, sunt cele mai frecvente cauze de febră.

Febra este cauzată de o serie de alte boli, cum ar fi artrita reumatoidă, reacțiile la medicamente sau vaccinuri și chiar unele tipuri de cancer.

 

Temperatură ridicată – cauze

Prezența febrei este de obicei asociată cu stimularea răspunsului imunitar al organismului. Febra poate ajuta sistemul imunitar să obțină un avantaj față de agenții infecțioși, cum ar fi virusii și bacteriile, și va face corpul mai puțin benefic ca gazdă pentru replicarea virusurilor și bacteriilor sensibile la temperatură. Cu toate acestea, agenții infecțioși nu sunt singurele cauze ale febrei. De exemplu, abuzul de amfetamină și reducerea alcoolului pot cauza temperaturi ridicate. De asemenea, poate apărea febra mediului – cum ar fi cele asociate cu accidentul vascular cerebral și bolile aferente.

Febra sau temperatura corpului ridicată pot fi cauzate de:

  • Virus;
  • Infecție bacteriană;
  • Anumite inflamații, cum ar fi artrita reumatoidă – inflamația articulațiilor (sinovită)
  • Tumoră maligna;
  • Unele medicamente, cum ar fi antibiotice și medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale sau convulsii;
  • Unele imunizări, cum ar fi vaccinul contra difteriei, tetanosului și pertussis-ului acelular (DTaP) sau vaccinurile pneumococice;
  • infecție, cum ar fi faringita streptococică, gripă, varicelă sau pneumonie;
  • unele medicamente;
  • accident vascular cerebral care rezultă din expunerea la temperaturi ridicate sau la efort fizic prelungit;
  • deshidratare;
  • silicoză, un tip de boală pulmonară cauzată de expunerea prelungită la praful de silice;
  • abuz de amfetamină;

Uneori, cauza febrei nu poate fi identificată. Dacă aveți febră mai mult de trei săptămâni și medicul nu poate găsi cauza după o evaluare amănunțită, diagnosticul poate fi de febră de origine necunoscută.

 

Simptomele febrei

În funcție de cauza  febrei, simptomele febrei (cu excepția temperaturii ridicate) pot include:

  • Frisoane si tremurături;
  • Durere de cap;
  • Dureri musculare;
  • Pierderea poftei de mâncare;
  • Iritabilitate;
  • Deshidratare;
  • Slăbiciune generală

 

Temperatura ridicată necesită ajutor

Febra se poate manifesta ca piele caldă, umedă, dureri de cap, senzație de rupere, respirație mai rapidă și bătăi mai rapide ale inimii. Dacă persoana apropiată are simptome similare, încurajați-l să bea lichide neacidulate.

Pentru un adult alergic, se poate administra un medicament antipiretic (de exemplu, ibuprofen) și pentru copii – dar după consultarea unui medic, de asemenea. Comprese sub formă de prosoape răcită vor fi, de asemenea, utile. Trebuie de contactat un medic dacă temperatura este mai mare de 40 de grade Celsius.

 

Când trebuie să scădem temperatura corpului?

Febra care oscilează în jurul temperaturii de 38 ° C este destul de benefică pentru organismul nostru și, dacă pacientul o tolerează bine, nu este recomandat să fie micșorată cu orice preț. Cu toate acestea, temperaturile de peste 39 ° C slăbesc semnificativ organismul. Pot duce la deshidratare ca urmare a transpirației crescute, au, de asemenea, un efect negativ asupra sistemului cardiovascular și a creierului. Temperatura peste 41 ° C poate deteriora proteinele din celulele nervoase.

Se recomandă scăderea temperaturii la copiii al căror sistem termoregulator nu este încă bine dezvoltat, precum și la femeile însărcinate, persoanele care suferă de insuficiență cardiovasculară sau care suferă de epilepsie. Febră ridicată este slab tolerată de pacient.

Febra ridicată (adică depășește 39 ° C) trebuie să fie scăzută.

Trebuie amintit că, chiar și la infecții virale minore, temperatura poate fi ridicată la 40 ° C. Febra nu dăunează creierului până când temperatura nu crește peste 42 ° C, ceea ce se întâmplă extrem de rar. Fiecare persoană reacționează diferit la temperatura ridicată a corpului.

 

Medicamentele care conțin acetaminofen, acid acetilsalicilic, naproxen sau ibuprofen reduc febra.

La temperaturi ridicate este mai bine să renunți la încălzire. Nu este benefic: înainte de a scăpa de febră prin transpirație, temperatura corpului Dvs. va crește o perioadă, ceea ce ar putea fi periculos.

În plus, metodele naturale reduc febra cu câteva linii, iar acest lucru nu este suficient în cazul febrei ridicate. Aici, sunt necesare antipireticele și răcirea capului (sau de fapt a creierulului) cu comprese reci pe frunte.

De asemenea, puteți pune cuburi de gheață pe arterele mari – femurale și carotide. Sângele, care curge prin vase mari de sânge, se răcește și apoi temperatura corpului scade.

 

Temperatura ridicată – profilaxie

Igiena – febra este adesea cauzată de infecții bacteriene sau virale. Practicile bune de igienă ajută la reducerea riscului de infecție. Aceasta include spălarea mâinilor înainte și după masă și după ce s-a mers la toaletă.

O persoană cu febră datorată infecției ar trebui să aibă cât mai puține contacte cu alte persoane pentru a preveni răspândirea infecției. Persoana care are grijă de pacient trebuie să se spele regulat pe mâini cu apă și săpun cald.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here